Νέες εξελίξεις αναφορικά με τα λεγόμενα “κόκκινα δάνεια”. Οι δανειστές φέρνουν ψηλά στη λίστα των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου η αγορά των “κόκκινων δανείων” να γίνει πιο ελκυστική, σύμφωνα με πληροφορίες.
Η Τρόικα έχει βάλει “στο μάτι” σειρά γραφειοκρατικών και φορολογικών εμποδίων που αποτρέπουν το στρατηγικό στόχο της ενεργούς διαχείρισης των NPLs.
Τι αλλάζει στο νόμο 4172/2013
Στις άμεσες προτεραιότητες έως το τέλος Δεκεμβρίου 2016 είναι η τροποποίηση του ν. 4172/2013 και συγκεκριμένα η άμβλυνση των υφιστάμενων φορολογικών αντικινήτρων, εξέλιξη που θα συμβάλλει στην ανάγκη των τραπεζών να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες διαγραφές δανείων.
Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό ότι σημαντικό μέρος της μείωσης των κόκκινων δανείων έως το τέλος του 2019 θα προέλθει από διαγραφές. Συγκεκριμένα, η μείωση από διαγραφές δανείων ανέρχεται στο 35% του συνολικού στόχου μείωσης (δηλαδή του 40%), ήτοι 14,35 δισ. ευρώ, περίπου 3,5 δισ. ευρώ ανά έτος αρχής γενομένης από φέτος, από διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πώς θα πραγματοποιηθούν οι διαγραφές
Οι διαγραφές θα πραγματοποιηθούν με δύο τρόπους.
Ο πρώτος θα είναι μέσω λογιστικής φύσεως διαγραφές με τον ίδιο τρόπο που ισχύει σήμερα, ωστόσο με την άρση των υφιστάμενων αντικινήτρων, δεν θα προκύπτει ζήτημα στον ισολογισμό. Ο δεύτερος τρόπος είναι – με απαραίτητη προϋπόθεση την προστασία των στελεχών από αστικές και ποινικές ευθύνες – μέσω «κουρέματος».
Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να αδειοδοτήσει τουλάχιστον 5 εταιρείες διαχείρισης, έτσι ώστε να αρχίσει να λειτουργεί η δευτερογενής αγορά των NPLs.
Ακόμη, έως τον Φεβρουάριο του 2017 οι αρχές θα πρέπει να ολοκληρώσουν ένα πλάνο ενεργειών, το οποίο θα είναι βασισμένο στην μελέτη που έχει κάνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με στόχο την άρση όλων των εμποδίων (φορολογικών, νομικών και οικονομικών) που δυσκολεύουν την διαχείριση και πώληση των κόκκινων δανείων.
Καλησπέρα σας ! Προσπαθώ να καταλάβω τι επιπτώσεις θα έχει σε οφειλέτη χωρίς περιουσιακά στοιχεία, όλη αυτή η διαδικασία. Αυτό δε που με προβληματίζει περισσότερο είναι η τελευταία παράγραφος του άρθρου… Τι περιλαμβάνει δηλαδή “η άρση όλων των εμποδίων (φορολογικών, νομικών και οικονομικών) που δυσκολεύουν την διαχείριση και πώληση των κόκκινων δανείων”… Μήπως αίρεται η προσωπική ευθύνη του οφειλέτη έναντι των δανειστών, και μετατρέπεται σε συλλογική ευθύνη ? π.χ. του συζύγου ή του τέκνου ή του γονέα ?
1. Αν δεν δούμε νομοσχέδιο, δεν μπορούμε να ξέρουμε.
2. ΠΟΤΕ η ευθύνη για κάποιο χρέος δεν μπορεί να βαρύνει κάποιον, αν αυτό ο κάποιος δεν υπογράψει ότι συμφωνεί.
Ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σας. Περιμένουμε λοιπόν, το νομοσχέδιο.
αυτο “για συλλογικη ευθυνη που ανεφερες και ετσι οπως το εννοησες” ,δηλαδη να πηγαινει σε συζυγο ,τεκνο κτ.τ.λ….αποκλειεται να συμβει….αλλα μην αποκλειεις να ανακαλυψουν νεες μεθοδους …οπως υποχρεωτικη κρατηση ,απο μισθο ,ενοικιο,συνταξη,επιδωματα ..που μπορει να παιρνεις…για την αποπληρωμη καρτων και δανειων που εχεις.
η υποχρεωτική κράτηση γίνεται ήδη στο εξωτερικό χωρίς να βάζουν χέρι στα όποια επιδόματα και αφού αφαιρέσουν τις μηνιαίες ανάγκες του δανειολήπτη σε τροφή,λογαριασμούς κοινής ωφελείας, αλλά και ένδυση και…ψυχαγωγία. Εδώ τί να παρακρατήσουν από μισθούς και συντάξεις των 360 και 480 ευρώ? Και μάλιστα όταν οι εργοδότες τείνουν να καθυστερούν τη μισθοδοσία 2-3 μήνες και βάλε? Είναι περίπλοκη κατάσταση αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα και δεν τα βλέπω καθόλου καλά τα πράγματα, κυρίως για τις τράπεζες αλλά και τον περαιτέρω αντίκτυπο που αυτό θα έχει στην ήδη κατεστραμμένη οικονομία.
Κι εδώ γίνεται υποχρεωτική κράτηση αλλα μονο για χρεη προς το Δημόσιο και πανω απο το οριο των 1000 ευρω ακατασχετου μισθου. Το ποσο πανω απο τα 1000 και μεχρι 1500 το κατασχουν σε καποιο ποσοστο νομιζω μεχρι 50 % και το ποσο περαν των 1500 και πανω το κατασχουν ακομα και ολοκληρο.
και κατι αλλο…αυτο που αναφερει η τελευταια παραγραφος…δεν εχει να κανει με αυτα που εσυ υπεθεσες αλλα ουτε και με την απαντηση που σου εδωσα…εχει να κανει με αλλα θεματα