– Πλαφόν δόσης ίσο με το 30% του εισοδήματος – Σενάρια και για μεγαλύτερη αποκλιμάκωση
– Διετής αναστολή εξυπηρέτησης όταν πιστοποιείται πλήρης αδυναμία αποπληρωμής
– Ειδική μεταχείριση για τους ανέργους
– Επιμήκυνση αποπληρωμής έως 40 χρόνια με μέγιστη ηλικία του δανειολήπτη τα 90 χρόνια
– Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα σχεδιάζουν
Κοντά στις 20 Αυγούστου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσει η διαβούλευση μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για τη δημιουργία ενός νέου νομοσχεδίου το οποίο θα αποτελέσει ανάσα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το όλο εγχείρημα έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει ο υφυπουργός ανάπτυξης κ. Θανάσης Σκορδάς.
Το νέο σχέδιο νόμου θα λαμβάνει υπόψη του τις νέες παραμέτρους που έχουν προκύψει από την κρίση και οι οποίες έχουν πλήξει περαιτέρω τα οικονομικά των νοικοκυριών αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν στα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν συνολικά την οικονομία στη χώρα.
Αποτελεί κοινό τόπο πως οι τράπεζες δεν έχουν περιθώρια περαιτέρω διαγραφής χρεών μολονότι σε αρκετές περιπτώσεις μη υπαρχούσης άλλης λύσεως προβαίνουν και σε διαγραφές είτε μέσω δικαστικών αποφάσεων είτε επειδή δανειολήπτες δεν έχουν κανέναν πλέον οικονομικό πόρο να υποστηρίξουν τα χρέη τους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ημερησία” το καινούριο στοιχείο του νομοσχεδίου αναμένεται να είναι η επιβολή πλαφόν στις δόσεις των δανείων οι οποίες δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν ποσοστό επί του πραγματικού εισοδήματος του δανειολήπτη. Το ποσοστό αυτό συζητάται να είναι το 30% ωστόσο υπάρχουν σκέψεις διαβάθμισής του και σε χαμηλότερα επίπεδα αναλόγως της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη.
Μολονότι οι τράπεζες αντιμετωπίζονται σε ένα γενικότερο κλίμα οικονομικής στενότητας ως ένα επιπλέον άλγος για την ελληνική κοινωνία, αναφέρει έγκριτος τραπεζίτης, θα πρέπει να σημειωθεί πως η συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στους δανειολήπτες έχει πλήρως προσαρμοστεί στις συνθήκες με σημαντικό κόστος για τα τραπεζικά ιδρύματα.
Στις τράπεζες στο παρελθόν ήταν ο δανειολήπτης που ζητούσε τη ρύθμιση. Τώρα καθημερινά πλέον οι υπάλληλοι των τραπεζών ζητούν από τους μη ενήμερους δανειολήπτες να προβούν σε ρυθμίσεις και καθιστούν όσα περισσότερα δάνεια μπορούν ενήμερα με οποιονδήποτε τρόπο και υπό συγκεκριμένο κόστος που έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν.
Στο νομοσχέδιο άλλα θέματα που θα τεθούν προς διαβούλευση εξίσου σημαντικά είναι μέχρι ποιο ηλικιακό έτος του δανειολήπτη είναι δυνατή η αποπληρωμή του δανείου ώστε η επιμήκυνση των δόσεων να είναι συγκεκριμένη, όπως επίσης θα ληφθεί μέριμνα και σε θέματα προσημειώσεων που πολλές φορές υπερβαίνουν κατά πολύ το ύψος του δανείου επί τη βάσει παλαιών πρακτικών. Φυσικά θα προβλέπεται η δυνατότητα του δανειολήπτη να απευθύνεται στις δικαστικές αρχές εφόσον δεν καταλήγει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με το πιστωτικό ίδρυμα.
Ποια στοιχεία θα συνθέσουν τη διαβούλευση όσον αφορά το νέο νομοσχέδιο;
Στη διαβούλευση θα ληφθούν υπόψη τρία στοιχεία:
– Τα αιτήματα που σε καθημερινή βάση υποβάλλονται στις ενώσεις καταναλωτών οι οποίες έχουν τεράστια τεχνογνωσία επί του θέματος.
