Ανοιχτό παραμένει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι προσπάθειες για το οποίο ξεκινούν άμεσα. Μέσα στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών περιλαμβάνονται πλέον, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που ως τράπεζες την πλειοψηφία των οποίων κατείχε το Δημόσιο βρίσκονταν, μέχρι πρότινος, στη ρότα διάσπασης σε good και bad bank. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης δημιουργεί -όπως είναι φυσικό- επιπλέον δυσκολίες στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που καλούνται να αναζητήσουν ρευστότητα σε μία περίοδο που θα το πράξουν τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης. Άλλωστε το Σεπτέμβριο και με βάση τις επιταγές της Βασιλείας οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν 9% κεφαλαιακή επάρκεια.
Η μη πειστική απάντηση της Ευρώπης στις αγορές δυσκολεύει την κατάσταση αφού δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι επενδυτές να επενδύσουν σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα στη Γηραιά Ήπειρο, για την ώρα τουλάχιστον. Η κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα οδηγεί τις τράπεζες τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες της Ε.Ε. να πωλούν επενδύσεις τους, οι οποίες είτε δεν είναι επιθυμητό να αναχρηματοδοτηθούν είτε μπορούν να τους αποδώσουν κάποια κεφάλαια.
Πωλήσεις
Οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν σε πωλήσεις τραπεζών τους καταρχήν στην πέραν των Βαλκανίων ζώνη και στη συνέχεια δεν αποκλείονται και πωλήσεις στην περιοχή αυτήν. Από την άλλη πλευρά οι ξένες τράπεζες αναζητούν τρόπο να φύγουν από τη χώρα μας καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτηθούν σημαντικά κεφάλαια για την αναχρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους. Παρά τις επίσημες διαψεύσεις ή την αποφυγή σχολιασμών, η τραπεζική αγορά ξέρει πως σε φάση αναζήτησης αγοραστή βρίσκονται οι γαλλικές τράπεζες Credit Agricole, SoGen και η πορτογαλική Millennium.
H αναζήτηση αγοραστών έχει ως πρώτο στόχο την ελληνική αγορά δηλαδή τις ελληνικές τράπεζες, και ως δεύτερο στόχο Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι εκτιμούν πως οι τράπεζες δεν μπορεί παρά να αποτελέσουν προστατευμένη συνολικά δραστηριότητα σε όλη την Ευρώπη και άρα σε κάθε περίπτωση δεν κινδυνεύουν. Οι ελληνικές τράπεζες θα αναζητήσουν κεφάλαια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να συγκεντρώσουν το 10% των κεφαλαίων που χρειάζονται για τη συνολική ανακεφαλαιοποίησή τους και να παραμείνουν στον ιδιωτικό τομέα εκτός και εάν υπάρξουν αλλαγές στο Μνημόνιο και επ’ αυτού. Η αναζήτηση αυτή, θα έλθει να προστεθεί στην αναζήτηση κεφαλαίων και για την ισπανική και πορτογαλική ανακεφαλαιοποίηση αλλά και στην αναζήτηση κεφαλαίων που θα χρειασθούν οι λοιπές ευρωπαϊκές τράπεζες μετά τις συνεχείς υποβαθμίσεις τους.
Μεταβολές
Εκτιμάται λοιπόν πως ο χάρτης του τραπεζικού συστήματος της χώρας θα μεταβληθεί μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις και πως οι τράπεζες μέσα στο 2013 θα πρέπει να έχουν εξυγιανθεί για να προσφέρουν κεφάλαια και στην αγορά η οποία τα έχει απόλυτη ανάγκη, αφού βρίσκεται σε καθεστώς απόλυτης ασφυξίας.
Σε αυτά, θα έλθουν να προστεθούν τα κεφάλαια που οι τράπεζες χάνουν εξαιτίας της αδυναμίας των ελληνικών επιχειρήσεων και των ιδιωτών να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους τάση που βαίνει συνεχώς αυξανόμενη. Ας σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προς αυτήν την κατεύθυνση, επιχειρώντας να καταστήσουν πιο βιώσιμα τα δάνεια που έχουν ήδη λάβει ιδιώτες και επιχειρήσεις.
[sc:Πηγή id=”http://www.bankwars.gr/?p=17664″ ]