Σε πανικό χιλιάδες Έλληνες – Η τρόικα θα ανοίξει τις τραπεζικές θυρίδες

Λίγες μέρες μετά τα πρώτα κατασχετήρια που εστάλησαν προς τις τράπεζες για οφειλέτες του Δημοσίου, η τρόικα “αγγίζει” αιφνιδιαστικά το ενδεχόμενο ανοίγματος των τραπεζικών θυρίδων, οι οποίες μέχρι σήμερα θεωρούνταν από χιλιάδες πολίτες το ασφαλέστερο καταφύγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει η τρόικα έχει ήδη δώσει σχετικές εντολές στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Οι δανειστές στην προσπάθειά τους να βγάλουν από τη “μύγα ξίγκι” πέτυχαν από την πίσω πόρτα και με κάθε μυστικότητα να εγκριθεί το δικαίωμα παρέμβασης και ελέγχου στις τραπεζικές θυρίδες. Όπως αναφέρει το Θέμα, από τον Ιανουάριο θα θεωρείται δεδομένη η εκκίνηση ελέγχων και η επιβολή κατασχέσεων σε όσους οφείλουν χρήματα στο Δημόσιο.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί πανικό σε χιλιάδες Ελληνες που, θέλοντας να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους χωρίς να τα βγάλουν εκτός συνόρων, επέλεξαν, χάνοντας τους τραπεζικούς τόκους, να κρύψουν τις οικονομίες τους σε θυρίδες.

Η χαριστική βολή για τις τράπεζες-Φόβοι για κύμα μετανάστευσης καταθέσεων

Θύελλα αντιδράσεων προοιωνίζεται από τις τράπεζες οι οποίες θεωρούν ότι αυτή η ενέργεια θα αποτελέσει τη χαριστική βολή, αφού αναγκάζει τους πελάτες είτε να διώξουν τα κεφάλαιά τους εκτός συνόρων, είτε να φυλάξουν τα χρήματά τους σε σεντούκια και κάθε άλλου είδους επικίνδυνες κρυψώνες.

Την ώρα που κυβέρνηση και οι τράπεζες προσπαθούν να βελτιώσουν το κλίμα προκειμένου οι Έλληνες καταθέτες να επαναφέρουν τα κεφάλαιά τους στην ελληνική αγορά, μια τέτοια απόφαση θα λειτουργήσει αναπόφευκτα ως ανασταλτικός παράγοντας.

Συγκεκριμένα, με έγγραφό της προς τις τράπεζες, στις 30 Ιουλίου 2013, η ΓΓΠΣ, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, αναφερόμενη στην ηλεκτρονική διαδικασία αποστολής των κατασχετηρίων των ΔΟΥ για οφειλέτες, ρητά αναφέρει ότι “σε επόμενο στάδιο θα γίνονται κατασχέσεις εις χείρας των πιστωτικών ιδρυμάτων για λογαριασμό του Δημοσίου από τις τραπεζικές θυρίδες”.

Στο σχετικό έγγραφο που έχει διανεμηθεί με χαρακτηρισμό «απόρρητο» στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, στην πρώτη κιόλας σελίδα του αναγράφεται ρητά ότι σε «επόμενο στάδιο» της διαδικασίας που ήδη ξεκίνησε προβλέπεται να υπάρχουν κατασχέσεις τραπεζικών θυρίδων.

Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στο νέο TAXIS, ενώ αναφέρεται βήμα-βήμα ο τρόπος που θα γίνονται οι κατασχέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η αναφορά, που ανοίγει ένα μείζον θέμα για χιλιάδες Ελληνες, δεν είναι η μοναδική. Επανάληψη της πρόθεσης ανοίγματος των τραπεζικών θυρίδων υπάρχει και στη σελίδα 8 του ίδιου απόρρητου εγγράφου, δείχνοντας χωρίς αμφιβολία ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα αποφάσισαν παρέμβαση στο συγκεκριμένο πεδίο.

www.sofokleousin.gr

3 σχόλια σχετικά με το “Σε πανικό χιλιάδες Έλληνες – Η τρόικα θα ανοίξει τις τραπεζικές θυρίδες”

  1. Μόλις 50.000 καταναλωτές χρησιμοποιούν την κάρτα αποδείξεων
    Τρόπους για να αναγκάσει όλους τους πολίτες να αποκτήσουν φοροκάρτα αναζητούν στο οικονομικό επιτελείο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ειδική σύσκεψη εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών για τα φορολογικά κίνητρα, προτάθηκε να απαιτείται η χρήση της Κάρτας Αποδείξεων για όποιον επικαλείται δαπάνες που μειώνουν το φόρο.

    Με το σκεπτικό αυτό, θα αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που γίνονται μέσω της κάρτας.

    Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι πλέον η υποδομή υπάρχει και έχουν εγκασταθεί συσκευές ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω καρτών (POS) στα περισσότερα τα καταστήματα της χώρας.

    Ζητούμενο παραμένει όμως αν θα πρέπει να επεκταθεί και στους επαγγελματίες, όπως προβλέπουν κάποιες εισηγήσεις.

    Από την άλλη τα στοιχεία ανταπόκρισης του κοινού είναι μάλλον αποθαρρυντικά. Μέχρι σήμερα, 5/9/2013 , έχουν ενεργοποιηθεί 62.038 κάρτες αποδείξεων από 49.819 φορολογούμενους (35.739 μέσω SMS και 26.299 μέσω TAXISnet).

    Αθροιστικά, με τις 2.037 μη ενεργές κάρτες με συναλλαγές, βρίσκονται 64.075 κάρτες σε χρήση.

    Δείτε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *