Μια απόφαση-σταθμό που αλλάζει άρδην τα δεδομένα στις τράπεζες, τις καταθέσεις και τις δεξαμενές κεφαλαίων έλαβε το Ecofin επιβεβαιώνοντας πλέον ότι οι μεγαλοκαταθέτες θα συμμετέχουν ιεραρχικά στη διάσωση των τραπεζικών ιδρυμάτων. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται μεν οι μικροκαταθέτες έως 100,000 αλλά γίνεται πιο πολύπλοκος ο μηχανισμός υποδοχής καταθέσεων από τις τράπεζες, πράγμα που μεσοπρόθεσμα αυξάνει το κόστος του χρήματος και οδηγεί στη δημιουργία σύνθετων προϊόντων στη θέση των απλών καταθέσεων.
Όπως επισημαίνουν στελέχη της BIS στο Sofokleousin.gr η νέα τροπή που παίρνει η υπόθεση των καταθέσεων μεσο-μακροπρόθεσμα οδηγεί σε κλείσιμο τις μεσαίες τράπεζες δημιουργώντας στην Ευρωζώνη τραπεζικό τομέα δυο ταχυτήτων, ταμιευτήρια για μικροκαταθέτες και τράπεζες-μαμούθ για τις επιχειρήσεις και μεγάλους πελάτες. Οι ίδιες επηγές εκτιμούν ότι για τη διασφάλιση των μεγάλων καταθετών θα επιστρατευτούν νέα παράγωγα και σύνθετα δομημένα προϊόντα τα οποία θα καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολη τη διαδικασία αποτίμησης του χαρτοφυλακίου των τραπεζών και θα θολώσουν περαιτέρω την ήδη στρεβλή εικόνα του τραπεζικού συστήματος.,
Οι πολιτικές αποφάσεις αποκαλύπτου είτε σκοπιμότητα, είτε πλήρη άγνοια των συνεπειών, αναφέρουν τραπεζίτες που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέρουν ότι η ευθυγράμμιση των καταθετών με τους επενδυτές και η διαφοροποίησή τους μόνο ιεραρχικά δυναμιτίζει τα θεμέλεια της απλής λιανικής τραπεζικής και οδηγεί σε άνθηση το επικίνδυνο τμήμα της επενδυτικής και της δαιχείρησης περιουσίας.
Με τον τρόπο αυτό θα τεθεί μεγαλύτερο μέρος της λιμνάζουσας ρευστότηας σε κίνηση, αλλά λόγω της πολυπλοκότητας των εργαλείων, αυτά τα κεφάλαια δεν θα καταλήξουν στην παραγωγή ούτε θα αυξήσουν τη προφορά ρευστότητας. Στην πραγματικότητα το κόστος του χρήματος μεοσοσταθμικά θα αυξηθεί, όπως και η ταχύτητα ανακύκλωσης, εκτοξεύοντας τον Μ3 στα ύψη.
Τι αποφάσισε το Ecofin
«Υπήρξε γενική συμφωνία ότι οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε διαδικασία εκκαθάρισης θα θεωρούνται ιερές κι απαραβίαστες», διευκρίνισε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, κ. Μάικλ Νούναν, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ε.Ε..
Ο ίδιος, ωστόσο, χαρακτήρισε ως «κάκιστη ιδέα» το σχέδιο για την Κύπρο. Ακόμη, με βάση τα λεγόμενα του πρόεδρου του Ecofin, υπάρχει συμφωνία για αλλαγή του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού κατά 7,3 δισ. παραπάνω για το 2013. Ωστόσο, να σημειώσουμε πως δεν επετεύχθη συμφωνία για το νέο φορολογικό πλαίσιο στις καταθέσεις.
Ο Επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, κ. Μισέλ Μπαρνιέ είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι οι περισσότεροι από τους υπουργούς συμφώνησαν με την άποψη πως και οι δικαιούχοι αποταμιεύσεων που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ πρέπει να τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης και να είναι οι τελευταίοι μεταξύ αυτών στους οποίων θα επιβάλλονται ζημίες – μετά από τους ιδιοκτήτες και τους πιστωτές των τραπεζών.
Οι συζητήσεις για το ζήτημα αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο.