Πράσινο στα κόκκινα δάνεια

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ- ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ

Οι τράπεζες, πχ, έχουν φόβους για το ενδεχόμενο κατάχρησης του νομοσχεδίου. Κάτι τέτοιο, θα σήμαινε πως δανειολήπτες με εισόδημα 25.000 ευρώ, αλλά σημαντική ακίνητη –και όχι μόνο- περιουσία, θα μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.

Υπήρχε μεγάλη βιασύνη από την κυβέρνηση να κλείσει οπωσδήποτε το θέμα των «κόκκινων» δανείων. Έτσι, οι αντιρρήσεις Τρόικας και τραπεζιτών και η επιμονή του Υπουργείου Ανάπτυξης, «παντρεύτηκαν» και βρέθηκε ένα κοινό σημείο σύγκλισης για το νομοσχέδιο που αφορά τη ρύθμιση των ενυπόθηκων δανείων νοικοκυριών με οικονομικές δυσκολίες καθώς και την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη.

Το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει ρύθμιση των ενυπόθηκων δανείων κοινωνικών ομάδων με εισόδημα έως 25.000 ευρώ, το οποίο έχει προκύψει κατόπιν μείωσης 35% από το 2010. Η διευκόλυνση περιλαμβάνει την τετραετή περίοδο καταβολής δόσεων ύψους στο 30% του εισοδήματος με επιτόκιο 1,5%. Αφορά ακίνητα αξίας έως 180.000 ευρώ. Πρόκειται για μια άλλη εκδοχή του νόμου Κατσέλη που το ΔΝΤ επεσήμανε πως δεν λειτούργησε.
           

Οι φόβοι

Στην πραγματικότητα, οι συζητήσεις σκάλωσαν στους φόβους της Τρόικας και των τραπεζιτών. Η Τρόικα, από τη μία, φοβάται πως αν πάει σε μια ουσιαστική ρύθμιση, μπορεί να χρειασθεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Οι τραπεζίτες, από την άλλη, έχουν φόβους για το ενδεχόμενο κατάχρησης του νομοσχεδίου. Κάτι τέτοιο, θα σήμαινε πως δανειολήπτες με εισόδημα 25.000 ευρώ, αλλά σημαντική ακίνητη –και όχι μόνο- περιουσία, θα μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.

Από την άλλη, για τους τραπεζίτες, υπάρχει ένσταση για το ποσό που θα κοστίσει σε αυτούς η ρύθμιση του νόμου. Γιατί, ενώ το ΥΠΑΝ κάνει λόγο για κόστος που δεν θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, οι τράπεζες, ανεβάζοντας τα πρόσθετα κεφάλαια που θα χρειαστούν ως και τα 3 δισεκατομμύρια.

Τα θέματα στα οποία «σκάλωσαν» οι διαπραγματεύσεις, ήταν:
Α) Το χρονικό διάστημα στη διάρκεια του οποίου θα επανεξετάζεται η περίπτωση του δικαιούχου που εντάσσεται στην τετραετή περίοδο χάριτος. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης όριζε τα δύο χρόνια ενώ η Τρόικα ήθελε να γίνει ανά έτος.
Β) Το ύψος του επιτοκίου με βάση το οποίο ο δανειολήπτης θα πληρώνει τη μηνιαία δόση στη διάρκεια της τετραετούς περιόδου χάριτος. Το υπουργείο πρότεινε σταθερό επιτόκιο 1,5%, η τρόικα αντέτεινε αυτό να ακολουθεί τη διακύμανση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Γ) Το όριο της περιουσίας που μπορεί να έχει κάποιος για να ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Το υπουργείο Ανάπτυξης είχε βάλει τα 300.000 ευρώ κινητής και ακίνητης περιουσίας, η Τρόικα ήθελε είτε ακριβή προσδιορισμό, είτε αυτός ο πήχης να κατέβει.
Δ) Τη δόση που θα πληρώνει ο δανειολήπτης από τη στιγμή που θα υποβάλλει αίτηση στον νόμο Κατσέλη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Το υπουργείο Ανάπτυξης ορίζει ως ελάχιστη καταβολή τα 40 ευρώ μηνιαίως, η τρόικα επιμένει να αυξηθεί το ποσό.

Τα «καυτά» θέματα

Πάντως τα «καυτά» θέματα κυρίως για τους δανειολήπτες, είναι αυτά της προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς και του αριθμού και του ύψους των δόσεων.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία, στις αιτιάσεις της κυβέρνησης να προστατεύεται η πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ και σύνολο περιουσίας έως 300.000 ευρώ, η Τρόικα, επέμεινε πως στη συνολική περιουσία πρέπει να περιλαμβάνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία, όπως άλλα ακίνητα, καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά τις τροποποιήσεις στον «νόμο Κατσέλη» και ειδικότερα στο ποσοστό της δόσης που θα πρέπει να καταβάλλει ο δανειολήπτης έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή του, υπήρχε και εδώ χαώδης διαφορά.