– Η αντίστοιχη τεχνογνωσία των πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία επανασχεδιάζουν καθημερινά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.
– Η ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων και οι περιορισμοί που προκύπτουν από αυτήν.
Στις παρατηρήσεις της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών όσον αφορά το σχέδιο νόμου που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ο γενικός γραμματέας της Ενωσης κ. Γκόρτσος είχε επισημάνει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν επωμιστεί μέχρι σήμερα τεράστιο μέρος του πραγματικού αυτού προβλήματος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένες ενέργειες ρύθμισης χρεών, οι οποίες έως τις 31.12.2011 ξεπερνούσαν τα 29 δισ. ευρώ, σε σύνολο 690.000 ρυθμισμένων δανείων. Τόσο τα ποσά όσο και ο αριθμός των ρυθμισμένων δανείων έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2012.
Είχε δε συμπληρώσει πως οποιαδήποτε περικοπή του τραπεζικού χρέους του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή των τραπεζικών δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ακόμα και σε περιόδους οικονομικής κρίσης οδηγεί σε ανακατανομή του εισοδήματος εις βάρος εκείνων που δεν έχουν δανειστεί ή αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους κανονικά, νοθεύοντας τον ανταγωνισμό.
Ποια είναι σήμερα η κατάσταση
Με βάση πληροφορίες της αγοράς, το 15% ή τα 38 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι έχουν προσεγγίσει τα δάνεια που εμφανίζουν καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους, παρά τις συνεχείς ρυθμίσεις στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες. Η
αναδιάρθρωση χορηγήσεων του παρελθόντος αποτελεί «μονόδρομο» για τη διατήρηση των επισφαλειών σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα, καθώς η ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία έχει οδηγήσει χιλιάδες ιδιώτες και επιχειρήσεις σε αδυναμία εξόφλησης των χρεών τους, παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες.
Η ένταση όμως και το βάθος της ύφεσης δεν επιτρέπει εφησυχασμό και οι τραπεζίτες προετοιμάζονται για ένα νέο κύμα πιέσεων το επόμενο διάστημα, με βάση και τις εκτιμήσεις για μεγάλη πτώση του ΑΕΠ και το 2012. Σύμφωνα με σχετικώς πρόσφατα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, οι εκκρεμείς αιτήσεις προς τα Ειρηνοδικεία έχουν πλέον φτάσει τις 150.000.
ΠΟΙΕΣ ΜΕΡΙΜΝΕΣ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
– Οι ρυθμίσεις στις οποίες προβαίνουν οι τράπεζες ποικίλλoυν με βάση το είδος του δανείου, την ηλικία του δανειολήπτη, το ύψος του χρέους, την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, κριτήρια ανάκαμψης της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη, διασφαλίσεις τριτεγγυητές κ.λπ.
– Οι ρυθμίσεις μπορεί να διαφοροποιούνται μερικώς από πιστωτικό ίδρυμα σε πιστωτικό ίδρυμα και από δανειολήπτη σε δανειολήπτη, δεν είναι όμως a la carte και χρησιμοποιούν ένα πολύ συγκεκριμένο σκεπτικό ομαδοποίησης. Αυτό είναι ίσως και ένα στοιχείο στο οποίο το νομοσχέδιο θα μπορούσε να σταθεί βοηθητικά αυξάνοντας τον αριθμό των περιπτώσεων που μπορούν να αντιμετωπισθούν διότι οι τράπεζες από μόνες τους έχουν και εξαιρετικά συγκεκριμένους περιορισμούς που ανακύπτουν από τους ελέγχους που υφίστανται διαρκώς στο χαρτοφυλάκιό τους.
Όπως εξηγούσε ωστόσο στην εφημερίδα «Ημερησία» έγκυρος τραπεζίτης το γεγονός των επισφαλειών είναι κατά μείζονα λόγο και ο σημαντικός περιορισμός που έχουν οι τράπεζες όσον αφορά τη χορήγηση νέων δανείων. Πιο απλά δεν παίρνουν ρευστό και κατά συνέπεια δεν έχουν να δώσουν.
Καταναλωτικά
Οι ρυθμίσεις των δανείων αυτών δεν διαφέρουν κατά πολύ από εκείνες των προηγούμενων δηλαδή των στεγαστικών.
Ωστόσο εφόσον ο δανειολήπτης διαθέτει ακίνητη περιουσία την οποία είναι διατεθειμένος να προσημειώσει, υπάρχει η δυνατότητα μείωσης του επιτοκίου σε πολύ μεγάλο βαθμό και αύξησης της διάρκειας αποπληρωμής ακόμη και έως τα 30 έτη. Με τον τρόπο αυτόν η δόση πέφτει σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα.
Επιχειρηματικά
Εδώ πρόκειται για μία πολύ διαφορετική ομάδα δανείων, οι ρυθμίσεις της οποίας ποικίλλουν από τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Η βιωσιμότητα της επιχείρησης έχει όπως εξηγούν στην «Η» τραπεζικά στελέχη πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από το παρελθόν και σχετίζεται με το αντικείμενο, τον τόπο εγκατάστασης και την πελατειακή βάση.
Στεγαστικά
Η πιο ευαίσθητη ομάδα δανείων, όχι όμως και η πιο δύσκολα διαχειρίσιμη είναι αυτή των στεγαστικών καθώς μεγάλες ομάδες δανειοληπτών κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους για τα οποία έχουν ήδη καταβάλει πολύ μεγάλα ποσά από την αδυναμία αποπληρωμής αυτών των ακινήτων . Από την άλλη πλευρά υπάρχουν περιορισμοί στους πλειστηριασμούς αλλά και χωρίς τους περιορισμούς η δουλειά των τραπεζών, όπως αναφέρει τραπεζικό στέλεχος, δεν είναι να εκποιεί σπίτια πέραν φυσικά της συγκεκριμένης αδυναμίας που δημιουργείται από την καθίζηση στην αγορά ακινήτων.
Οσον αφορά λοιπόν τα στεγαστικά δάνεια οι λύσεις που προσφέρουν οι τράπεζες είναι:
– Επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησης: Στα στεγαστικά και ενυπόθηκα επισκευαστικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί για αγορά, ανέγερση ή αποπεράτωση ενός ακινήτου αυξάνεται ο χρόνος εξόφλησης κατά 1 ή 10 έτη, με μέγιστη διάρκεια τα 40 έτη και συχνά μέγιστη ηλικία του δανειολήπτη τα 90 έτη. Ωστόσο οι τράπεζες απαιτούν σε τέτοιες περιπτώσεις όταν ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου οδηγεί τον δανειολήπτη σε ηλικία άνω των 75 ετών, να υπάρχει νεότερος εγγυητής.
– Εφόσον υπάρχει πρόδηλη αδυναμία ανταπόκρισης του δανειολήπτη στις δανειακές υποχρεώσεις, είναι δυνατή η εξέταση -κατά περίπτωση- αιτημάτων αναστολής εξυπηρέτησης του δανείου ? όχι πέραν των δύο ετών, με επιμήκυνση της διάρκειας και με κατά περίπτωση καταβολή ή κεφαλαιοποίηση των τόκων της περιόδου αναστολής.
– Επίσης εφαρμόζονται ρυθμίσεις με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια για πληρωμή μόνον των τόκων, για πάγωμα των τόκων ή και των δόσεων σε περιπτώσεις ανέργων και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με συνεχή εξέταση της κατάστασης του δανειολήπτη όπως επίσης και για μείωση των δόσεων στο 30% των υπαρχουσών.
– Συγκεκριμένες διευκολύνσεις υφίστανται και όσον αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους ομάδα της οποίας το εισόδημα επλήγη σημαντικά στο προηγούμενο χρονικό διάστημα και της οποίας η δόση παρακρατείται κατ’ ευθείαν από τον μισθό της αν το δάνειο έχει ληφθεί από κάποια πιστωτικά ιδρύματα. Τέτοιες ρυθμίσεις είναι η παράταση του χρόνου διαρκείας ως 15 έτη από την ημερομηνία εκταμίευσης για τα καταναλωτικά δάνεια και έως 40 έτη για τα στεγαστικά, περίοδος χάριτος από έναν ως τέσσερις μήνες χωρίς καμία καταβολή, με ταυτόχρονη δυνατότητα περαιτέρω παράτασης ή με καταβολή μόνο των τόκων.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Ημερησία”
Σημεία σχολιασμού:
1. Οι μισθοί μας κουρεύτηκαν και δεν ρυθμίστηκαν, άρα απαιτούμε το ίδιο για τα δάνειά μας.
2. Το πλαφόν 30% είναι κάτι σχετικό. Με μηνιαίο εισόδημα 3000, δεν παθαίνεις τίποτα να πληρώνεις 1000 ευρώ, ζεις με τα υπόλοιπα 2 χιλιάρικα. Με εισόδημα 750 ευρώ όμως δεν μπορείς να δίνεις 250 ευρώ και να ζήσεις με τα υπόλοιπα 500.
3. Είναι εξοργιστικό το γεγονός, ενώ σε μισθούς και συντάξεις έχει γίνει ληστρική επιδρομή από το κράτος, στα χρέη προς τις τράπεζες προσπαθούν να μη διαγραφεί ούτε σέντσι.
Eπισης δηλωνουν οτι μπηκαν μεσα 38 δις απο κοκκινα δανεια μεχρι τωρα … ενω την ιδια στιγμη πηρανε με εγγυησεις δημοσιου 125 δις.
Επωμιστηκανε το βαρος αυτο των ανεξοφλητων δανειων λενε … ενω στην ουσια το βαρος το πληρωνει το ελληνικο δημοσιο μεσω δανεισμου απο την ΕΚΤ.
Τελος παντων, διαχειριζονται λεφτα του δημοσιου κατα το δοκουν χωρις κανεναν ελεγχο κρατωντας ακομα τα κλειδια απο τα μαγαζια τους … ενω ηδη θα επρεπε να υπαρχει προισταμενος του κρατους εκει μεσα.
Αγαπητέ φίλε και συνάδελφε begar
Γεγονός είναι πως το φόρουμ , δίνει λύσεις και συμπαραστέκεται σε προβλήματα συμπολιτών μας, ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ.
Πόσα κείμενα , άρθρα έχουν γραφεί, αφενός για τις απάτες του κράτους και των τραπεζιτών απέναντί μας και αφετέρου τις απειλές που δεχόμαστε για πλειστηριασμούς , κατασχέσεις , εξώσεις.
Πόσα έχουμε γράψει κατά καιρούς για αυτά που έχουν πάρει οι τράπεζες και τα πληρώνει ο ελληνικός λαός.
Πόσα άρθρα έχουμε διαβάσει για ρυθμίσεις δανείων και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.
Πιστεύω και είμαι απόλυτος σε αυτό, πώς έχουμε αναλώσεις εκατοντάδες ώρες στο φόρουμ , χωρίς αποτέλεσμα και δυστυχώς χωρίς να επικεντρωθούμε σε δραστικούς τρόπους αντιμετώπισης από τις μαλακίες που έχουν προτείνει (σχέδια) τα κρατικά παπαγαλάκια και οι τραπεζίτες.
ΕΔΩ απαιτείται ο άμεσος ξεσηκωμός των δανειοληπτών .
Προτάσεις για επιμήκυνση , τόκοι που θα συσσωρευτούν , τα παιδιά μας να βρεθούν χρεωμένα ………… και καθόμαστε αναλύουμε τι κάθε παπαριά κατά δοκούν.
Φτάνει ρε παιδιά …… δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να αναλωνόμαστε μπροστά στον υπολογιστή ,κάνοντας εικασίες , όταν κράτος και τραπεζίτες θα φέρουν νόμο-ρύθμιση, που πολύ καλά γνωρίζουμε πως θα μας πνίξει.
Δεν δέχομαι αυτά τα 7 χρόνια που πληρώνω σαν τον μαλάκα, να κινδυνεύσει το σπίτι μου , όταν υπαιτιότητα του κράτους έχω υποστεί τόσες μειώσεις και πρόσθετους φόρους και αδυνατώ σήμερα να ανταπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου.
