Κύκλος συγκέντρωσης στην αγορά εταιριών διαχείρισης κόκκινων δανείων φαίνεται ότι ανοίγει στην Ευρώπη, που δεν αποκλείεται να έχει αντίκτυπο και στην Ελλάδα, καθώς τα lockdown και η επακόλουθη, μεγάλης έντασης οικονομική κρίση, επηρεάζει τη δυνατότητα αποπληρωμής κόκκινων δανείων και κατ επέκταση τη ρευστότητα και σταθερότητα των ήδη υπερμοχλευμένων servicers.
Ενδεχόμενο μπαράζ συγχωνευσεων, ή πρωτοβουλίες για περιστολή του λειτουργικού κόστους, με την επίκληση μάλιστα της ανωτέρας βίας, λόγω πανδημίας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε χιλιάδες απολύσεις πανευρωπαϊκά. Η Intrum απασχολεί περί τα 850 άτομα., ενώ συνολικά οι εταιρίες του κλάδου άνω των 3500.
Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και η πώληση «κόκκινων» δανείων από τον τραπεζικό τομέα επέτρεψαν σε εταιρίες όπως η Intrum να προχωρήσουν σε αθρόα λήψη δανείων τα τελευταία χρόνια. Ως εκ τούτου, η μόχλευση της Intrum παραμένει σε «επικίνδυνα υψηλά επίπεδα» σύμφωνα με αναλυτές της Handelsbanken. Από το 2017 hedge funds έβλεπαν κατάρρευση των servicers, εξαιτίας του προβληματικού επιχειρηματικού τους μοντέλου, ωστόσο η παρατεταμένη περίοδος μηδενικό επιτοκίων και η εμπέδωση της αναπτυξιακής δυναμικής στην Ευρώπη. ανέτρεψαν τις προσδοκίες αυτές.
Τώρα, όμως, που η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή οικονομία διολισθαίνουν στο χάος, το έδαφος κάτω από τα πόδια των εταιριών είσπραξης επισφαλών απαιτήσεων τρέμει.
Τα πρώτα μαύρα σύννεφα στον κλάδο είχαν διαφανεί από στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2019, με τους κορυφαίους παίχτες να επιδιώκουν συγχωνεύσεις και εξαγορές στην ιταλική αγορά. Η Credito Fondiario SpA, που ελέγχεται από την Elliott Management Corp., είχε καταθέσει πρόταση συγχώνευσης με την Cerved Credit Management. Ταυτόχρονα, η σουηδική Intrum AB υπέβαλε πρόταση εξαγοράς με μετρητά της Cerve.
[button url=”https://www.crisismonitor.gr/2020/05/11/se-kloio-skandalon-i-intrum-erchontai-deals-stoys-diacheiristes-npl-s/” target=”blank” wide=”yes” radius=”round” icon=”icon: arrow-right”]Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ[/button]
Με λίγα λόγια, τα κοράκια που αγόρασαν τα κόκκινα δάνεια, κινδυνεύουν με πτώχευση.
Ίσως να ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους οφειλέτες, διότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα, τα δάνεια που αγόρασαν τα κοράκια, κοψοχρονιά, να αναγκαστούν να τα πουλήσουν στις ίδιες χαμηλές τιμές, σε αυτούς (δανειολήπτες).