Δυσφορία στις τραπεζικές διοικήσεις προκάλεσε η πρόταση του νυν υπουργού Εθνικής Άμυνας και απερχόμενου υπουργου Ανάπτυξης Νίκου Δένδια για διαχωρισμό των κόκκινων στεγαστικών στα δύο, με «πάγωμα» ενός μέρους του δανείου και τη μεταφορά της υποχρέωσης αποπληρωμής του στο μέλλον (ύστερα από 10 ή 15 χρόνια).
Βάσει της πρότασης που παρουσίασε ο κ. Δένδιας το μεγαλύτερο μέρος του δανείου θα αποπληρώνεται κανονικά με την καταβολή μικρότερης δόσης, αφού πλέον το ποσό της άμεσης οφειλής του δανειολήπτη θα είναι χαμηλότερο.
Μπορεί το σχέδιο που μελετά το υπουργείο Ανάπτυξης να στηρίζεται στην υιοθέτηση πρακτικών αποπληρωμής χρεών που ακολουθούνται διεθνώς, ωστόσο εγχώρια τραπεζικά στελέχη εμφανίσθηκαν χθες Δευτέρα αιφνιδιασμένα από τις εξαγγελίες Δένδια. Αφενός τόνισαν πως τα μην εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια δεν είναι 27 δισ. ευρώ όπως υποστηρίχθηκε χθες, αλλά περίπου 20 δισ. ευρώ, ήτοι επί συνόλου στεγαστικών δανείων 69 δισ. ευρώ, δεν εξυπηρετείται κανονικά το 30%.
Ωστόσο, επεσήμαναν πως η «σπουδή» του υπουργού Εθνικής Άμυνας να ανακοινώσει πρόωρα -χωρίς να έχει αποκρυσταλλωθεί και οριστικοποιηθεί – μια τόσο σημαντική ρύθμιση θα οδηγήσει πολλούς δανειολήπτες στο να αναβάλουν την καταβολή των δόσεων τους, εν αναμονή της ευνοϊκής διευθέτησης. Όπως τονίζουν, μετά τις χθεσινές εξελίξεις εγκυμονεί ακόμη και ο κίνδυνος το 20% περίπου των στεγαστικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών που έχουν ήδη ρυθμισθεί (σε βάθος 12μηνου και 24μηνου) να αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
Τα ίδια τραπεζικά στελέχη αμφισβητούν και την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης , λέγοντας πως αν και οδηγεί σε μειωμένη δόση για τους δανειολήπτες, μεταφέρει μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων των δανειοληπτών στο μέλλον με αβέβαιη έκβαση τόσο για τον δανειολήπτη όσο και για την τράπεζα. Προσέθεταν δε πως δεν έχει διευκρινισθεί το τι θα ισχύσει με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2015 , αλλά και τι θα γίνει με όσους δανειολήπτες έχουν ήδη καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη.