Λύση για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του -προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ- αναζητά σήμερα 1 στους 2 εργαζόμενους και επαγγελματίες.
Οι ρυθμίσεις των οφειλών έρχονται να δώσουν μία ανάσα, αφού οι δόσεις των δανείων μπορούν να μειωθούν ακόμα και στο μισό.
Σε ό,τι αφορά τις οφειλές από δάνεια, σε συνεννόηση με τις τράπεζες οι δανειολήπτες μπορούν να πετύχουν:
Αναχρηματοδότηση της οφειλής με μειωμένο επιτόκιο, που αφορά κυρίως καταναλωτικά δάνεια και οφειλές από πιστωτικές κάρτες, όπως και τα ανοικτά επαγγελματικά δάνεια. Τα επιτόκια που προσφέρονται από τις τράπεζες είναι στο επίπεδο του 8%, εξαιρετικά δηλαδή μειωμένο σε σχέση με το 18% που είναι το ονομαστικό επιτόκιο των πιστωτικών καρτών.
Η αμέσως επόμενη λύση είναι η αναχρηματοδότηση με προσημείωση ακινήτου. Οι τράπεζες ζητούν πρόσθετη εγγύηση, όταν το μεταφερόμενο ποσό –από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες- είναι μεγαλύτερο από 20.000 ευρώ και σε αντιστάθμισμα προσφέρουν χαμηλότερο επιτόκιο –στα επίπεδα του 5%- και μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής που ξεπερνά τα 10 χρόνια.
Η τρίτη λύση είναι η αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής, που στα στεγαστικά δάνεια φτάνει και τα 40 χρόνια (υπό την προϋπόθεση ότι το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη, να είναι δηλαδή 75 ετών στη λήξη του δανείου). Στην περίπτωση αυτή η δόση του δανείου μπορεί αν μειωθεί ακόμα και στο μισό. Αν δηλαδή κάποιος αποπληρώνει στεγαστικό 20ετούς διάρκειας και πληρώνει 1.100 ευρώ το μήνα δόση, μπορεί να τη μειώσει στα 600 ευρώ, αν η διάρκεια του δανείου επιμηκυνθεί στα 40 χρόνια.
Υπάρχουν ακόμα 2 προτάσεις και αυτές είναι:
Η περίοδος χάριτος, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 2 χρόνια. Η περίοδος χάριτος είτε είναι άτοκη, είτε οι τόκοι της περιόδου κεφαλαιοποιούνται οπότε αυξάνεται το ποσό οφειλής. Ωστόσο η συγκεκριμένη λύση, προσφέρει ανάσα, σε δανειολήπτες που βρίσκονται σε αναμονή πχ για να συνταξιοδοτηθούν.
Η τελευταία λύση, αφορά την απάλειψη πληρωμής 1 ή 2 δόσεων το χρόνο, ή τη δυνατότητα μετάθεσης της πληρωμής της δόσης. Και στην περίπτωση αυτή οι δόσεις που δεν πληρώνονται μετατίθενται στην λήξη του δανείου (με επιμήκυνση της διάρκειας του).
Συνεχίζεται η προσπάθεια να σύρουν τους δανειολήπτες στην υπογραφή νέων συμβάσεων, ώστε να αναγνωρίσουν όλο το ποσό της οφειλής τους, άσχετα αν μέρος του είναι παράνομο, χάνοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη.
Ωραία!!!!!
@@@@@@@@ και τις τράπεζες και όσους τραπεζοδημοσιογράφους παροτρύνουν σε αυτή την λύση.
πολυ συντηρητικο σε βρισκω σημερα πετρο.καλημερα
Ο κύριος “www.exipno.gr” ως φερέφωνο θα πρέπει να αλλάξει όνομα και να λέγεται “www.Bankmate.gr”. To αξίζει το παιδί να πάρει μπόνους από τα αφεντικά του.