Μείζον θέμα φαίνεται να δημιουργείται από την ευχέρεια που έδωσε ο νόμος σε Δήμους της χώρας να «σηκώνουν» ή πιο σωστά να κατάσχουν από τραπεζικούς λογαριασμούς χρήματα για οφειλές πολιτών.
Πιο συγκεκριμένα, τραπεζικοί κύκλοι έχουν διαμηνύσει στο υπουργείο Οικονομικών πως η κατάσταση θέλει τεράστια προσοχή καθώς ήδη το τελευταίο τρίμηνο, οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου, περίπου 100.000 πολίτες έχουν δει κατασχέσεις στους λογαριασμούς τους με αποτέλεσμα να είναι υπαρκτός ο φόβος ακόμα μεγαλύτερων απωλειών εισοδημάτων. Την ίδια ώρα πηγές μας αναφέρουν πως υπάρχουν Δήμοι οι οποίοι έχουν κάνει υπέρβαση του μέτρου των κατασχέσεων με αποτέλεσμα να αποστέλλουν ακόμα και 1.000 ή 1500 αιτήματα κατασχέσεων ανά τράπεζα ενώ σε μια μόλις ημέρα Δήμος της Θεσσαλίας απέστειλε αίτημα για 300 περιπτώσεις!
Μεγαλύτερο φαίνεται να είναι το πρόβλημα από τα αιτήματα Δήμων της Μακεδονίας οι οποίοι στέλνουν συνεχώς αιτήσεις κατασχέσεων σε λογαριασμούς πολιτών αλλά και από την Πελοπόννησο και τα νησιά. Ήδη στην κυβέρνηση μετρούν αυτές τις δράσεις και θεωρούν πως η εισπρακτική επιτυχία μεν είναι σοβαρή, όμως από την άλλη ο κίνδυνος για τις τράπεζες και το σύστημα είναι ορατός εάν Δήμοι ασκήσουν το δικαίωμα αυτό δίχως σύνεση.
Πρόσθετος φόβος λόγω ενδεχόμενου “κουρέματος” των καταθέσεων
Την ώρα που τα παραπάνω δημιουργούν κλίμα δυσφορίας και αγωνίας σε χιλιάδες καταθέτες όμως, οι τράπεζες ανησυχούν για την κορύφωση του προβλήματος μιας και ήδη άνω του 1 δις. ευρώ έχει φύγει από καταθέσεις στις τράπεζες της χώρας και μάλιστα μόλις σε ένα τρίμηνο. Αναφερόμαστε στο διάστημα από τον Σεπτέμβρη και μετά οπότε και εκδηλώθηκε κύμα φυγής τόσο λόγω της επίθεσης των Δήμων στους λογαριασμούς, εξαιτίας σεναρίων περί φορολόγησης των καταθέσεων, αλλά και αποπληρωμής φόρων και χαρατσιών.
Πηγές από τον τραπεζικό κλάδο αναφέρονται σε ήπιο αρχικά κύμα που δεν έδειχνε να δημιουργεί συστημικό κίνδυνο μέχρι και τα μέσα Οκτώβρη, το οποίο όμως κορυφώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων κατασχέσεων και μετά τις διαρροές περί σχεδίου «κουρέματος» των καταθέσεων. Οι ίδιες πηγές αναφέρονται σε ακόμα μεγαλύτερα ποσά που έχουν βγει από τα γκισέ των τραπεζών καθώς οι καταθέτες αισθάνονται πως η κατάσταση τείνει εκ νέου να ξεφύγει. Για τα παραπάνω θέματα είναι πάντως ήδη ενήμεροι τόσο οι εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος που επιδιώκει να δημιουργήσει πλαίσιο ηρεμίας και κατευνασμού.