Πέπλος προστασίας για τους φτωχούς και συνεπείς δανειολήπτες – Ποιες αλλαγές έρχονται στις επαγγελματικές μισθώσεις
Προστασία από πλειστηριασμούς μόνο για φτωχούς και … «συνεργάσιμους» δανειολήπτες σχεδιάζουν κυβέρνηση και Τρόικα. Μετά από δύο ώρες διαπραγματεύσεων του Κωστή Χατζηδάκη με τους κυρίους Τόμσεν και Μορς (ο κ.Μαζούχ έλειπε πάλι …για δουλειές) Τρόικα και υπουργείο Ανάπτυξης κατέληξαν σε συμφωνία ότι δεν θα θιγούν από τις ανατροπές στο καθεστώς προστασίας οι οικονομικά αδύναμοι που πλήττονται από την κρίση.
Με βάση όσα ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης που μετείχαν τη σύσκεψη, διαφάνηκε κοινή διάθεση για να υπάρχει συμφωνία μέχρι τον Δεκέμβριο για μια μερική απελευθέρωση των πλειστηριασμών.
Πηγές του protothema.gr αναφέρονται σε μια πρώτη επαφή η οποία θα ακολουθήσει τουλάχιστον άλλη μία και για τελικό σχέδιο απελεύθερωσης της πρώτης κατοικίας που θα ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του επόμενου μήνα με προσωπική διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού. Ένα σχέδιο με ξεκάθαρη προστασία σε ανέργους, μη προνομιούχους, και ευπαθείς λοιπές κοινωνικές ομάδες.
Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα της σημερινής διαπραγμάτευσης θα εξεταστεί σε σύσκεψη με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο. Μέχρι τότε όμως, η Τρόικα ζήτησε να υπάρξει «σιγή ασυρμάτου» για την πορεία και το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων. Έτσι, μετά το πέρας της σύσκεψης δεν έγιναν δηλώσεις, πλην όμως οι διαρροές θέλουν τους δανειστές να αρκούνται στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού περί παρέμβασης που δεν θα περιλαμβάνει ευπαθείς ομάδες αλλά μονάχα τους επονομαζόμενους strategic defaulters (δηλαδή τους στρατηγικά …μπαταχτσήδες).
Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός, ήδη από τον Αύγουστο, είχε ξεκαθαρίσει πως: «Θέλουμε να πιάσουμε τα μεγάλα ψάρια και τα μεγάλα δάνεια, αλλά και να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη. Δεν πρέπει να φοβούνται αυτοί που πράγματι πλήττονται από την κρίση». Επί της ουσίας δηλαδή δεν θα προστατεύονται πλέον όσοι οχυρώνονταν πίσω από ρυθμίσεις και διατάξεις που είχαν δημιουργηθεί για την προστασία όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Ωστόσο παραμένουν εκκρεμή και δύο ζητήματα, που θα κρίνουν πολλά: οι ορισμοί δηλαδή του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και του «ελάχιστου ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης». Αυτό σημαίνει ότι η ρύθμιση θα καλύπτει όσους παρουσιάζονται στην τράπεζα για να συζητήσουν τρόπους αποπληρωμής της οφειλής τους, αλλά θα περιλαμβάνει και εξονυχιστική εξέταση των πραγματικών εισοδημάτων και υποχρεώσεων του οφειλέτη, για να διαπιστωθεί αν μπορεί να ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας.
Για το άλλο «καυτό θέμα» της διαπραγμάτευσης, δηλαδή των εμπορικών μισθώσεων, διαφαίνεται “ναυάγιο”, καθώς η Τρόικα παρουσιάστηκε ανυποχώρητη και επέμεινε και πάλι σε πλήρη απελευθέρωση. Ο κ.Χατζηδάκης αντέτεινε ότι για την κυβέρνηση δεν πρέπει να θιγούν αυτές που σήμερα βρίσκονται σε ισχύ, αλλά μόνο τις νέες μισθώσεις. Η καταληκτική συνάντηση για το θέμα αυτό θα γίνει την άλλη εβδομάδα.
Μερικές παρατηρήσεις:
Λένε “Προστασία από πλειστηριασμούς μόνο για φτωχούς και … «συνεργάσιμους» δανειολήπτες σχεδιάζουν κυβέρνηση και Τρόικα (δηλ. Τραπεζοκόρακες)”.
