Παρά τα καθησυχαστικά μηνύματα που δόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από το ΔΝΤ, οι τροϊκανοί επιμένουν στις εκτιμήσεις τους για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών συστημικών τραπεζών, τις οποίες προσδιορίζουν σε μεγέθη πολύ υψηλότερα απ’ ό,τι η BlackRock και η Τράπεζα της Ελλάδος. Η διάσταση αυτή δεν γεφυρώθηκε ούτε κατά τη σημερινή συνάντηση του Διοικητή της ΤτΕ Γιώργου Προβόπουλου με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας. Συμφωνα με πληροφορίες, διαφορετικές εκτιμήσεις διατυπώνονται πρωτίστως από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, ενώ τα άλλα μέλη της τρόικας υιοθετούν διαλλακτικότερη στάση.
Διατηρείται λοιπόν το χάσμα, επιβεβαιώνοντας προηγούμενα δημοσιεύματα του Sofokleousin.gr τα οποία επισήμαιναν τη διάσταση απόψεων και τις εκ διαμέτρου διαφορετικές προσεγγίσεις, οι οποίες στην παρούσα φάση θα αποδειχθούν τροχοπέδη στην προσπάθεια να κλείσι γρήγορα το θέμα των ανακεφαλαιοποιήσεων.
Η έκθεση της BlackRock, η οποία συντάχθηκε με βάση τα κριτήρια της Τράπεζας της Ελλάδος, αποτιμά τις κεφαλαιακές ανάγκες στα 6 δισ., ενώ το ΔΝΤ χρησιμοποιώντας δείκτες και απαιτήσεις της SSM και της BIS τις προσδιορίζει στα 9 έως 17(!) δισ.
Το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών είναι καθοριστικό και για τα δημοσιονομικά καθώς επηρρεάζει το χρέος, το έλλειμμα και τις πληρωμές καθώς και το χρηματοδοτικό κενό. Επίσης αν οι κεφαλαιακές ανάγκες υπερβούν τα 11 δισ. που διαθέτει το ΤΧΣ τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί να προσφύγει στον ESM για να στηρίξει τις τράπεζες. Όπερ σημαίνει ότι θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το νέο πλαίσιο για συμμετοχή και των ιδιωτών. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει και σε κούρεμα καταθέσεων, σενάριο που ο Γιώργος Προβόπουλος ξορκίζει…
Η Τράπεζα της Ελλάδας θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως αυτά προκύπτουν από την μελέτη που πραγματοποίησε η Blackrock.