Αναλυτικά στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος για τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων λόγω του PSI
Τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω του “κουρέματος” του χρέους του ελληνικού δημοσίου, απεικονίζουν αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την ονομαστική αξία της μερίδας κάθε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στο Κοινό Κεφάλαιο.
Τα στοιχεία, τα οποία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου, απεικονίζουν τις ονομαστικές αξίες των μερίδων στο Κοινό Κεφάλαιο των Ασφαλιστικών Ταμείων πριν από το PSI (9.3.2012) και μετά από αυτό (12.3.2012), ενώ, όπως σπεύδει να υπενθυμίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης του PSI, την 11.4.2012, η οποία αφορούσε τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου υπό αλλοδαπό δίκαιο, η ονομαστική αξία του ενεργητικού του Κοινού Κεφαλαίου, υπέστη περαιτέρω μείωση η οποία ανήλθε στο 1,2 δισ. ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία, που φέρνει στη δημοσιότητα το ΑΜΠΕ, οι διαφορές στην ονομαστική αξία των μερίδων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης στο Κοινό Κεφάλαιο ξεπερνούν τα 8,3 δισ. ευρώ (πίνακας 1), ενώ οι συνολικές απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων, με βάση τις τρέχουσες τιμές των τίτλων που εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους, ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως επισημαίνει η ΤτΕ, «η ονομαστική αξία δεν πρέπει να συγχέεται με την τρέχουσα αγοραία αξία των τίτλων, η οποία προκύπτει από τις τιμές διαπραγμάτευσης των τίτλων στην ασφαλιστική αγορά».
Προσθέτει δε η ΤτΕ ότι στην παρούσα δημοσιονομική συγκυρία οι τιμές διαπραγμάτευσης των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου υπολείπονται ουσιωδώς της ονομαστικής αξίας τους για να επισημάνει ότι η ονομαστική αξία της μερίδας κάθε Φορέα που συμμετέχει στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ, αντιστοιχεί στο ποσό που αναμένεται να εισπραχθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στη λήξη των τίτλων.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος στην ερώτησή του την οποία είχε απευθύνει στους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και πρόνοιας και Οικονομικών είχε επισημάνει ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το ύψος του κουρέματος των αποθεματικών των ταμείων Κύριας Σύνταξης, των Επικουρικών Ταμείων, των Ταμείων Πρόνοιας καθώς και των διαφόρων Μετοχικών Ταμείων ή Ταμείων Αλληλεγγύης, που οι καταθέσεις τους -αναγκαστικά κατατεθειμένες και διαχειριζόμενες από την Τράπεζα της Ελλάδος- υπέστησαν μειώσεις έως πλήρους εξαφάνισης εν μία νυκτί με τη στιγμιαία μετατροπή, ακόμη και των κεφαλαίων κίνησης τους, σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και το αναγκαστικό κούρεμα τους εν αγνοία των Διοικήσεων και των μελών τους».
Τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος διαβιβάστηκαν στη Βουλή δια του υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα απεικονίζουν και την τρέχουσα αξία στα επενδεδυμένα κεφάλαια των ασφαλιστικών φορέων από το Κοινό Κεφάλαιο που συνολικά φθάνουν τα 4,7 δισ. ευρώ (πίνακας 3).
Διαβιβάστηκαν επίσης στοιχεία για τις απώλειες που υπέστησαν οι επενδύσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου με θεματοφύλακα την Τράπεζα της Ελλάδος και δεν αφορούν το Κοινό Κεφάλαιο (πίνακες 2 και 4).
Στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε έγγραφη απάντηση και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης στην οποία επισημαίνει ότι «το σύνολο των τηρούμενων στο Κοινό Κεφάλαιο της Τραπέζης της Ελλάδος διαθεσίμων κεφαλαίων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, ανερχόταν προ της εφαρμογής του PSI, στο ποσό των 15,79 δισ. ευρώ χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται στοιχεία για ΕΤΑΤ, ΟΕΕ και ΟΕΚ)».
Ενημερώνει εξάλλου ότι το σύνολο της ονομαστικής αξίας των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχαν οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης προ PSI, ανερχόταν στα 6,52 δισ. ευρώ περίπου χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται στοιχεία για το ΕΤΑΤ και ότι τα ποσά αυτά υπήχθησαν στη διαδικασία απομείωσης του Ελληνικού Χρέους κατά 53,50%.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