Με προβλέψεις – μαμούθ αναμένεται να κλείσει η χρήση 2015 για τις τράπεζες, ενώ στόχος για το 2016 είναι η θεαματική μείωσή τους, ούτως ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να επιστρέψουν σε κερδοφορία.
Ενώ το ύψος των προβλέψεων που θα σχηματίσουν οι τράπεζες για το δ΄ τρίμηνο του 2015 διαμορφώνεται τις ημέρες αυτές ενόψει των αποτελεσμάτων χρήσεως που δημοσιεύονται στα τέλη του μήνα, η πολιτική των προβλέψεων αλλάζει πλήρως από αυτή τη χρονιά. Δεδομένου ότι τόσο οι μέτοχοι των τραπεζών, όσο και οι εποπτικές αρχές έχουν ζητήσει από τις τράπεζες την εξυγίανση των ισολογισμών τους και την επιστροφή τους στην κερδοφορία, η τελευταία θα περάσει μέσα από μεγάλη μείωση των κεφαλαίων που παρακρατούν οι τράπεζες για την κάλυψη επισφαλών δανείων. Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, ο στόχος είναι οι προβλέψεις να πέσουν από τις 450 μονάδες βάσης (4,5% επί των μικτών δανείων) το 2015 στις 150 μονάδες βάσης (1,5% επί των μικτών δανείων) το 2016.
Όπως εκτιμάται, οι προβλέψεις που θα σχηματίσουν οι τράπεζες στο δ΄ τρίμηνο του 2015 θα ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο των προβλέψεων της περασμένης χρονιάς στα 10 δισ. ευρώ. Για το 2016, ο στόχος είναι οι προβλέψεις να μειωθούν κατά 70%.
Βάσει του στόχου αυτού, οι προβλέψεις που αναμένεται να σχηματίσουν συνολικά το 2016 οι τράπεζες, υπολογίζονται στα 2,5 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, στο 1,5 δισ. ευρώ για την Alpha Bank, στο 1,2 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 950 εκατ. – 1 δισ. ευρώ για τη Eurobank.
Εφόσον επιτευχθεί ο ανωτέρω στόχος, οι τράπεζες θα μπορούσαν να επιτύχουν φέτος καθαρά κέρδη της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες τουCapital.gr, οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί έναντι των μετόχων τους να παράξουν η καθεμία 200 – 300 εκατ. ευρώ κέρδη φέτος.
Σημειώνεται ότι ο στόχος για την επιστροφή στην κερδοφορία περνά επίσης μέσα από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, στο οποίο προσβλέπουν οι τράπεζες εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η ΕΚΤ επαναφέρει το waiver, διευκολύνοντας έτσι τον απευθείας δανεισμό των τραπεζών και τον περιορισμό της εξάρτησής τους από τον ELA.
Ωστόσο, η μείωση των προβλέψεων είναι το μείζον τόσο για την επιστροφή στην κερδοφορία, όσο και για την κεφαλαιακή υγεία των τραπεζών και την ικανότητά τους να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Και η μείωση των προβλέψεων θα καταστεί εφικτή μέσω της ενεργούς διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων, η οποία, μετά και το πλαίσιο αδειοδοτήσεων εταιριών διαχείρισης που αναμένεται από την ΤτΕ στα τέλη του μήνα, θα αποτελέσει το κύριο πεδίο δράσης των τραπεζών για φέτος.