κύβος ερρίφθη για την ΑΤΕ Bank καθώς αποφασίστηκε η διάσπασή της σε Bad Bank και Good Bank και η πώήση του υγειούς σκέλους σε κάποια ιδιωτική τράπεζα. Το σενάριο αυτό είχε αποκαλύψει το Sofokleousin.gr από τις 15 Μαρτίου, στο θέμα Αφησαν την ΑΤΕ να φουντάρει. Το σενάριο αυτό εκτός από επιδίωξητης τρόικας αποτελεί μια βολική έκβαση και για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ καθώς σε δεύτερη φάση και σε βάθος χρόνου φιλοδοξούν να μειώσουν αν όχι να απορρίψουν το δανεισμό τους που ανέρχεται συνδυαστικά στα €230 εκατ.
Με το μοντέλο Bad Bank το Δημόσιο θα κληθεί να αναλάβει τις υποχρεώσεις της ΑΤΕ και τα κόκκινα δάνεια ενώ κάπιοια ιδιωωτική τράπεζα θα εξαγοράσει τις καταθέσεις και θα απορροφήσει δίκτυο και προσωπικό, προχωρώντας παράλληλα σε απολύσεις.
Στην ουσία με αυτό τον τρόπο καταστρέφεται η τελευταία Δημόσια τράπεζα και το κράτος χάνει το προνόμοιο της διαμόρφωσης πολιτικής στον ευαίσθητο αγροτικό τομέα, παραδίδοντας τους αγρότες στα χέρια των ιδιωτικών τραπεζών, οι οποίες θα κληθούν να διαχειριστούν και τις επιδοτήσεις από την ΕΕ καθώς και όσα δάνεια δεν είναι στο κόκκινο.
Δημοσιεύματα και φήμες κάνουν λόγο για εκδηλωμένο ενδιαφέρον για Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.
Η αρχή του τέλους
Όπως είχε αποκαλύψει το Sofokleousin.gr η χαριστική βολή στην ΑΤΕ δόθηκε από τον αποκλεισμό της από το ΤΧΣ, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία άνλτησης κεφαλαίων που με τη σειρά του οδήγησε την τράπεζα στο κρεβάτι του προρκούστη.
Μετά το «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων τα κεφάλαια της ATEBank εξανεμίστηκαν και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών σήμερα η καθαρή θέση της είναι αρνητική. Ηδη η ΑΤΕ έχει λάβει δύο φορές παράταση για τη μη δημοσίευση του ισολογισμού του 2011 προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν ανακύπτει καμία επίπτωση στους καταθέτες και τους συνεπείς δανειολήπτες.
Οι ευθύνες
Η ευθύνη δεν βαρύνει βέβαια την τρόικα, αλλά την ελληνική κυβέρνηση, τους υπουργούς που χειρίστηκαν το θέμα, τη Διοίκηση της ΤτΕ και τον Διοικητή της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκη, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της με αποστολή να την αναδιαρθρώσει και να την εξυγιάνει.
Φαίνεται περίεργο – αν όχι σκανδαλώδες – το ότι κυβέρνηση και ΤτΕ φρόντισαν να σώσουν τις ιδιωτικές τράπεζες αλλά όχι την κρατική ΑΤΕ, η οποία εξαιρούμενη από το πακέτο στήριξης αφέθηκε να οδηγηθεί μετά βεβαιότητας σε αδιέξοδο-κατάρρευση.
[sc:Πηγή id=”http://www.sofokleousin.gr/archives/104634.html” ]