Ένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό για τους οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες, με αυστηρές προϋποθέσεις υπαγωγής και με ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών, κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή.
Το νέο πλαίσιο αντικαθιστά στην ουσία τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 3869/2010, με την οποία ευάλωτοι οφειλέτες μπορούν να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους από πλειστηριασμό, και αποτελεί το πρώτο βήμα για τη συνολική αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, καθώς η πολλαπλότητα των πλαισίων δυσκολεύει την παρακολούθησή τους από τους πιστωτές και αυξάνει τους κινδύνους είτε σφαλμάτων ως προς την επιλογή του πλαισίου είτε και καταχρήσεων, με την παράλληλη ή διαδοχική ένταξη σε όλα τα πλαίσια, η κυβέρνηση προτίθεται στο προσεχές χρονικό διάστημα να θεσπίσει ένα τέτοιο ενιαίο πλαίσιο αφερεγγυότητας, το οποίο θα προστατεύει υπό προϋποθέσεις την κύρια κατοικία του οφειλέτη ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή μη πτωχευτικής ικανότητας. Ως μεταβατική λύση, προτιμήθηκε το προτεινόμενο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας να εισαχθεί με αυτοτελείς διατάξεις, εστιασμένες στην προστασία της κύριας κατοικίας και συμπληρωματικές στα υφιστάμενα πλαίσια του ν. 3869/2010 και του Πτωχευτικού Κώδικα.
[button url=”https://www.capital.gr/oikonomia/3350975/pos-tha-prostateuetai-i-proti-katoikia-oi-proupotheseis-ta-kritiria-oi-exaireseis?utmsource=email” target=”blank” wide=”yes” radius=”round” icon=”icon: arrow-right”]Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ[/button]