Πώς σχεδιάζουν οι τράπεζες να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια

Μαζικές ρυθμίσεις και μέτρα αναγκαστικής είσπραξης περιλαμβάνονται στη «φαρέτρα» των τραπεζών για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Ενδεικτικό είναι ότι οι τράπεζες έχουν ήδη έτοιμους τους φακέλους για τα πρώτα 2.000 ακίνητα δανειοληπτών που θα βγουν στο «σφυρί» από τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν και θα ανοίξουν τα δικαστήρια, ενώ στόχος είναι να πραγματοποιηθούν ως το τέλος της χρονιάς τουλάχιστον 5.000 πλειστηριασμοί.

Στόχος των πρώτων πλειστηριασμών, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, είναι να σταλεί μήνυμα προς δανειολήπτες που συστηματικά αποφεύγουν να συνεργαστούν με την τράπεζα ότι τα περιθώρια ανοχής έχουν εξαντληθεί και ότι η περίοδος χάριτος έχει παρέλθει. Πρόκειται για 2.000 περίπου κατοικίες, οι κάτοχοι των οποίων, παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αποδεδειγμένα καταθέσεις σε άλλη τράπεζα, αρνούνται να συναινέσουν σε ρύθμιση της οφειλής τους ή ακόμη και να συνομιλήσουν με την τράπεζα.

Παράλληλα, ετοιμάζονται ήδη τα πρώτα «πακέτα» καταναλωτικών και επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων που θα προωθηθούν προς πώληση επίσης ως το τέλος της χρονιάς.

Οι στόχοι

Οι στόχοι των τραπεζών, σύμφωνα με τις παρουσιάσεις που έκαναν στους ξένους αναλυτές μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου 2016 οι τράπεζες, προβλέπουν μέχρι τα τέλη του 2019 ποσοστό μείωσης 40% – 50% για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) και 35% – 40% για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs).

Οι στόχοι αυτοί, όπως προκύπτει από τις παρουσιάσεις που έκαναν στους ξένους αναλυτές μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου 2016 οι τράπεζες, αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και σε κάθε περίπτωση νωρίτερα από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η μείωση στο σχηματισμό νέων καθυστερήσεων ήταν ορατή κατά τις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου των τραπεζών, αντικατοπτρίζοντας τη μειωμένη τάση δημιουργίας νέων επισφαλειών και τις δραστικότερες αναδιαρθρώσεις και διαγραφές δανείων.

Παράλληλα, εμφανής ήταν η αύξηση της κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από προβλέψεις, η οποία θα επιτρέψει προσεχώς την ενεργητικότερη διαχείριση των χαρτοφυλακίων σε καθυστέρηση.

Για ένα ακόμα τρίμηνο οι προβλέψεις επιβάρυναν τα αποτελέσματα των τραπεζών. Οι συστημικές τράπεζες διενέργησαν στο β’ τρίμηνο προβλέψεις 1,04 δισ. ευρώ έναντι 877 εκατ. το α’ τρίμηνο, επιβαρύνοντας ανάλογα τα αποτελέσματά τους.

Πλέον το συνολικό απόθεμα προβλέψεων φτάνει τα 51,2 δισ. ευρώ για ένα χαρτοφυλάκιο δανείων 201 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 74,1 δισ. ευρώ εμφανίζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις των τραπεζικών ιδρυμάτων καλύπτουν πλέον το 69% των καθυστερήσεων.

Αναλυτικά, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας Πειραιώς φτάνει το 39,2%, με τον δείκτη κάλυψής τους να προσεγγίζει το 67%. Στην Εθνική ο δείκτης βρίσκεται στο 34,4% με τον δείκτη κάλυψης στο 76,5%. Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι ο δείκτης των NPLs ήταν στο 37,8% κι ο δείκτης κάλυψής τους στο 69%. Τέλος η Eurobank γνωστοποίησε ότι ο δείκτης των NPLs ήταν στο 37,4% κι ο δείκτης κάλυψής τους στο 67%.

Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικό το ότι στο β΄τρίμηνο υπήρξε μείωση στα νέα «κόκκινα» δάνεια κατά 120 εκατ. ευρώ έναντι αύξησής τους κατά 211 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο. Η βελτίωση θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε το πλήγμα που επέφερε η εξέλιξη με τον όμιλο Μαρινόπουλου, που αποτέλεσε και τη βασικότερη αιτία για την αύξηση των προβλέψεων των τραπεζών στο β΄ τρίμηνο.

reporter.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Πώς σχεδιάζουν οι τράπεζες να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια”

  1. “Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αποδεδειγμένα καταθέσεις σε άλλη τράπεζα”…τότε οι τράπεζες γιατί δεν παίρνουν τις αποδεδειγμένες καταθέσεις στην άλλη τράπεζα με μια ωραία διαταγή πληρωμής αντί να τρέμει η καρδιά τους αν θα πουληθεί ή όχι το ακίνητο στον πλειστηριασμό? Μήπως η ΔΠ τελικά δεν είναι τόσο παντοδύναμη όσο μας την παρουσιάζουν ή το άρθρο είναι μούφα? Με τόση παραπληροφόρηση δεν ξέρουμε πλέον τί ισχύει και τί όχι

    1. 1. Με τη ΔΠ μπορεί να σου πάρει λεφτά από άλλη τράπεζα, αν θέλει, ακόμα και πριν να εκδικασθεί τυχόν ανακοπή, αν δεν έχεις κάνει ασφαλιστικά μέτρα.
      2. Ότι υπάρχει τρελή παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο είναι γεγονός.
      3. Εκτιμώ ότι υπάρχει άτυπη συμφωνία μεταξύ τραπεζών να μην αρπάζουν καταθέσεις. Αν η Χβανκ σήμερα πάρει τις καταθέσεις μου στην Υβανκ, αύριο ο Υβανκ θα πάρει τις καταθέσεις κάποιου άλλου στην Χβανκ. Οπότε στην ουσία θα βρεθούν στα ίδια και θα κλονιστεί και η όποια εμπιστοσύνη απέμεινε. Άσε που εκτιμώ, ότι οι οφειλέτες που ΈΧΟΥΝ, μάλλον τα ΕΧΟΥΝ στο εξωτερικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *