Μάχη δίνουν κάθε μήνα τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά Ταμεία για να εξασφαλίσουν τις συντάξεις και άλλες παροχές, την ώρα που η τρόικα επιμένει σε πρόσθετες παρεμβάσεις σε μία σειρά θεμάτων, όπως είναι τα καταβαλλόμενα εφάπαξ και τα επιδόματα. Το ΙΚΑ αναζητεί εναγωνίως 1,4 δισ. ευρώ, προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η καταβολή των συντάξεων μέχρι το τέλος του έτους. Το πρώτο τετράμηνο σημειώθηκε μείωση των εσόδων του κατά 12% – 14%, ενώ η εισφοροδιαφυγή αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ το χρόνο, που σημαίνει ότι ένας στους τρεις εργαζομένους δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη.
Στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει τα 822 εκατομμύρια ευρώ (με βάση στοιχεία της ΕΣΕΕ), καθώς η μείωση των εσόδων από τις εισφορές έχει υπερβεί το 30%.
Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είναι σε εκκρεμότητα 52.000 αιτήσεις για το εφάπαξ, ωστόσο δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, όσοι καταθέσουν τώρα τα χαρτιά τους θα πάρουν το βοήθημα μετά από επτά χρόνια.
Ήδη εξετάζονται προτάσεις για αύξηση των εισφορών ή μείωση του καταβαλλόμενου εφάπαξ για δεύτερη φορά τον τελευταίο χρόνο. Εναλλακτικά, εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να μην καταβάλλεται βοήθημα, σε όσους δεν συμπληρώνουν 25 έτη ασφάλισης.
Σε άλλα 20 Ταμεία ή τομείς πρόνοιας τα ποσά εφάπαξ που καταβάλλονται είναι μεγαλύτερα κατά 2% έως 83% σε σχέση με τις εισφορές που έχουν δώσει οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τους φορείς των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εργαζομένων στις φαρμακευτικές εταιρίες, του προσωπικού των ιπποδρομιών και των εταιριών τσιμέντου.
[sc:Πηγή id=”http://www.sofokleousin.gr/archives/103288.html?utm_source=Oempro&utm_medium=Email&utm_content=Subscriber%236548&utm_campaign=breaking%2025.06″ ]