ΚΑΤΙ πρέπει να γίνει ……………… και όχι να μένουμε στα λόγια.
ΚΑΤΙ πρέπει να κάνουμε άμεσα.
Kαποιοι απο εμας δεν εμειναν μονο στα λογια ολο αυτο το διαστημα …
http://ekak.gr/portal/
Αν αναφέρεσαι για τον σύλλογο, αναφέρθηκα σε παλιό post και το οποίο.
Απο εκεί και πέρα μπορεί κάποιος να μου αναπτύξει (πέρα Ν Κατσέλη) με σωστή επιχειρηματολογία πως αντιμετωπίζεται η κατάσταση, όταν :
Εχουμε υποστεί μείωση μισθών /σύνταξης και επικουρικών
Οι τιμές σε ΔΕΚΟ , super market παραμένουν ίδιες
Αντιμετωπίζουμε πρόσθετους φόρους
και πάει λέγοντας η κατάσταση
Δεν προκειται για τον συλλογο, προκειται για πολιτικο κομμα.
Κανε τον κοπο και κλικαρισε την παραπανω διευθυνση αν θελεις για να εισαι ενημερος.
Το γνωρίζω και έχω διαβάσει αρκετά.
Ταπεινή μου άποψη πως από τα πολιτικά κόμματα δεν θα βρούμε λύση.
Η πολιτική ιστορία του τόπου έχει δείξει πως αντιμέτωπη με το τραπεζικό σύστημα ξεχνά όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες του.
Μην ξεγελιόμαστε PA, τρία ολόκληρα χρόνια ακούσαμε χιλιάδες μαλακίες και τίποτα δεν έγινε.
Το έχω ξαναγράψει πως κράτος και τράπεζες σε κοιτάνε σαν λογιστικό αριθμό και τίποτα παραπάνω.
Που ειναι η λυση κατα την αποψη σου …
Ειλικρινά είμαι πελαγωμένος.
Πιστεύω όμως , στο σύνολο οι δανειολήπτες να προβούν σε στάση πληρωμών.
Αυτο που λες ειναι σωστο αλλα πως θα γινει.
Εκει ειναι το ζουμι !!!
Πρεπει να υπαρχει ενας επισημος φορεας που να προωθει κατι τετοιο και απ’ οτι γνωριζω οι συνηθεις φορεις ειναι οι συλλογοι και τα πολιτικα κομματα …
Εκτιμώ πως αυτό δεν θα γίνει ποτέ απο πολιτικό κόμμα αλλά και αν γίνει θα δοθεί πολιτική χροιά , πιστεύω πως είναι λάθος.
Δανειολήπτες είναι χιλιάδες, με ενημέρωση, πορεία, η δημιουργία επιτροπής , κλπ
Eιναι λαθος οι δανειοληπτες να διεκδικησουν την εξουσια μεσω ενος κομματος και να νομοθετησουν για τα δανεια … και ειναι σωστο να νομοθετει ο καθε Παπαδημος, Στουρναρας, Βενιζελος και ολο το κακο συναπαντημα για τους δανειοληπτες ?
Το προβλημα μας δεν λυνεται μονο με φωνες διαμαρτυριας οπως ειπες παραπανω στο πρωτο σου σχολιο και ειναι μειζων πολιτικο ζητημα για την σημερινη ελληνικη κοινωνια των 2,5 εκατομμυριων δανειοληπτων.
Αν αυτο το ζητημα δεν ειναι πρωτης προτεραιοτητας σε πολιτικο επιπεδο τοτε ποιο ειναι ?
Τα συντεχνιακα της καθε συντεχνιας που συνεχεια ειναι τεχνηεντως στην επικαιροτητα ενω αλλα ζητηματα εθνικης σημασιας ειναι στα αζητητα απο τα ΜΜΕ ?
Καλες οι επιτροπες και οι πορειες και η ενημερωση … αλλα αν υποβαθμιζουμε το προβλημα μας μονο σε επιπεδο παθητικης διαμαρτυριας τοτε θα ειμαστε για παντα δεσμιοι των νομων που ψηφιζουν οι τραπεζιτες.