Η κυβέρνηση ζήταγε το ποσό να μην υπερβαίνει το 10% της δόσης και όχι κάτω από 40 ευρώ, κάτι που δεν δέχεται η Τρόικα. «Η Τρόικα φαίνεται ότι κάνει ένα βήμα πίσω για την ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και έρχεται πιο κοντά σε εμάς», ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, συμπληρώνοντας με νόημα ότι δεν θα είχε κανένα νόημα μια ρύθμιση που θα απείχε πολύ από το αρχικό σχέδιο.

Σε ο,τι αφορά τον αριθμό των δόσεων, το «μπλοκάρισμα» έγινε επειδή αναζητείται ταυτόσημο με των τραπεζών σύστημα δόσεων για τις ρυθμίσεις οφειλών σε Ταμεία και Δημόσιο, κάτι που βρήκε σφόδρα αντίθετα τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας που τόνισαν ότι δεν μπορεί να προχωρήσουν ταυτόσημες ρυθμίσεις.

Η Τρόικα δεν ανέβασε τον πήχη των δόσεων πάνω από τις 36. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η Τρόικα ζητά στοιχεία για τον αριθμό αυτών που θα υπαχθούν στις ρυθμίσεις αλλά και για τα προσδοκώμενα έσοδα. Φαίνεται πάντως πως οι Τροϊκανοί έκαναν ένα βήμα πίσω, αποδεχόμενοι έως 48 δόσεις για την έκτακτη ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία και έως 18 δόσεις για το μόνιμο πλαίσιο ρύθμισης, αντί των 36 και 12 δόσεων αντιστοίχως που ζητούσε έως χθες.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Ωρολογιακή βόμβα 52,6 δις ευρώ

Αυξάνονται και πληθαίνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία αποτελούν μια ωρολογιακή βόμβα μεγατόνων για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, των οποίων η κεφαλαιακή θέση δυσχεραίνεται.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν φτάνοντας, σε μεμονωμένη βάση, σε ποσοστό 18,5% στα τέλη Μαρτίου του 2012, έναντι 16% τον Δεκέμβριο του 2011. Αν συμπεριληφθούν και τα αναδιαρθρωμένα δάνεια, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σε 23,8% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τα οποία προβλέφθηκαν ρυθμίσεις μειώθηκε από 62% σε 57% κατά την ίδια περίοδο. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου του 2012, η χορήγηση πιστώσεων προς την εγχώρια οικονομία μειώθηκε κατά 8%, με μείωση των δανείων τόσο στα νοικοκυριά (-6,3%) όσο και στις επιχειρήσεις (-8,5%).

Στην καταναλωτική πίστη, τα κόκκινα δάνεια φθάνουν το 37% ή τα 9 δισ. ευρώ, στη στεγαστική πίστη το ποσοστό ανέρχεται στο 22% ή στα 16,4 δισ. ευρώ και στην επιχειρηματική πίστη αγγίζει το 25% ή τα 27,25 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότεροι από 1 στους 4 δανειολήπτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

www.presstime.eu

14 σχόλια σχετικά με το “Πράσινο στα κόκκινα δάνεια”

  1. Και πώς θα ορίσουν στο νομο Κατσέλη το 10% μιας δόσης? Το 10% απο ΤΙ? Απο τη δόση που θα όριζε κανονικά ο ειρηνοδίκης βασει των δυνατοτήτων του δανειολήπτη? Απο το σύνολο των δόσεων δανειων και καρτων του δανειολήπτη? Μα εδω μιλάμε καρτες και δάνεια που έχουν καταγγελθει και ειναι άμεσα απαιτητα με διαταγές πληρωμής! Τι δόση μπορουμε να ορίσουμε εκει για να μπορουμε να προσδιορίσουμε και το 10% αυτής? Υποθέτω πως τελικά μάλλον ο δανειολήπτης θα δίνει τη δόση που πρότεινε ο ιδιος στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ή το μπαλάκι θα πέσει στον ειρηνοδίκη να ορίσει κάποια δόση. Να δώ τι θα κάνουν με ανεργους και απόρους που έχουν μηδενικό εισόδημα!

  2. Καλησπερα Κυριοι, εχω 2 Ερωτησεις , 1η, Χρωσταω στην Εθνικη Υολοιπο Απο 25 000 Ευ τωρα εμεινε 5 500 και στην  CETELEM epo 5 000  τωρα Εμεινε υπολ, 2 600  ειμαι Ανεργος απο το 2010 τον Ιανουαριο, εχω πρωτη κατικοια κα ι την κανω γωνικη παροχη στον Γυιο μου , εχω να φοβαμαι ???

