Στάση πληρωμών στην αγορά είναι γεγονός

Την εικόνα της εξουθενωμένης κοινωνίας, τη φοροδοτική ικανότητα της οποίας έχουν εξαντλήσει εδώ και καιρό, αποτυπώνουν τα πρόσφατα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Παρά τα πλασματικά πλεονάσματα και τις μεγαλεπήβολες δηλώσεις περί ανάπτυξης,  οι πολίτες έχουν κηρύξει στάση πληρωμών καθώς αδυνατούν να πληρώσουν φόρους και χαράτσια, ασφαλιστικές εισφορές, δάνεια και πάσης φύσεως υποχρεώσεις προς τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), που δημοσιεύουν τα Επίκαιρα, κατέδειξαν το μείζον ζήτημα των ληξιπρόθεσμων χρεών, καθώς το α’ τετράμηνο του 2014 οι νέες οφειλές ανήλθαν στα 4,3 δις ευρώ, με αποτέλεσμα το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο να αγγίζει τα 66 δις ευρώ! Περίπου 2,5 εκατομμύρια Έλληνες δεν κατάφεραν να πληρώσουν τους βεβαιωμένους φόρους τους, κάτι που προκύπτει ως λογικό επακόλουθο της άκρατης και συνεχούς φοροεπιδρομής.

Στην κυβέρνηση αδυνατούσαν και αδυνατούν να κατανοήσουν ότι σε περίοδο σκληρής ύφεσης, με μεγάλες περικοπές εισοδημάτων, μισθών και συντάξεων, η αύξηση των φόρων δεν φέρνει αποτελέσματα. Τώρα το υπουργείο Οικονομικών μελετά σχέδιο ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που να ανεβάζει τον αριθμό των δόσεων για την εξόφλησή τους από τις 12 στις 48. Κι αυτό χωρίς να έχει λάβει την έγκριση της τρόικας, η οποία, σύμφωνα με αναλυτές, μπορεί να βάλει εμπόδια στο σχέδιο αυτό ούτως ώστε να μην υπάρξει χαλάρωση στη δημοσιονομική πειθαρχία και να μην ευνοηθεί η φοροδιαφυγή.

Ανελέητοι οι φόροι

Ήδη από την εκπόνηση του προϋπολογισμού για το 2014 είχε διαφανεί ότι οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικού «πόνταραν» στη βαριά φορολογία των πολιτών προκειμένου να εμφανίσουν το πρωτογενές πλεόνασμα που απαιτούσε η τρόικα. Ούτε στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ούτε στην επίτευξη ανάπτυξης.

Σε μια κοινωνία η οποία αριθμεί πάνω από 1,5 εκατομμύρια ανέργους, 90.000 «λουκέτα» σε επιχειρήσεις ετησίως, 300.000 νοικοκυριά που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, κάποιοι απίστευτοι τεχνοκράτες βρήκαν ως μόνη λύση για την αύξηση των δημοσίων εσόδων την ανελέητη φοροεπιδρομή, την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και του αφορολόγητου ορίου. Και συνεχίζουν χωρίς να βλέπουν το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούν την κοινωνία και την οικονομία.

Μόνο στα φετινά εκκαθαριστικά της εφορίας βρίσκονται τέσσερις διαφορετικοί φόροι: ο φόρος εισοδήματος 2013, η εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και, ανά περιπτώσεις, ο ειδικός φόρος πολυτελούς διαβίωσης (αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, σκάφη, πισίνες). Οι δε φόροι που βαφτίστηκαν «έκτακτες εισφορές» αποδείχτηκαν και μόνιμοι και υπέρογκοι: έκτακτος φόρος σε σπίτια και Ι.Χ., κεφαλικός φόρος, φόρος μέσω ΔΕΗ, φόρος επιδόματος ανεργίας, φόρος συντάξεων και μηνιαία παρακράτηση τους… Όσο για τους φόρους στα ακίνητα, πενταπλασιάστηκαν, καθώς από τα 530 εκατ. ευρώ του 2009 φτάσαμε σήμερα στα 3,2 δις έσοδα για το κράτος από τη φορολόγηση της στέγης.

