Σε λαϊκή εξέγερση μετατρέπονται οι διαδηλώσεις στην Τουρκία…

Σε λαϊκή εξέγερση με απρόβλεπτες διαστάσεις τείνουν να μετατραπούν οι διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων στην περίφημη πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, που κατεστάλη βίαια και με αιματηρά αποτελέσματα τις βραδινές ώρες της Παρασκευής.

Ήδη από το πρωί του Σαββάτου διαδηλωτές επανακάμπτουν στην πλατεία Ταξίμ. Πληροφορίες ξένων πρακτορείων θέλουν τουλάχιστον 40.000 άτομα να συγκεντρώνονται εκ νέου κοντά στην πλατεία-θέατρο των πρωτοφανών, αιματηρών συγκρούσεων της Παρασκευής.

Η φωτογραφία του Αικάν Ερντερμίρ με την γέφυρα του Βόσπορου να έχει κατακλιστεί από 40.000 κόσμου που την διασχίζουν για να πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις, κάνει τον γύρο του κόσμου.

Με το πρώτο φως, απλοί πολίτες σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Άγκυρα, την Αττάλεια και άλλες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους διαδηλωτές που έπεσαν θύματα της άγριας αστυνομικής καταστολής, παίρνοντας μέρος σε ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας.

Ολόκληρη η Τουρκία είναι βιώνει πρωτόγνωρες στιγμές, ενώ οι πολίτες ενημερώνονται από ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης καθώς δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση.

Μάλιστα τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στους τόπους κοινωνικής δικτύωσης μήνυμα που καλεί τον κόσμο να βοηθήσει το κίνημα «OccupyGezi». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο που έχει διοχετευθεί στο Διαδίκτυο: «Το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό από το να σώσουμε τα δέντρα. Εδώ έχουμε τη νοοτροπία του “Μπορώ να κάνω οτιδήποτε θέλω”, μια φασιστική νοοτροπία που όχι μόνο καταστέλλει, αλλά και διατάζει επιθέσεις στον κόσμο. Και το χειρότερο είναι ότι τα ΜΜΕ λογοκρίνονται έτσι ώστε να μην διαδίδονται οι ειδήσεις».
Δεν είναι τυχαίο ότι το #direngeziparki είναι το δεύτερο trending topic στο Twitter, παγκοσμίως, καθώς το θέμα της βίαιης αστυνομικής επίθεσης εναντίον των πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά για την προστασία του πάρκου Γκεζί προβληματίζει τη διεθνή κοινότητα.
Την ίδια ώρα, μεγάλη μερίδα του διεθνούς Τύπου κάνει λόγο για «Τουρκική Άνοιξη», μετά την Αραβική, η οποία ξέσπασε στις αρχές του 2011 σε Τυνησία, Αίγυπτο, Συρία και άλλες χώρες της βόρειας Αφρικής.
Τις τελευταίες ώρες τα επεισόδια κλιμακώθηκαν επικίνδυνα στο Πάρκο Γκεζί, στην Κωνσταντινούπολη, αλλά οι ειδήσεις για νεκρούς και τραυματίες πυροδότησαν ένα νέο κύμα αντιδράσεων και βγάζουν κόσμο στους δρόμους στην Άγκυρα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας. Ειδικότερα στην Άγκυρα επεισόδια ξέσπασαν αργά το απόγευμα της Παρασκευής και κράτησαν έως αργά το βράδυ μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας μπροστά από τα γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας συνθήματα όπως «Αντίσταση παντού» και «Παντού είναι Ταξίμ», σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές της Κωνσταντινούπολης. Τις πρώτες πρωινές ώρες μεγάλος όγκος διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το κτίριο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης αλλά ανακόπηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις. Στα social media αναρτήθηκαν πληροφορίες ακόμα και για πυροβολισμούς και τραυματισμούς, αν και δεν έχει προς το παρόν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη τραυματιών στην Άγκυρα.
 
Η Αστυνομία έριξε δακρυγόνα σε lobby ξενοδοχείου
Νωρίτερα στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκαν έως και συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και στρατιωτικής μονάδας. Συγκεκριμένα διαδηλωτές, κυνηγημένοι από αστυνομικούς, βρήκαν καταφύγιο σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να τους ακολουθήσουν με Αύρες και περιπολικά αλλά η στρατιωτική φρουρά, υπεύθυνη για την ασφάλεια του νοσοκομείου, τις εμπόδισε και μάλιστα έκανε χρήση όπλων για να απειλήσει τους αστυνομικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους έριξαν χημικά στους στρατιώτες!
Λίγο αργότερα γιατροί από το στρατιωτικό νοσοκομείο μοίρασαν σε διαδηλωτές ιατρικές μάσκες για να προστατευθούν από τα διακρυγόνα!
Τη δύναμη των social media προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οι Τούρκοι ακτιβιστές οι οποίοι καλούν σε βοήθεια ακτιβιστές ξένων χωρών και παράλληλα προσπαθούν να οργανώσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Στο ενδιάμεσο η αντιπολίτευση έσπευσε να ταχθεί στο πλευρό των διαδηλωτών και ήδη από τα ξημερώματα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατήγγειλε τη βίαιη καταστολή, με τον βουλευτή Ιλχάν Τζιχανέρ να δηλώνει ότι «με τη σημερινή του επίδοση, ο Ερντογάν δικαιούται τον τίτλο ‘χημικός Ταγίπ’» -αναφερόμενος στον στενό συνεργάτη του Σαντάμ Χουσεΐν, Αλί Χασάν Αλ Ματζίντ, που ήταν γνωστός ως «χημικός Αλί».
Μήνυση εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, για τις δηλώσεις και οδηγίες του σχετικά με το πάρκο κατέθεσε στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ουμούτ Οράν.
Παρέμβαση της ΕΕ
Τα αιματηρά επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσαν και την αντίδραση της ΕΕ. Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου, αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, τόνισε ότι η Τουρκία είναι είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα, τέτοιες εικόνες δεν συνάδουν με το στάτους αυτό και ζήτησε «να εδραιωθεί στην Τουρκία η ελευθερία σκέψης και έκφρασης, όπως και η ελευθερία του συνέρχεσθαι».
Ο ίδιος προανήγγειλε ότι ο επίτροπος Φούλε θα επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη στις 6 και 7 Ιουνίου, και θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *