Προβληματισμός για την έλλειψη ρευστότητας
Οι ξένοι δανειστές μας εξαντλώντας κάθε μέσο πίεσης και καταρρίπτοντας κάθε έννοια αλληλεγγύης προς την Ελλάδα διαμηνύουν στην κυβέρνηση, όπως αναφέρει δημοσίευμα των «Επίκαιρων», ότι η τελική έκθεση των ελεγκτών της τρόικας δεν θα δοθεί πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου, με συνέπεια η καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου να τοποθετείται χρονικά πλέον για τον Οκτώβριο.
Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργήσουν ένα χρηματοδοτικό κενό, το οποίο θα καθιστά δύσκολη την καταβολή ακόμη και των μισθών και των συντάξεων και δεν θα αποτελεί παρά μια… άσκηση χρεοκοπίας της χώρας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ζήτημα μπορεί να τεθεί και σε σχέση με την πληρωμή της συμμετοχής που αναλογεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην επόμενη δόση, καθώς θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί ο όρος του καταστατικού του ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από την έκθεση της τρόικας, προκειμένου το Ταμείο να συνεχίσει τη χρηματοδότησή του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχει πλέον ο κίνδυνος να μείνουν απλήρωτοι για τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες ή ακόμη και για ένα μήνα οι 770.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενδεχομένως και οι συνταξιούχοι.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και το επιτελείο του καταστρώνουν σχέδια και σενάρια, ευελπιστώντας πως θα εξασφαλίσουν μια ενδιάμεση δόση, αλλά προς το παρόν η τρόικα δεν φαίνεται να δέχεται να καλυφθούν από αυτή εγχώριες χρηματοδοτικές ανάγκες.
Στα όριά της η χώρα
Οι δανειστές, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, έχουν θέσει πλέον στόχο να φέρουν τη χώρα μας στα όριά της, δίνοντας ένα «σήμα» για το τι θα ακολουθήσει μία χρεοκοπία της χώρας, αν η Ελλάδα δεν δεχτεί να υποκύψει στους εκβιασμούς που υφίσταται ώστε να εφαρμόσει κι άλλα σκληρά μέτρα.
Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου επαρκούν, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ενώ μικρή μόνο ανάσα μπορούν να δώσουν τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα από τα «βαριά» εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και το «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ. Με τα εκκαθαριστικά που αποστέλλει τις τελευταίες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών έχει βεβαιώσει φόρους 3,5 δισ. ευρώ, αλλά η αύξηση των δόσεων για την αποπληρωμή των φόρων και η δυσπραγία των φορολογούμενων οδηγούν στην εκτίμηση ότι δύσκολα θα μπουν στα κρατικά ταμεία έως το Σεπτέμβριο τα 1,5 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις ενός μήνα. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς εταιρείες και πολίτες ξεπερνούν πλέον τα 7 δισ. ευρώ και, αν συνεχιστεί η τάση αυτή, θα ξεπεράσουν και τα 8 ή 9 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το δημόσιο ταμείο αναγκάζει τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών να εξετάζουν και το ενδεχόμενο να καταργηθεί- πιθανότατα στις αρχές του φθινοπώρου ή το χειμώνα- η προκαταβολή μισθού που χορηγεί επί δεκαετίες στους υπαλλήλους του το Δημόσιο. Για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα, εξετάζεται, ωστόσο, η μετάβαση στο νέο σύστημα να γίνει σταδιακά.