    1. Αν κάνετε γονική παροχή το ακίνητο μπορούν να σας κάνουν αγωγή για καταδολίευση και να ακυρώσουν τη μεταβίβαση γιατι γίνεται σε συγγενή οπότε τεκμαίρεται και απο το δικαστήριο οτι το κάνατε επίτηδες. Αν το πουλούσατε σε κάποιον άγνωστο δέν θα μπορούσαν να κανουν έυκολα αγωγή γιατί θα ήταν πολύ δυσκολο να αποδέιξουν οτι ο αγοραστής γνώριζε για τα χρέη σας. Ο συγγενής όμως θεωρείται βέβαιο οτι γνωρίζει. Απο την άλλη ευτυχώς τα χρέη σας είναι πολύ μικρά. Ενας δικηγόρος θα ήταν χρήσιμο να σας συμβουλέψει για τις όποιες επιλογές έχετε.

  3. Αν έχεις ληξιπρόθεσμες οφειλές ούτε για αστείο να μην κάνεις γονική παροχή. Άλλωστε η πρώτη κατοικία προστατεύεται αν κάνεις χρήση των διατάξεων του νόμου Κατσέλη. Αν παρόλα αυτά κάνεις την μεταβίβαση για διάστημα 3 ετών δεν θα μπορείς να προσφύγεις στις ευεργετικές διατάξεις αυτού του νόμου. Ακόμα όμως και μετά την τριετία οι τράπεζες για να μπλοκάρουν την διαδικασία θα σου κάνουν σίγουρα αγωγή καταδολίευσης. Η μεταβίβαση της πρώτης και μοναδικής κατοικίας αξίζει τον κόπο (αν μπορείς να το πεις έτσι)  να μεταβιβαστεί αν δεν έχεις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αν σου ανήκει μόνο μέρος του ακινήτου και όχι ολόκληρο (είναι μπέρδεμα για την τράπεζα να διεκδικήσει την ακύρωση συμβολαίου για μέρος της κατοικίας και μάλιστα της πρώτης που μπορεί να την σώσεις ακόμα και αν κερδίσουν την αγωγή) και αν μπορείς να πληρώνεις για κανά 2-3 χρόνια μετά την μεταβίβαση. Αν κάνεις πώληση του ακινήτου σου υποχρεούσε να δώσεις το αντίτιμο που θα έχεις αποκομίσει στους δανειστές σου γιατί εκτός από την αγωγή καταδολίευσης υπάρχει κίνδυνος η τράπεζα να κινηθεί εναντίων σου ποινικά για το ίδιο αδίκημα ή ακόμα και για εξαπάτηση. Τώρα αν κάποιος έχει την μοναδική του κατοικία με υποθήκη λόγω δανείου και το δάνειο αυτό εξυπηρετείτε κανονικά και μεταβίβαση να κάνει, δύσκολα η άλλη τράπεζα να διεκδικήσει ακύρωση της μεταβίβασης, εκτός αν προσφύγεις στον νόμο Κατσέλη οπότε θα το κάνει για να μπλοκάρει την διαδικασία καθώς και μπας και κερδίσει περισσότερα χρήματα στο ειρηνοδικείο αφού θα επιθυμείς σίγουρα διάσωση της κατοικίας.     

  4. Τώρα αν σώνει και καλά θες να κάνεις την μεταβίβαση και να ρισκάρεις την αγωγή να σε πληροφορήσω πως θα κάνει κανα 2-3 χρόνια να βγει η πρωτόδικη απόφαση, αν χάσεις μπορείς να κάνεις έφεση όπου θα χρειαστεί κανά 2 χρόνια ακόμα για να βγεί η απόφαση, αν πάλι χάσεις μπορείς (υπό προϋποθέσεις), να κάνεις αίτηση αναίρεσης στον Άρει Πάγο, ε, να μην περάσουν και εκεί κανά 4-5 χρόνια; Αν και μετά από αυτό χάσεις το συμβόλαιο της μεταβίβασης θα ακυρωθεί. Μέχρι τότε όμως μπορεί να έχεις συμβιβαστεί με την τράπεζα, να έχουν έρθει τίποτα ποιο ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες και στο κάτω κάτω αν ακυρωθεί τότε το συμβόλαιο μπορείς να προσφύγεις στον νόμο κατσέλη. Τώρα ποιά τράπεζα θα θελήσει να τρέχει για 8-10 χρόνια στα δικαστήρια και με αμφιβολία στο αν θα μπορέσει να πάρει τελικά την πρώτη κατοικία σηκώνει πολύ συζήτηση. Παρόλα αυτά η αγωγή καταδολίευσης μπορεί να γίνει μόνο και μόνο για να σου σπάσει το ηθικό και να τρέχεις να παρακαλάς για συμβιβασμούς με τους δικούς τους όρους…    

  5. Ευχαριστω Κε Φωτη,  μου δωσατε  ακριβως, ευχαριστω , Ke begar, Kε  GEORGE M  Eλαβα το μυνημα,!

  6. Θα ήθελα την βοήθεια σας για ένα ερώτημα (αν και νομίζω ότι γνωρίζω την απάντηση):Διατηρώ την υψηλή κυριότητα (ως προϊόν γονικής παροχής) σε μία διόρωφη οικία(ισόγειο+πρώτος όροφος-δεν υπάρχει σύσταση ιδιοκτησίας) που είναι η πρώτη κατοικία.Ο πατέρας μου 73 ετών έχει την επικαρπία και διαμένει στον πρώτο όροφο(ισόγειο δηλώνεται κλειστό).Ο Πατέρας μου έχει πολλές συνοφειλές(Τράπεζες,Εφορία,ΙΚΑ,ΟΑΕΕ,πιστωτές διάφοροι) ως ομόρρυθμος εταίρος σε ΟΕ εταιρεία.Δεν έχει βγει σύνταξη λόγω οικονομικής αδυναμίας τακτοποίησης των οφειλών του στον ΟΑΕΕ. Κατά πόσο κινδυνεύει η ”επικαρπία” και ως προς ποια κατεύθυνση(μπορεί να του γίνει έξωση από το σπίτι σε περίπτωση κατάσχεσης της επικαρπίας, προκειμένου ικανοποιηθούν κάποιες από τις παραπάνω οφειλές)???…Ευχαριστώ για τη βοήθειά σας.                                                                                                                          

  7. K-O-Y-Ρ-Ε-Μ-Α   ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ. ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ , ΟΠΩΣ ΣΤΗΡΙΞΕ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΟΝΟ.  

  8. Καλοί μου άνθρωποι χαιρετώ και ρωτώ…begar εσυ γνωρίζεις.
    Δανειολήπτης έχων την επικαρπία απο διαθήκη της συζύγου του προς τα παιδιά της .Κινδυνευουν τα παιδια της
    απο τους πιστωτές του επικαρποτή μετα τον θανατό της ????. Ευχαριστώ

  9. Καλησπέρα σε όλους.
    Χρωστάω περίπου 50.000 σε Τράπεζες και άλλες 110.000 σε στεγαστικό (όλα ενήμερα).
    Λόγω δριμύειας μείωσης του μισθού μου, και επερχόμενης κι άλλης,
    σκέφτομαι να φύγω εξωτερικό. Το θέμα είναι ότι έχω την ψιλή κυριότητα στο πατρικό μου, το οποίο είναι ελεύθερο βαρών αυτή τη στιγμή.
    Έχω 3 ερωτήματα:
    1. μπορώ να μεταβιβάσω απευθείας στην αδερφή μου την ψιλή κυριότητα, έστω και με συνυπογραφή του επικαρπωτή;
    Ή πρέπει να γίνει ακύρωση-επιστροφή της ψιλής και ξανά νέο συμβόλαιο παραχώρησης της ψιλής κυριότητας για την αδερφή μου;
    2. Για πόσα χρόνια πρέπει να πληρώνω κανονικά τα δάνεια μου ώστε να μην έχουν δικαίωμα οι Τράπεζες να κάνουν αγωγή καταδολίευσης;
    3. Μπορεί όλα μου τα κληρονομικά δικαιώματα να τα πάρει η αδερφή μου με την συναίνεσή μου, ή μπορούν οι Τράπεζες βάσει ΔΠ, να διεκδικήσουν “υφαρπαγή” του μεριδίου μου από την αδερφή μου;
    Σημειωτέον ότι σκέφτομαι να φύγω εξωτερικό και να αφήσω τα πάντα απλήρωτα εφόσον αφοπλίσω τις Τράπεζες από το δικαίωμα αγωγής καταδολίευσης. Το σπίτι όπου υπάρχει στεγαστικό, σκοπεύω να το αφήσω απλήρωτο και να περάσει στις Τράπεζες.
    Γενικά παρά το ότι είχα πάντα πρόθεση να είμαι καλοπληρωτής και να τους πληρώσω μέχρι τελευταίας δεκάρας, δεδομένου ότι μειώσαν τα εισοδήματά μου στο μισό, θέλω να κάνω κι εγώ ένα “δωράκι” για ανταπόδοση. Να φύγω από τη χώρα και από την Ευρώπη (μιας και εκεί θα κινδυνεύω από Ευρωπαική Διαταγή Πληρωμής) και να μην ξαναπατήσω…
    Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απαντήσεις σας και συγχαρητήρια για την αξιόλογη δουλειά που κάνετε
     
     

  10. Ο χρόνος παραγραφής στην περίπτωση καταδολίευσης είναι πέντε χρόνια απο την ημερομηνία της συμβολαιογραφικής πράξης μεταβίβασης του ακινήτου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *