Πολλαπλές έμμεσες επιπτώσεις και σε πολιτικό επίπεδο θα έχει ο σχεδιαζόμενος διαχωρισμός της ATE σε good-bad bank, με ανάληψη των βαρών του προβληματικού κομματιού της από το κράτος και πώληση του υγιούς. Μέσω αυτής της διαδικασίας διάσωσης-εξυγίανσης, τα περίπου 200 εκ. ευρώ που οφείλουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην τράπεζα μπορεί να φορτωθούν στή bad bank -δηλαδή στο Δημόσιο,. Αν δεν επιλεγεί αυτή λύση που θα αποτελούσε μέγα σκάνδαλο, τα δύο κόμματα θα βρεθούν να έχουν στενότατη οικονομική εξάρτηση από τον (ελληνικό ή ξένο) ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο, ο οποίος θα εξαγοράσει την “καθαρή” πλέον ΑΤΕ.
Και σ’αυτή την περίπτωση θα ανέκυπτε μείζον ζήτημα ηθικής τάξεως, που θα έδινε τροφή σε σχόλια, εικασίες και σφοδρότατες πολιτικές αντιπαραθέσεις.
Αλλες λύσεις πάντως δεν υπάρχουν. Ετσι, κόμματα, κυβέρνηση, ΤτΕ και τραπεζίτες θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, προσπαθώντας να διευθετήσουν το πρόβλημα χωρίς να προκληθεί σκάνδαλο και με τις λιγότερες δυνατές περιπλοκές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συζητηθεί και το σενάριο πώλησης αυτών των δανείων από την ΑΤΕ σε άλλες τράπεζες, με κάποιο “κούρεμα”. Ετσι θα μπορούσε να αποφευχθεί το σκάνδαλο, η κρατική τράπεζα θα εισέπραττε μεγάλο μέρος των απαιτήσεων της, ενώ οι αγοράστριες τράπεζες θα συνήπταν συμφωνίες ρύθμισης χρεών και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να τα εξυπηρετούν, πληρώνοντας λιγότερα.
Τυπικά, όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα χαρακτηρισθούν οι απαιτήσεις της ΑΤΕ έναντι των δύο κομμάτων:
– Αν θεωρηθούν υψηλού βαθμού επισφάλειας, θα ενταχθούν στην bad bamk καιθα βαρύνουν τελικά το Δημόσιο
– Αν χαρακτηρισθούν εισπράξιμες, θα μπουν στο ενεργητικό της νέας “υγιούς” ΑΤΕ και τα κόμματα θα χρωστούν ουσιαστικά στον νέο ιδιοκτήτη της.