Για να λυθει το προβλημα μας θα πρεπει να ψηφισουν νομους οι δανειοληπτες για τους εαυτους τους.
Aγαπητε … σου εδωσα λινκ παραπανω οπως και εκφραστηκα σαφως για τους κυβερνωντες.
Το ξερω κι εγω οτι δεν υπαρχει τιποτα σ’ αυτη τη χωρα γι’ αυτο και συμμετεχω σε κατι καινουριο.
Προφανως εσυ πιστευεις οτι δεν προκειται να γινει και στο μελλον τιποτα σ’ αυτη τη χωρα αν καταλαβα καλα … ετσι δεν ειναι.
Αν κανω λαθος συγχωρεσε με.
Βασικά να αντιδράσουμε στη….διαπραγμάτευση του…30% ( γιατί ως γνωστόν, το 30 % του μηδενός είναι μηδέν αλλά αυτό δεν φαίνεται να το έχουν καταλάβει) και να ζητήσουμε έστω ηθική αποζημίωση για τον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν μ’αυτήν την εξουθενωτική εκμαυλιστική τακτική αφού πρώτα κατακτήσουμε τη διμερή διαπραγμάτευση με τις Τράπεζες με συγκεκριμένα δεδομένα δηλ πόσα μας δάνεισαν, πόσα πληρώσαμε και ποιά είναι η διαφορά που χρωστάμε. Οι τράπεζες ας αποτιμήσουν το πόσα έλαβαν επειδή πληρώνοντας πίσω ο κάθε δανειολήπτης π.χ. 10 Ε η τράπεζα το ξαναδάνεισε και πήρε άλλα 15 κλπ και να αρχίσουν τις περικοπές των εξόδων τους, δηλ τις συμβάσεις με τις εισπρακτικές και το τηλεφωνικό κόστος, δηλ να κάνουν καλύτερη διαχείρηση όσων εισέπραξαν.Άμα πια
Για ποιο κόμμα συζητάμε τώρα.
Μην κοροϊδευόμαστε.
Το κράτος εξυπηρετεί τα τραπεζικά συμφέροντα.
Πόσες φορές έχει γραφεί πως οι τραπεζίτες θα συναντηθούν με τη κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους.
Δεν θέλω να υποβαθμίσω τίποτα .\
Πιστεύω στη νομιμότητα και σε ένα κράτος δικαίου.
Τίποτα απο αυτά δυστυχώς δεν υπάρχει στη χώρα μας.
Προτάσεις τραπεζών ???
κατά περίπτωση- αιτημάτων αναστολής εξυπηρέτησης του δανείου για 2 έτη ?
Πλαφόν δόσης ίσο με το 30% του ?
Επιμήκυνση αποπληρωμής έως 40 χρόνια με μέγιστη ηλικία του δανειολήπτη τα 90 χρόνια ?
Η επιμήκυνση δανείου που προτείνουν, δεν είναι λύση. Για ποιο λόγο να εγκλωβιστεί ο δανειολήπτης και τα παιδιά του, σε επιμήκυνση δανείου, σε μία οικονομική υποχρέωση μιας ζωής, να πληρώσει πρόσθετα χιλιάδες σε τόκους και να αναλάβει πολύ μεγάλο τελικό κόστος και παράλληλα ρισκάρει διότι δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα διαμορφωθούν τα
οικονομικά δεδομένα μετά από κάποια χρόνια.
Ωραία, ας προβεί το κράτος σε άμεση νομοθετική ρύθμιση, με βάση τον Αστικό Κώδικα (άρθρο 388), όπου τα περιστατικά στα οποία κυρίως, ενόψει της καλής πίστης και των
συναλλακτικών ηθών, τα μέρη στήριξαν τη σύναψη αμφοτεροβαρούς
σύμβασης, μεταβλήθηκαν ύστερα από λόγους που ήταν έκτακτοι και δεν
μπορούσαν να προβλεφθούν, και από τη μεταβολή αυτή η παροχή του
οφειλέτη, ενόψει και της αντιπαροχής, έγινε υπέρμετρα επαχθής, να την
αναγάγετε στο μέτρο που αρμόζει και να αποφασίσετε όχι τη λύση της
σύμβασης εξολοκλήρου αλλά κατά το μέρος που δεν εκτελέστηκε ακόμη με
περικοπή της τάξεως του 40%-50, όσο οι μειώσεις των αποδοχών και συντάξεων.
Η λυση ειναι απλουστατη.
Εθνικοποιηση των τραπεζων και διαγραφη ολων των δανειων που δοθηκαν σε ιδιωτες.
Ουτε κουρεματα, ουτε 30%, ουτε τιποτα.
Διαγραφη των δανειων και τελος.
παντα τα σχολια σου χτυπανε την ουσια
Το 2007 και το 2008 είχα προσπαθήσει να συγκεντρώσω τις οφειλές μου που ήταν γελοίες τότε σε ένα ποσό και να το πληρώνω συγκεντρωτικά και είχα αρνητική απάντηση.
Τότε υπολόγιζα μία δόση 180 Ε – 220 Ε και μπορούσα να τα δώσω.
Έπρεπε να φτάσουμε εδώ για να συζητάνε να δίνω το ίδιο ποσό αλλά που πλέον δεν μπορώ να το δώσω!!!
Είτε τα οικονομικά μυαλά της χώρας είναι στραμπουληγμένα, είτε όλη αυτή η φασαρία είναι για στάχτη στα μάτια.
Όταν παράλληλα αυξάνονται οι λογαριασμοί ( ΔΕΗ, πετρέλαιο-άρα και φυσικό αέριο) η φορολογία έκτατη και τακτική και πλέον υπάρχει το ερώτημα της επισφάλειας διαβίωσης ( δεν καλύπονται πλέον οι παροχές ασθένειας όπως πριν και παίζει να σταματήσουν να καλύπτονται σχεδόν τελείως ) όχι 250 αλλά 25 Ε να το κάνουν θα έχω πρόβλημα.
Άντε πρωϊνιάτικα, θα ξεχάσω την ανατροφή μου μου φαίνεται.
mmmmmmmmmm
Και τελικά δεν καταλαβαίνω γιατί πήρε στους πολιτικούς μας 15 χρόνια για να τα κάνουν όλα π……….α. Εγώ αυτό το καταφέρνω άνετα μέσα σε μισή ώρα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Προτάσεις τραπεζών ???κατά περίπτωση- αιτημάτων αναστολής εξυπηρέτησης του δανείου για 2 έτη ?Πλαφόν δόσης ίσο με το 30% του ?Επιμήκυνση αποπληρωμής έως 40 χρόνια με μέγιστη ηλικία του δανειολήπτη τα 90 χρόνια ?Η επιμήκυνση δανείου που προτείνουν, δεν είναι λύση. Για ποιο λόγο να εγκλωβιστεί ο δανειολήπτης και τα παιδιά του, σε επιμήκυνση δανείου, σε μία οικονομική υποχρέωση μιας ζωής, να πληρώσει πρόσθετα χιλιάδες σε τόκους και να αναλάβει πολύ μεγάλο τελικό κόστος και παράλληλα ρισκάρει διότι δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα διαμορφωθούν ταοικονομικά δεδομένα μετά από κάποια χρόνια. Ωραία, ας προβεί το κράτος σε άμεση νομοθετική ρύθμιση, με βάση τον Αστικό Κώδικα (άρθρο 388), όπου τα περιστατικά στα οποία κυρίως, ενόψει της καλής πίστης και τωνσυναλλακτικών ηθών, τα μέρη στήριξαν τη σύναψη αμφοτεροβαρούςσύμβασης, μεταβλήθηκαν ύστερα από λόγους που ήταν έκτακτοι και δενμπορούσαν να προβλεφθούν, και από τη μεταβολή αυτή η παροχή τουοφειλέτη, ενόψει και της αντιπαροχής, έγινε υπέρμετρα επαχθής, να τηναναγάγετε στο μέτρο που αρμόζει και να αποφασίσετε όχι τη λύση τηςσύμβασης εξολοκλήρου αλλά κατά το μέρος που δεν εκτελέστηκε ακόμη μεπερικοπή της τάξεως του 40%-50, όσο οι μειώσεις των αποδοχών και συντάξεων.
Μόνο με πολιτική απόφαση μπορεί να λυθεί το θέμα.
Και ναι, ένα κόμμα δανειοληπτών ακόμα και με 10-20 έδρες θα ήταν ικανό να πιέσει προς αυτήν την κατέυθυνση.
Ετσι !!!
Γιατί ρε Oratioss , το πιστεύεις αυτό.
Εδρες δόξα το θεό υπάρχουν .
Προτάσεις έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ , οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, κ.λπ , και τι έγινε??
Πως θα βρεθούν αυτές οι πουτάνες συνιστώσες????
Επί 35 χρόνια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κυβερνούν και θα συνεχίσουν να κυβερνούν.
Αρα να μην κανουμε τιποτα αφου ειναι ετσι οπως τα λες.
Δεν είπαμε αυτό…..
Διάβασε αυτά τα οποία έγραψα
Συγνωμη … αλλα νομιζω καλα διαβασα …
“Επί 35 χρόνια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κυβερνούν και θα συνεχίσουν να κυβερνούν.”
Σχήμα λόγου PA
Οπως έχω προαναφέρει όποιο κόμμα και να ανέβει, πιστεύω πως περίπου στα ίδια χνάρια θα είναι
Για την οικονομία της συζήτησης θα πω πως “έστω ότι” θα υπάρξει ένα τέτοιο κόμμα στη Βουλή και θα συνεισφέρει στην κατάσταση.
Αυτό θα λάβει την απαραίτητη χρονική διάρκεια ενώ τα θέματα που τώρα εκκρεμούν θα πρέπει να βρουν λύση τώρα – μην πω από χθες.
Πως τα καταφέρνουμε να αρχίζει μία κουβέντα επί της ουσίας κι εμείς να κάνουμε υποθέσεις χωρίς αποτέλεσμα και πράξη ?
Βάλτε και πως κανένα μονοθεματικό κόμμα δεν είναι βιώσιμο….επομένως ας μιλήσουμε για απτά πράγματα, γίνεται?
Συμφωνώ, Eraser.
Ξεκινάμε πάντα με ένα θέμα , το αναπτύσσουμε απο κάθε οπτική γωνία και μέχρι εδώ.
Πρέπει να πέσουν προτάσεις και να δημιουργηθεί πανστρατιά δανειοληπτών (πορείες, επιτροπές , στάση πληρωμών).
Και όσο πλακωνόμαστε για άνευ ουσίας θέματα, βάλτε κι αυτό στον υπολογισμό των δαπανών μας να δέσει το πράγμα..
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/erxontai_katasxeseis_kai_pleisthriasmoi_gia_xreh_sto_dhmosio.1891249.html
<<κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, ακόμα και μισθών, άνοιγμα και δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και ποινικές διώξεις>>
Μα τι λέμε τόσες φορές……………….
Διαρκώς θα είμαστε κάτω απο πίεση αδυνατώντας να δώσουμε αυτά που ζητάνε.
Τελικά τι συζητάμε εδώ μέσα …… αμπελοφιλοσοφίες περιμένοντας το τελικό χτύπημα , μένοντας όλοι αυτοί οι πούστηδες στο απυρόβλητο
Στο μεταξύ πρόσεξε τα ποσά που αναφέρει..είναι άκρως εντυπωσιακό. Δεν πλήρωσε η μάνα μου το μισό ετακ – περίπου 350 Ε και επειδή έχει ξεπεράσει τα 300 θα της κάνουν κατάσχεση? Ήμαρτον.
Από τη μια οι δημόσιες απαιτήσεις που κάτι μου λέει οτι θα αφορούν πάλι τον κοσμάκη και όχι όσους έχουν μασήσει με 4 μάγουλα συν οι εξαγγελίες για αύξηση 90 % της ΔΕΗ και δεν ξέρω πόσο του πετρελαίου θέρμανσης, από την άλλη οι τράπεζες που ανατοκίζουν με διπλή ταρίφα και εμείς ???? Εμείς??