Καθώς η κρίση κλιμακώνεται, ενισχύεται η δυναμική ενός κινήματος «καταναλωτικού πατριωτισμού», με κίνητρο τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής. Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ένας στους τρεις καταναλωτές άρχισε να αγοράζει ελληνικά προϊόντα -επειδή είναι ελληνικά και όχι εισαγόμενα- τον τελευταίο χρόνο.
Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει ότι θα συνεχίσει να το κάνει για να στηρίξει την εθνική οικονομία, παρά το ότι σε επίπεδο τιμών είναι ακριβότερα από τα εισαγόμενα. Οι εταιρείες, ελληνικές και ξένες, υπολογίζοντας την τάση των καταναλωτών, έχουν προσαρμόσει τη στρατηγική τους, τονίζοντας την «ελληνικότητα» είτε των ιδίων είτε των προϊόντων τους.
Εγώ θα στηρίξω τα ελληνικά προ’ι’όντα όταν οι Έλληνες παραγωγοί προσαρμοστούν στα επίπεδα του μειωμένου μισθού μου…μέχρι τότε μόνο ξένα…δεν είναι δυνατόν,για παράδειγμα, να αγοράζετε τα νεκταρίνια από Θεσσαλονίκη με 20 λεπτά το κιλό και να τα πουλάτε 1,50 και 2 ευρώ, την ίδια ώρα που οι Βούλγαροι τα εμπορεύονται στην ίδια παραπάνω τιμή από την ίδια τοποθεσία και τα πουλάνε στην χώρα τους το πολύ 80 λεπτά…ούτε όταν για παράδειγμα το Γκούντα κοστίζει 30% φθηνότερα από ελληνικά τυριά.Θα μου πείτε ότι τα λεφτά μένουν στον τόπο τους…όταν δεν έχεις όμως να βγάλεις τον μήνα θα προτιμήσεις τα ξένα φθηνότερα.