Το 2009 οι φόροι ακινήτων ήταν στο σύνολο τους κοντά στα 530 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα πλησιάζουν τα 3,2 δις και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην περαιτέρω αύξησή τους προκειμένου να συγκεντρώσει σύντομα 4 δις ευρώ.

Ο φόρος καυσίμων το 2009 ήταν 20 ευρώ το χιλιόλιτρο, ενώ σήμερα αγγίζει τα 330 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση που φτάνει το 1.471%! Μόνιμοι πρωταθλητές στη φορολόγηση αναδεικνύονται μισθωτοί και συνταξιούχοι, τα εύκολα θύματα στο άτυπο πογκρόμ κατά μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Το 2011 οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να καταβάλουν -μέσω των φορολογικών τους δηλώσεων- φόρους της τάξης των 1,12 δις ευρώ, ενώ το 2012 -με μειωμένα εισοδήματα κατά 30%-40% και πολλαπλάσια ποσοστά ανεργίας- κλήθηκαν να καταβάλουν φόρους ύψους 6,8 δις ευρώ.

Τρικυμία στα Ταμεία! 

«Η εξαετής ύφεση, που προκάλεσε κατάθλιψη σε όλους τους Έλληνες, είναι στα πρόθυρα του τέλους της, αν δεν έχει ήδη λήξει, και στον ιδιωτικό τομέα επιτέλους προσλαμβάνονται περισσότεροι απ’ όσους απολύονται», δήλωσε σε καναδική εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, πριν από λίγα εικοσιτετράωρα. Και οι επαγγελματίες που αιμορραγούν καθημερινά στη χώρα μας αναρωτιούνται σε ποιου κράτους το οικονομικό υπουργείο προΐσταται ο κ. Στουρνάρας… Σε ποιες προσλήψεις αναφέρεται; Πώς ακριβώς συνέρχεται ο ιδιωτικός τομέας και πού βλέπει τα σημάδια «τέλους» της ύφεσης; Τον έχει ενημερώσει ο συνάδελφος του κ. Βρούτσης για την κατάσταση που επικρατεί στα ασφαλιστικά ταμεία; Ότι τα Ταμεία αδυνατούν να εισπράξουν τις οφειλές τους;

Περίπου 1 εκατομμύριο ασφαλισμένοι χρωστούν στα τρία μεγαλύτερα ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ έχουν επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια είσπραξης των οφειλομένων, χωρίς ωστόσο, ουσιαστικά αποτελέσματα. Συνολικά 381.400 ασφαλισμένοι χρωστούν στο I ΚΑ άνω των 7 δις ευρώ, εκ των οποίων μόλις 31.096 συμφώνησαν για ρύθμιση των χρεών τους, που αγγίζουν τα 440 εκατ. ευρώ (στοιχεία ΙΚΑ, capital.gr).

Στο πρώην ΤΕΒΕ, ίδια εικόνα, με τους οφειλέτες – ασφαλισμένους να χρωστούν 5,5 δις ευρώ. Την ίδια ώρα, σε καθεστώς ρύθμισης έχουν εισαχθεί περίπου 50.000 ασφαλισμένοι που οφείλουν 466 εκατ. Και για τα δύο μεγαλύτερα Ταμεία οι οφειλέτες που προσπαθούν να φανούν συνεπείς δεν ξεπερνούν τους 9 στους 100…

Πώς απαντούν οι διοικήσεις των Ταμείων στο φαινόμενο αυτό; Με απειλές για κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και με το συνήθη «μπαμπούλα» της μη καταβολής σύνταξης το αμέσως προσεχές διάστημα. Μόνο που ο «μπαμπούλας» μπορεί να αποδειχτεί αληθινός, καθώς η τρόικα έχει αποκλείσει την περίπτωση κρατικής κάλυψης οποιουδήποτε ασφαλιστικού κενού.

Σε αυτό το τόσο ανασφαλές εργασιακό περιβάλλον, στο οποίο ο μόνος αισιόδοξος φαίνεται να είναι ο κ. Στουρνάρας, όσοι μπορούν «τρέχουν» να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης. Το α’ εξάμηνο του 2014, καταγράφεται αύξηση 17% στις συντάξεις του ΙΚΑ, ενώ οι σχετικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 24%.

