Ξεκίνησε η πώληση «κόκκινων» δανείων από τις ελληνικές τράπεζες, που θα αποκομίσουν σημαντικά οφέλη, αφού θα ενισχυθούν με νέα κεφάλαια και ρευστότητα, ενώ θα απαλλαγούν και από την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα επικεντρωθούν στην χρηματοδότηση της οικονομίας.
Ηδη σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Euro2day, μεγάλη τράπεζα έχει σε εξέλιξη διαγωνισμό πώλησης χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων, ονομαστικής αξίας, περίπου 470 εκατ. ευρώ.
Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει δάνεια από τουλάχιστον 190 εταιρείες που είτε βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση, είτε σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.
Επίσης άλλη τράπεζα ξεκίνησε τις διαδικασίες για την πώληση δανείων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Πρόκειται για δάνεια τουλάχιστον 10 εταιρειών που χρειάζονται αναδιάρθρωση και το προς πώληση «καλάθι» και όπως εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της αγοράς, λόγω και της ανάπτυξης που γνωρίζει ο τουρισμός στην Ελλάδα.
Αυτο που γνωριζω μεχρι τωρα ειναι οτι οταν χρωστας και δεν πληρωνεις ο “δανειστης ” εχει δικαιωμα να σου βγαλει την περιουσια στο σφυρι …. ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΙΔΙΟΠΟΙΗΘΕΙ. Κατι που δεν εχει ειπωθει τοσα χρονια ειναι οτι με τα τοσα απληρωτα δανεια και απληρωτες υποχρεωσεις σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Εφορια απο τον μισο ενεργο πληθυσμο της χωρας οι τραπεζες δεν ειναι ο μονος δικαιουχος για πλειστηριασμο. Τα ΝΠΔΔ εχουν προτεραιοτητα στο μερισμα του πλειστηριασματος κατ’ αρχην. Η ερωτηση εγκειται στο εξης …. ποιος σοβαρος επενδυτης θα χτυπησει ακινητο που σερνει απο πισω του χιλια μυρια ανοιχτα θεματα με ΝΠΔΔ, Εφορια κλπ. Αν οι τραπεζες πουλανε κοψοχρονια δεν σημαινει τιποτα για την αγορα. Αν υπαρχει υφεση στην αγορα ακινητων ο κυριοτερος παραγοντας αυτης της πραγματικοτητας ειναι η ιδια η προσημειωση. Κανενας δεν χτυπαει μπερδεμενο ακινητο (καταδολιευση δανειστων και τετοια).