Στον αέρα η ρύθμιση γα τα δάνεια

Στον αέρα βρίσκεται το σχέδιο που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Ανάπτυξης για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών προς τις τράπεζες, καθώς η τρόικα διατυπώνει ισχυρές αντιρρήσεις για την αποτελεσματικότητα και το κόστος της ρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο -που αποκάλυψε η Realnews στις 10 Φεβρουαρίου 2013- απορρίφθηκε από την τριμερή εποπτεία με το επιχείρημα ότι «προκαλεί επιβάρυνση ύψους 1,2-1,5 δισ. ευρώ, η οποία πρέπει να καλυφθεί είτε από τις τράπεζες είτε από το Δημόσιο».

Οι βασικές πτυχές της προωθούμενης πρότασης του υπουργείου Ανάπτυξης προέβλεπαν ότι στη ρύθμιση θα μπορούσαν να υπαχθούν οι «δανειολήπτες μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ενυπόθηκη απαίτηση, οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, προερχόμενο από τη μείωση του εισοδήματος τους κατά 35%, από 1/1/2010. Επιπλέον, θα αφορά ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους». Προέβλεπε, επίσης, τη χορήγηση περιόδου χάριτος για 2 συν 2 έτη με επιτόκιο euribor τριμήνου και περιθώριο 1,5%.

Έστω και αν το σχέδιο αυτό στην ουσία αφορούσε και διευκόλυνε μόλις 120.000 δανειολήπτες, δεν πέρασε από την αξιολόγηση της τρόικας, λόγω της άρνησης των τραπεζών να καλύψουν τη ζημιά αλλά και της αδυναμίας του κράτους να επιβαρυνθεί με πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η αντιπρόταση της τρόικας -χωρίς να έχει εισέλθει σε λεπτομέρειες- κάνει λόγο για ήπια ρύθμιση που θα διευκολύνει αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη.

Ενδεικτική είναι η προχθεσινή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με την οποία απαιτείται «προσεκτική αναδιάρθρωση των χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις πληττόμενες από την κρίση ευρωπαϊκές οικονομίες». Το Ταμείο προτείνει τη θεσμοθέτηση αποτελεσματικών κανόνων που θα επιτρέπουν άμεσο «κούρεμα» του χρέους δανειοληπτών που βρίσκονται υπό πίεση, τονίζοντας πως τα υψηλά επίπεδα χρέους είναι πιθανό να εμποδίσουν την ανάκαμψη των αδύναμων ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Αυστηρές συστάσεις

Με το ίδιο πνεύμα για όλες τις ρυθμίσεις των οφειλών (του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, αλλά και των χρεών που έχουν οι φορολογούμενοι προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία) καταφθάνει αυτή την εβδομάδα η τρόικα στην Αθήνα, τα τεχνικά κλιμάκια της οποίας αρχίζουν από την Τρίτη συζητήσεις με τους τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών. Τα κλιμάκια των πιστωτών της χώρας θα παραμείνουν στην Ελλάδα για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, άλλά από τις 3 Μαρτίου θα αναλάβουν δράση οι επικεφαλής της τρόικας (Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, Ματίας Μορς της Κομισιόν και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας). Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα που έχει σταλεί στην ελληνική κυβέρνηση είναι να σταματήσει η καλλιέργεια κλίματος ευνοϊκών ρυθμίσεων κάθε λογής χρεών, γιατί «η παρατεταμένη προσδοκία δημιουργεί το λεγόμενο σύμπτωμα του ηθικού κινδύνου», καθώς λειτουργεί ως κίνητρο και για τους συνεπείς φορολογούμενους και οφειλέτες ώστε να σταματήσουν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.

Λίγες δόσεις στην εφορία

Στο πλαίσιο αυτό, «δεν πρέπει να αναμένονται εντυπωσιακές αλλαγές στο νέο σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο για τη ρύθμιση των χρεών που έχουν οι ιδιώτες προς το Δημόσιο». Οπως επισημαίνεται από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η εντολή είναι σαφής: «Οι ρυθμίσεις δεν πρέπει να διαφέρουν μεταξύ τους. Δεν γίνεται στην ισχύουσα νομοθεσία να δίνονται 15 δόσεις και στην άλλη να γίνεται λόγος για 60, 80 ή και 100 δόσεις. Αυτό ξεχάστε το». Στο επιχείρημα που χρησιμοποιεί η ελληνική πλευρά «περί πραγματικής αδυναμίας των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», οι δανειστές απαντούν ότι «στο μνημόνιο έχει συμφωνηθεί ότι μέσα στο 2013 θα πέσουν στην αγορά περίπου 8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και αυτή η εξέλιξη θα διευκολύνει την τόνωση της ρευστότητας που θα διαχυθεί σε όλες τις δραστηριότητες της οικονομίας».

www.real.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Στον αέρα η ρύθμιση γα τα δάνεια”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *