Όλα φαίνεται πως έχουν μπει στην τελική ευθεία για την πλήρη ανατροπή (για μια ακόμη φορά) στο φορολογικό. Μετά την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που διπλασίασε εφέτος τους φόρους για όλους όλα δείχνουν πως έρχεται η ώρα για την πλήρη κατάργηση και του αφορολόγητου με σκοπό να πεισθεί η τρόικα ότι το κράτος μπορεί να βρει άλλα δύο με τρία δισεκατομμύρια ευρώ από τα τέσσερα που δεν αποδέχεται μέσω των περικοπών.
Τα εύκολα θύματα θα είναι και πάλι μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα.
Τρία είναι τα σενάρια τώρα για το ποιοι θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.
Το πρώτο λέει πως θα καταργηθεί για όλους το αφορολόγητο και έτσι ουσιαστικά θα διπλασιαστεί ο φόρος για πολίτες με εισοδήματα από 10.000 μέχρι και 16.000 ευρώ που είναι και η πλειοψηφία νέων εργαζόμενων και συνταξιούχων.
Το δεύτερο σενάριο λέει πως το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ θα παραμείνει για τους συνταξιούχους, ενώ το τρίτο σενάριο προβλέπει κατάργηση του αφορολόγητου μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι και η πλέον… ύποπτη ομάδα για φοροδιαφυγή.
Η πρόταση αυτή έπεσε στο τραπέζι από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ μαζί με μια ακόμη την οποία επίσης μελετά το οικονομικό επιτελείο.
Την αλλαγή στις κλίμακες φορολόγησης.
Ουσιαστικά οι κλίμακες θα γίνουν τέσσερις και οι πολίτες με εισοδήματα ως 22.000 θα φορολογούνται με 18%, το ποσοστό θα ανεβαίνει στο 35% για όσους έχουν εισοδήματα ως 45.000 και στο 40% για τα εισοδήματα ως 100.000 ευρώ. Η κλίμακα θα ανεβαίνει στο 45% για τα εισοδήματα πάνω από τις 100.000 ευρώ.
Σύνταξη – Οι νέοι πληρώνουν τη νύφη
Ελάχιστοι δεν θα χρειαστεί να περιμένουν να φτάσουν στα 67 για να πάρουν σύνταξη μετά την αύξηση των ορίων. ΌΛΟΙ οι υπόλοιποι πρέπει να προσθέσουν δυο χρόνια.
Ειδικά οι ασφαλισμένοι μετά τον Ιανουάριο του ’93 πρέπει να θεωρούν δεδομένη τη συνταξιοδότησή τους στα 67.
Πολλοί “παλιοί” που δεν θα προλάβουν να συμπληρώσουν τα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2013 θα δουν επίσης το όριο να αυξάνεται και για ‘κεινους στα 67 έτη.
Παράλληλα τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για τους δημοσίους υπαλλήλους πάνε στα 25 και έτσι παράλληλα αυξάνεται και για εκείνους το ηλικιακό όριο.
Από την αύξηση των ορίων θα επηρεαστούν και όσοι έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης καθώς πλέον τα έτη ασφάλισης είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα ηλικιακά όρια. Μόνο αν υπάρξει ειδική ρύθμιση θα εξαιρεθούν όσοι έχουν συμπληρώσει 35ετια.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι λίγοι τυχεροί. Είναι όσοι δουλεύουν στο Δημόσιο και έχουν ανήλικα παιδιά. Όσοι από αυτούς συμπληρώσουν φέτος ως τέλος του χρόνου (γυναίκες και άνδρες) μπορούν να βγουν νωρίτερα σε σύνταξη.
Το ίδιο ισχύει και για όλες τις γυναίκες, όλων των ταμείων με ανήλικα παιδιά (πλην ΟΑΕΕ)
Εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και όσοι έχουν συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης μπορούν επίσης φέτος να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να βγουν σε σύνταξη στο 59ο ή το 60ο έτος της ηλικίας τους.
Επίσης δεν χρειάζεται να περιμένουν περισσότερα χρόνια οι ασφαλισμένες του ΙΚΑ που έχουν συμπληρώσει 4.500 ένσημα.
Tμήμα ειδήεων defencenet.gr
Το ελληνικό Κράτος Νταβατζής ΑΕ κατήντησε χειρότερος νταβέλης κι από τους τραπεζίτες