Τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια και οι ανεξόφλητες κάρτες θα είναι το πρώτο πεδίο «δράσης» των εταιριών διαχείρισης προβληματικών δανείων, έχοντας τις…. ευλογίες των τραπεζών. Συνολικά 2,5 δισεκατομμύρια προβληματικά καταναλωτικά δάνεια, θα μεταβιβαστούν-περάσουν στα «χέρια» των εν λόγω εταιριών, οι οποίες θα εφαρμόσουν επιθετικές μεθόδους και τακτικές απέναντι δανειολήπτες.
Οι τράπεζες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι διατεθειμένες να δώσουν μια τελευταία ευκαιρία στους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, πριν αυτά περάσουν στην «δικαιοδοσία» των εταιριών διαχείρισης. Το αμέσως προσεχές διάστημα οι τράπεζες θα «ενοχλήσουν» όσους έχουν «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια, καταθέτοντας τους συγκεκριμένες προτάσεις-ρυθμίσεις για τις οφειλές τους, με την υποσημείωση ότι η επόμενη… διευθέτηση θα γίνει από τις εταιρίες διαχείρησης μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στις εταιρίες-κοράκια, όπως κάποιοι αρέσκονται να τις ονομάζουν, θα μεταβιβαστούν λίαν συντόμως 1,5 δισ.ευρώ από «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια, με την σχετική διαδικασία που «τρέχουν» οι τράπεζες να βρίσκεται στο τελικό της στάδιο. Μάλιστα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του 2017, αναμένεται να μεταβιβαστεί στις εν λόγω εταιρίες, άλλο 1 δισ.ευρώ με μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια.
Πρώτα στην λίστα πώλησης προς τις εταιρίες διαχείρισης, είναι τα καταναλωτικά δάνεια με καθυστέρηση πληρωμής άνω των δύο ετών, για τα οποία οι τράπεζες έχουν προβεί σε καταγγελία των συμβάσεων,
Συνολικά, βάση των στοιχείων που επικαλούνται οι τραπεζίτες, από τα καταναλωτικά δάνεια αξίας 26 δισ.ευρώ που «κυκλοφορούν» στην αγορά, τα 15 δισ., έχουν κριθεί ως μη εξυπηρετούμενα. Από αυτά τα 15 δισ, περίπου τα 4 δισ αναμένεται να τεθούν προς πώληση,
Η… επιθετική πολιτική των εταιριών διαχείρισης
Οι εταιρίες διαχείρισης θα εφαρμόσουν μια επιθετική-δυναμική πολιτική, απέναντι στα προβληματικά καταναλωτικά δάνεια που θα περάσουν στα «χέρια τους». Σημείο αναφοράς θα αποτελούν οι προτάσεις για «κούρεμα» δανείων, όπως επίσης και οι μακροχρόνιες ρυθμίσεις με μεγάλους περιόδους χάριτος για τους δανειολήπτες. Οι προτάσεις-ρυθμίσεις θα διαμορφώνονται ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.