Ο βραχνάς των «κόκκινων» δανείων

Με τα ληξιπρόθεσμα δάνεια να έχουν τριπλασιαστεί από το 2009 μέχρι σήμερα, ξεπερνώντας τα 75 δις ευρώ, και τους πρόθυμους οφειλέτες που μπαίνουν σε διαδικασία ρύθμισης των τραπεζικών τους υποχρεώσεων να υπολογίζονται στο ένα έκτο του συνολικού τους αριθμού, η κατάσταση δείχνει ιδιαίτερα ζοφερή. Πάνω από 200.000 νοικοκυριά έχουν στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας που αδυνατούν να αποπληρώσουν, ενώ περίπου 150.000 έχουν μπει σε καθεστώς προστασίας (νόμος «Κατσέλη»). 

Ο δείκτης των «κόκκινων» δανείων παρέμεινε υψηλός καθ’ όλη τη διάρκεια της εξαετούς κρίσης, με το ποσοστό επισφάλειας σε όλα τα είδη δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.) να είναι σταθερά πάνω από το 30% για όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.(www.epikaira.gr)

Περίπου 2,5 εκατομμύρια Έλληνες δεν κατάφεραν να πληρώσουν τους βεβαιωμένους φόρους τους, κάτι που προκύπτει ως λογικό επακόλουθο της άκρατης και συνεχούς φοροεπιδρομής. Παράγοντες της οικονομίας ευελπιστούν ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας, με βάση τον οποίο οι τράπεζες θα ρυθμίζουν τα «κόκκινα» δάνεια από την επόμενη χρονιά είτε με βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις είτε με οριστική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων, θα συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος. Όλοι όμως αναγνωρίζουν ότι, με τις παρούσες συνθήκες κατάρρευσης της αγοράς, με το 80% των επιχειρήσεων να αντιμετωπίζει θέμα επιβίωσης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει ροή χρήματος από τους δανειολήπτες προς τις τράπεζες.

Νέο Μνημόνιο και νέες απειλές εξόδου

Την εφιαλτική εικόνα της πραγματικής οικονομίας ήρθε να συμπληρώσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επανέφερε το θέμα της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αλλά και την ανάγκη για σύναψης νέου Μνημονίου. Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια μικρότερη των 10 δις ευρώ. «Το ύψος του ποσού θα το δούμε όταν θα πρόκειται να ληφθεί μια απόφαση… Μάλλον θα πρόκειται για ένα σαφώς χαμηλότερο ποσό σε σχέση με τα δύο πρώτα προγράμματα, άρα μάλλον για ένα μονοψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων», είπε, για να συμπληρώσει ότι «το χρέος της Ελλάδας, σύμφωνα με τις προγνώσεις της τρόικας, θα φτάσει το 2022 σε ένα επίπεδο που θα μπορεί να χαρακτηριστεί βιώσιμο.

Γι’ αυτό ενδεχομένως η Ελλάδα να χρειαστεί ακόμα μία φορά περιορισμένη βοήθεια. Προϋπόθεση θα ήταν, βεβαίως, να συνεχίσει να εκπληρώνει τους όρους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Οι δηλώσεις του αποθρασυμένου υπουργού Οικονομικών της κυρίας Μέρκελ έγιναν δεκτές με οργή. Οι όροι του Σόιμπλε όξυναν το μίσος εναντίον του Βερολίνου και της υποτελούς κυβέρνησης Σαμαρά, γιατί οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει στην Ελλάδα, και δη στις εργασιακές σχέσεις, την έχουν μετατρέψει σε απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη, με κύριο χαρακτηριστικό την ανυπαρξία κάθε κανόνα και ορίου στην εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Οι ώρες εργασίας έχουν οδηγηθεί στα ύψη, οι δε μισθοί στον πάτο.


Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τις ώρες εργασίας στις χώρες – μέλη του. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη υψηλότερη θέση παγκοσμίως (2.034 ώρες ανά εργαζόμενο ετησίως κατά μέσο όρο), με την πρώτη και την τρίτη θέση να κατέχουν δύο χώρες, το Μεξικό και η Χιλή (2.226 και 2.029 αντίστοιχα), οι οποίες επίσης είχαν την «τύχη» να αποτελέσουν πειραματόζωα του αχαλίνωτου καπιταλισμού τις δεκαετίες του ’80 και του 70 αντίστοιχα…

Danioliptes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *