Αύξηση των νέων καθυστερήσεων κατά 693 εκατ. ευρώ, παρουσίασαν οι τράπεζες το α΄ τρίμηνο του 2017.
Την ίδια στιγμή, με τη βοήθεια κυρίως των διαγραφών δανείων, πέτυχαν να μειώσουν κατά 395 εκατ. ευρώ τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
Η αύξηση των νέων καθυστερήσεων, δηλαδή των δανείων που δεν εξυπηρετούνται για περισσότερες από 90 ημέρες (NPLs), ήταν αποτέλεσμα της χειροτέρευσης των στεγαστικών χαρτοφυλακίων, τα οποία, αναδεικνύονται ο μεγάλος ασθενής από την αβεβαιότητα και την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στο α΄ τρίμηνο του έτους.
Ενώ η συγκεκριμένη κατηγορία δανείων ήταν εκείνη που παρουσίαζε τα λιγότερα προβλήματα και οι ρυθμίσεις εξυπηρετούνταν ομαλά, η εικόνα άλλαξε άρδην στο α΄ τρίμηνο του έτους.
Ως αποτέλεσμα, στα στεγαστικά δάνεια οφείλεται η αύξηση των “κόκκινων” δανείων των τραπεζών, καθώς σε μεγάλο βαθμό ρυθμισμένα στεγαστικά δάνεια ή δάνεια σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, κατέληξαν μη εξυπηρετούμενα άνω του τριμήνου.
Εξαίρεση στον κανόνα της αύξησης των NPLs στο α΄ τρίμηνο του 2017, αποτέλεσε η AlphaBank, πετυχαίνοντας μείωση τόσο στα NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα), όσο και στα NPLs.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA),στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) περιλαμβάνονται δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και δάνεια αβέβαιης είσπραξης, δηλαδή δάνεια τα οποία θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα παρόλο που είτε είναι ενήμερα είτε είναι σε καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για δυσκολίες πλήρους αποπληρωμής χωρίς τη ρευστοποίηση εξασφάλισης.