Δυναμιτίζει το πολιτικό σκηνικό ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας κατά του Γιάννη Στουρνάρα, καθώς μετά την εξέλιξη αυτή διακόπτεται η συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου και παρεμβάλλεται νέα για την πρόταση κατά του υπουργού Οικονομικών. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται ότι θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις καθώς ο Γιάννης Στουρνάρα θα προσέρχονταν στο Eurogroup της Τρίτης 1ης Απριλίου έχοντας εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και θα ζητούσε εκταμίευση της δόσης. Τώρα όμως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει και οι Ευρωπαίοι αναμένεται να μεταθέσουν χρονικά τη συζήτηση του ελληνικού θέματος για την Τετάρτη, με τηλεδιάσκεψη, καθώς το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την Τρίτη το βράδυ.
Η κίνηση αυτή ανεβάζει στο κόκκινο τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. η κυβέρνηση θα κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θέτει σε κίνδυνο την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας και παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των πολιτών.
Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο απόρριψης της πρότασης μομφής καθώς, όπως υποστηρίζουν κάποιοι εκ των νομικών της Βουλής, δεν έχει παρέλθει το προβλεπόμενο 6μηνο από την κατάθεση παρόμοιας πρότασης, που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά απαντούν ότι οι δυο προτάσεις δεν είναι όμοιες καθώς αφορούν διαφορετικά αντικείμενα.
Από την άλλη πλευρά η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ θα αναγκαστούν να συσπειρωθούν γύρω από τον Γιάννη Στουρνάρα. Με τον τρόπο αυτό όμως παγώνουν και τα σενάρια αντικατάστασης του υπουργού Οικονομικών καθώς θα έχει λάβει ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο. Όπερ σημαίνει ότι το πλέον πιθανό σενάριο είναι πλέον η διατήρηση του Γ. Στουρνάρα στο ΥΠΟΙΚ και του Γιώργου Προβόπουλου στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Αναφερόμενος στον κ. Στουρνάρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως δεν είναι μόνο αυτουργός του εγκλήματος που συντελείται κατά της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και ένας από τους κύριους υπεύθυνους της ανθρώπινης καταστροφής που έχει υποστεί η χώρα, και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκάσει τους υπευθύνους να λογοδοτήσουν για τις υπογραφές τους.
Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαμηνύσει στην κυβέρνηση πως τα έργα της δε θα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, αφού η εκλογική τους συντριβή, όπως εκτίμησε, θα οδηγήσει σε ραγδαίες εξελίξεις, ενώ κατήγγειλε συμπαιγνία της κυβέρνησης με την τρόικα.
Σύμφωνα με το άρθρο 142, η βουλή διέκοψε άμεσα τη διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, θα πραγματοποιήσει μισάωρη διακοπή προκειμένου να συσκεφτούν τα κόμματα, και θα ξεκινήσει η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για απελπισίαπου οδηγεί σε απονενοημένο διάβημα για να καθυστερήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου και η εκταμίευση των δόσεων.
Ο κ. Σταμάτης είπε ότι η πρόταση δυσπιστίας θέτει το ερώτημα αν θα καθυστερήσει με οποίον τρόπο μπορεί την ψήφιση νόμου και εκταμίευση των αναγκαίων χρημάτων.
«Βάλλετε ευθέως εναντίον των εθνικών συμφερόντων, σας καθιστούμε υπεύθυνους απέναντι στον ελληνικό λαό. Αποδεχόμαστε την πρόκληση γιατί δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, είπε ο κ. Σταμάτης» κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι με λαϊκισμούς προσπαθεί από παντού να εξοικονομήσει ψήφους.
Τι προβλέπεται με την πρόταση μομφής
Σύμφωνα με όσα ορίζονται εφόσον κατατεθεί η πρόταση, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, πράγμα που έγινε όταν ο υπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται άμεσα να ξεκινήσει η συζήτηση.
Συμφωνα με το άρθρο 142 διακόπτεται η συζήτηση του νομοσχεδίου και λίγη ώρα μετά, σε μισή ώρα, ξεκινά η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που θα ολοκληρωθεί το αργότερο τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.
Γιατί μπορεί να μην γίνει δεκτή η πρόταση
Ωστόσο, η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνεννόηση με το νομικό τμήμα της Βουλής προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει καθώς με το άρθρο 142 παράγραφος 6 πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης “όμοιας πρότασης”. Τον περασμένο Νοέμβριο (8/11) από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με φόντο τις εξελίξεις στην ΕΡΤ και είχε ως θέμα την οικονομική πολιτική. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι δεν πρόκειται για όμοια πρόταση.