Στα 93 δισ. το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια τον Απρίλιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 1,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, έναντι μειώσεως 2,1% που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα (Μάρτιος 16 – Μάρτιος 15).

 

Πιο αναλυτικά, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Απρίλιο του 2016, ήταν θετική κατά 118 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 224 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,0%, από 1,4% τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,6%, από -0,9% το Μάρτιο του 2016, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 175 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 263 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -7,7% τον Απρίλιο του 2016, από -8,7% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 57 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 40 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 46 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 9 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,3%, από -1,0% τον προηγούμενο μήνα.

Το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια μειώθηκε κατά 3% σε σύγκριση με πέρυσι και διαμορφώθηκε στα 93,1 δισ. ευρώ.

Το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων υποχώρησε στα 66,4 δισ. ευρώ καταγράφοντας μείωση σε ετήσια βάση κατά 3,3%, ενώ εκείνο σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες μειώθηκε κατά 1,6% σε σχέση με πέρυσι στα 25,3 δισ. ευρώ.

10 σχόλια σχετικά με το “Στα 93 δισ. το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια τον Απρίλιο”

    1. «Το δικαστήριο ασφαλώς δεν λέει ακριβώς ότι υπάρχουν τα 600 δισ. ευρώ(!) αλλά ότι δεν αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχουν! Ωστόσο αυτά είναι μάλλον ψιλά γράμματα για τον πολίτη, που δεν έχει και δεν οφείλει να έχει βαθιές γνώσεις οικονομικών ή νομικών».

      Το να στείλεις ένα εξώδικο είναι εύκολο. Ο καθένας μπορεί να στείλει εξώδικο στον οποιονδήποτε και να ζητάει οτιδήποτε.
      Το να αναγκάσεις τον παραλήπτη του εξώδικου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις σου είναι το δύσκολο. 99,99% θα απιτηθεί δικαστική απόφαση.

      Κατά την άποψή μου, όλα αυτά τα υποδείγματα εξώδικου που δημοσιεύονται κατά διαστήματα, είναι απλές τουφεκιές, χωρίς νομικό έρεισμα.

      Θα χαρώ πολύ να δω δικαστική απόφαση που να κερδίζει κάποιος π.χ. μια ανακοπή, με το αιτιολογικό ότι η τράπεζα να πάει να πληρωθεί τα χρωστούμενα από τον Σιώρρα.

    2. Εννοείται ότι αν ήμουν πιστωτής και είχα να επιλέξω ανάμεσα σε δανειολήπτη που αδυνατεί να πληρώσει και τα ζεστά και ζουμερά 600 δις του Σώρρα, θα προτιμούσα το δεύτερο χωρίς καθυστέρηση. Καμία τράπεζα δεν έχει καταφύγει στα γραμμάτια αυτά επειδή πολύ απλά δεν υπάρχουν.
      Τώρα ειδικά που απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί, αν έχεις σπίτι δικό σου, θέλει μεγάλη σύνεση. Το αν το πάρει η τράπεζα και μείνει στα αζήτητα λίγο μετράει, το θέμα είναι να μην φτάσουμε μέχρι εκεί. Ευγένεια λοιπόν και “συνεργασία” μέσα στα όρια της αξιοπρέπειας. Κερδίζουμε χρόνο όσο γίνεται με πάγωμα δόσεων, περίοδο χάριτος κλπ κλπ. Τώρα αν σε ένα χρόνο δεν έχει αλλάξει κάτι προς το καλύτερο ή θα έχει γίνει της γαλλικής επανάστασης…. θα δείξει.

      1. Δεν υπάρχει περίπτωση να το πάρει η τράπεζα και να μείνει στα αζήτητα.
        Για να φύγει το σπίτι από τα χέρια σου, θα πρέπει να το χτυπήσει κάποιος σε πλειστηριασμό. Διαφορετικά ο πλειστηριασμός κηρύσσεται άγονος.

        Γι αυτό και νομοθέτησαν το τρικ με την εκτίμηση της εμπορικής αξίας από το Δικαστικό επιμελητή και χρήση αυτής ως τιμή έναρξης.