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πώς ορίζεται ο όρος “συνεργάσιμος δανειολήπτης”;
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ποια τα κριτίρια για τεκμαίρεται ως φτωχός κάποιος; Διερωτόμαι καθώς μπορείς να έχεις έναν άνεργο με μια ά κατοικία σε μέση ή και καλή περιοχή, με ένα ακίνητο σε επαρχία ή αστικό κέντρο από γονική παροχή, δωρεά εν ζωή, κληρονομία κ.ο.κ. και αυτός/ή ακόμα και όντας επισήμως άνεργος/η επειδή εμφανίζει ακίνητα στο Ε9 να θεωρείται προνομιούχος και λαμόγιο………………
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Για την εφορία άνεργος με πιθανολογούμενο εισοδηματικό πρόβλημα είναι κάποιος που έχει ήδη διανύσει 12 μήνες συναπτά στο ράφι εργασίας. Για την εδώ περίσταση ποιος θα λογίζεται ως άνεργος σε αδυναμία; Το θέτω επειδή ήδη κυκλοφορεί σε αριστερά φόρα πως ειπώθηκε στη σύσκεψη ότι άνεργος με έσοδο από κάποιο ενοίκιο ή άνεργος που επιδοτείται δεν θα αντιμετωπίζεται ως πρόσωπο σε αδυναμία…………
Λένε επίσης: “ελάχιστου ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης………..”
Πώς ορίζεται αυτό; Ποιος το ορίζει και με τι κριτίρια; Θα έρχεται δηλ. και θα σου λέει σου επιτρέπω να πηγαίνεις με τα πόδια και όχι με συγκοινωνία διότι η κάρτα στοιχίζει 45 ευρώ; Θα σου λέει να τρως μόνο 4 φορές το μήνα κρέας και από ένα γεύμα την ημέρα; Θα σου λέει από πού να ψωνίζεις και τι (γίνεται στην Αυστραλία ΜΗ ΤΟ ΓΕΛΑΤΕ!);
Κλείνω, κάνοντας κάποιες σκέψεις. Με προβληματίζει που συζητάται ταυτοχρόνως το θέμα των εξώσεων ακόμα και ενήμερων ενοικιαστών στις επαγγελματικές μισθώσεις. Διαβάστε το γιατί: Φοβούμενη η κυβέρνηση Τσολάκογλου των προθύμων την κατακραυγή για την άρση προστασίας της α κατοικία, πιθανώς να θελήσει να θολώσει τα νερά ξεκινώντας από εκπλειστηρίασεις ακίνητων που ανήκουν σε εταιρείες ή σε εγγυητές εταιρειών που κατέβασαν ρολλά. Είναι στατιστικά αποδεδειγμένα πως τα προϊόντα αυτά έχουν εξασφαλίσεις σε επαγγελματικούς χώρους, όπως γραφεία, καταστήματα, αποθήκες και κυρίως βιοτεχνικές – βιομηχανικές μονάδες! Συγκρατήστε το θέμα των βιοτεχνικών – βιομηχανικών μονάδων και των καταστημάτων. Στα δε, τελευταία, ας ΜΗ ΜΑΣ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ της προσοχής η σταδιακή απελευθέρωση ωραρίου και ημερών λειτουργίας (βλ. Κυριακές που από 7 θέλουν να τις πάνε στις 52)……………..! Ακόμα και σε ανύπαρκτη αγορά ακινήτων όπως διαμερίσματα, γραφεία, αποθήκες ΜΗ γελιέστε για τα ακίνητα βιοτεχνιών και βιομηχανίων υπάρχει όσο παράξενο κι αν ακούγεται κάποιο ενδιαφέρον (μπορεί όχι σημαντικό ακόμα, αλλά υφίσταται, βλ. δελτία ΠΟΜΙΔΑ και άλλων φορεών ιδιοκτητών ακινήτων). Τι λέγω; Πιστεύω, πως δολίως θα αρχίσουν από αυτά τους πλειστηριασμούς, θα τα περάσουν μπιρ παρά μετά τους πρώτους 2 και καλά άγονους σε ημετέρους τους στον 3ο, θα βολέψουν εταιρείας βιτρίνα από το εξωτερικό, θα βολέψουν στα ακόμα υψηλότερης αξίας και παιδιά των ξένων αφεντάδων (ήδη η πιάτσα στον Πειραιά βοά για ακίνητα που στοχεύει η ΗΡ αλλά με λεφτά ψίχουλα) κ.λπ., θα πάρουν μπιρ παρά ξενοδοχειακές μονάδες και όταν τελειώσουν σε μια 2ετία το πλιάτσικο (όπου θα βγαίνει ο Σαμαράκος κι ο κάθε Μπενίτος) και θα λένε είδατε σταδιακά οι πλειστηριασμοί και μόνο για τους “δήθεν” μπαταχτσήδες, θα ασχολήθουν και με τη μαρίδα, δηλ. τους περισσότερους από εμάς!
Στα ακίνητα αυτά που προαναφέρω πάνω (γιατί δε σηκώθηκε όλο το σκεπτικό μου) πιθανώς να υπάρχουν ήδη νοικάρηδες μέσα με το καθεστώς της επαγγελματικής μίσθωσης που υπό προϋποθέσεις δεσμεύει το χώρο για 16 έτη………. Ενδεχομένως το λοιπόν, στόχος να είναι το να καταγγέλεται ένα συμβόλαιο εύκολα και να διώχνεται ο νοικάρης, επειδή ο νέος ιδιοκτητης θα επικαλείται ιδιόχρηση (τρίχες κατσαρές) μόλις περιέρχεται το ακίνητο από πλειστηριασμό στην ιδιοκτησία του………