        Το θέμα είναι ποιος διαθέτει χρήματα για αγορά ακινήτων και αν, κάποιος που διαθέτει, επιθυμεί να μπλέξει με ακίνητα, δεδομένου ότι αν αγοράσεις, το παντρεύτηκες και δεν πουλιέται, χώρια που πληρώνεις φόρους.

        Επίσης, ένα θέμα είναι ότι ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου, μπορεί να το κάνει καλοκαιρινό, μια μέρα πριν τον πλειστηριασμό, οπότε ο αγοραστής τι θα παραλάβει;

        Όπως και να έχει, αν ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί, θα δούμε τι ανταπόκριση αγοραστών θα υπάρξει.

        1. Δηλαδή για να ξεκαθαρίσω την διαδικασία στο μυαλό μου, πότε φεύγει από το σπίτι του κάποιος, πριν ή μετά τον πλειστηριασμό?

          1. Αν στον πλειστηριασμό βρεθεί αγοραστής και αγοράσει το σπίτι, τότε από κείνη τη στιγμή θεωρείται ότι είναι ο νέος ιδιοκτήτης και εσύ πρέπει εντός 60 ημερών να παραδώσεις το ακίνητο. Σου δίνει δηλ 2 μήνες για να βρεις σπίτι και να μετακομίσεις.

            Μέχρι και την παραμονή του πλειστηριασμού, θεωρείσαι εσύ ιδιοκτήτης και άρα έχεις δικαίωμα για μετατροπές, όπως γκρέμισμα τοίχων, αφαίρεση κουφωμάτων, σπάσιμο δαπέδων κλπ.

            Θεωρητικά, μπορεί η ίδια η τράπεζα, στον πλειστηριασμό, να κάνει προσφορά και να το πάρει, αλλά αυτό δεν γίνεται ποτέ, διότι θέλει να πάρει λεφτά και όχι ακίνητα. Τα ακίνητα σαπίζουν στα χέρι των τραπεζών, όπως π.χ. σάπισε και βούλιαξε το “Παναγία της Τήνου” μέσα στο λιμάνι. Και αυτό κατασχεμένο ήταν.

            ======

            Προσωπικά εκτιμώ ότι θα γίνουν μερικοί πλειστηριασμοί, κυρίως σε ακριβά ακίνητα, έτσι για να φοβηθεί ο κόσμος, αλλά μέχρι εκεί. Γενικά δεν υπάρχουν πρόθυμοι αγοραστές για τα χιλιάδες κοινά σπίτια που υπάρχουν.

            Πάρε για παράδειγμα τον εαυτό σου. Αν σήμερα κέρδιζες τα 2 μύρια του τζόκερ, θα έκανες τα λεφτά σου ακίνητα;

          2. Μα για αυτό ρωταω, και αν μείνει το ακίνητο στα αζητητα? Στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς έχω βάλει στο μάτι ένα τριαρακι 30ετιας με θέα τον απέναντι τοίχο και το φωταγωγό με τιμή εκκίνησης τα 62000 που θα πέσει στα 31000 αν επαναληφθεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να το χτυπήσει κανείς. Εκεί τι γίνεται?

          3. Αν δεν υπαρξει αγοραστης, τοτε το κοστος του αγονου πλειστηριασμου προστιθεται στο χρεος σου και εσυ συνεχιζεις να ζεις στο ιδιοκτητο σπιτι σου, σα να μην εγινε ποτε πλειστηριασμος.

          4. Και να προσθέσω ότι η φτωχοποίηση του πληθυσμού συνεπάγεται πτώση ενοικίων, άρα το ακίνητο είναι μη κερδοφόρα επένδυση για εκμετάλλευση, συνυπολογιζόμενης και της υπέρμετρης φορολογικής επιβάρυνσης.

  1. Καλημερα.Εαν εκδοθει διαταγη πληρωμης, μπορει η τραπεζα να κατασχει χρηματα απο λογαριασμο συνταξης?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *