Τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα είναι το τρίτο «αγκάθι» – μετά το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά – στο νέο γύρο διαπραγμάτευσης που ξεκινά αύριο, με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα. Η κυβέρνηση θέλει να παραταθεί για άλλη μία φορά η απαγόρευση πώλησης αυτών των δανείων σε funds – όπως επίσης και των καταναλωτικών, ώστε ναπροστατευθούν νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες καταβολής δόσεων. Το υπουργείο Οικονομίας ετοίμασε σχετική νομοθετική ρύθμιση και θα την προωθήσει αύριο για άμεση ψήφιση στη Βουλή. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν αντιρρήσεις, αλλά δεν απαιτείται σύμφωνη γνώμη τους για να νομοθετηθεί η παράταση.
Παράλληλα, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να τροποποιήσει τον «νόμο Δένδια»ώστε να γίνει ελκυστικότερος για τις επιχειρήσεις και να παρατείνει την ισχύ του. Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορούν οι τράπεζες, οι οποίες διαπιστώνουν ότι μέχρι τώρα ο νόμος αυτός δεν απέδωσε σχεδόν τίποτε, καθώς μόλις 100 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του.
Επισημαίνεται ότι όταν θεσπίστηκε ο «νόμος Δένδια», η τότε κυβέρνηση Σαμαρά υπολόγιζε ότι θα ωφελούσε 160.000-180.000 επιχειρήσεις, οι οποίες θα πήγαιναν σε εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών.
Η κυβέρνηση θέλει να παρατείνει τώρα κατά 3 χρόνια την ισχύ του, η οποία λήγει στις 31 Μαρτίου.
Ερήμην των δανειστών
Οσον αφορά τις δύο παρατάσεις (για την πώληση δανείων και τον “νόμο Δένδια”), παράγοντες των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας-Ανάπτυξης επισημαίνουν ότι είναι αποτέλεσμα της καθυστέρησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, γι αυτό δεν χρειάζεται να συναινέσουν οι Θεσμοί. Διαβεβαιώνουν μάλιστα ότι η παράταση για τα δάνεια θα επαναλαμβάνεται, όσο καθυστερούν η τελική συμφωνία και η αξιολόγηση.
Οι Θεσμοί, προεξάρχοντος του ΔΝΤ, πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς κόκκινων δανείων, ζητώντας να εφαρμοσθεί το μοντέλο της Κύπρου, που δεν προβλέπει εξαιρέσεις και περιορισμούς στην πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οσον αφορά τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προτείνουν η προστατευτική ομπρέλα να συναρτάται με τον τζίρο κάθε επιχείρησης.
Πλειστηριασμοί, ποιοί δανειολήπτες κινδυνεύουν
Η αντίστροφη μέτρηση για τους πρώτους πλειστηριασμούς ακινήτων έχει ξεκινήσει και μέσα στον επόμενο μήνα πρόκειται να βγουν στο «σφυρί» περίπου 10.000 ακίνητα.
Στο στόχαστρο μπαίνουν οι «κακοπληρωτές», οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 18% των υπερήμερων δανειοληπτών. Είναι περίπου 60.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που έχουν τη δυνατότητα αλλά δεν πληρώνουν.
Οι τράπεζες σκοπεύουν να κινήσουν διαδικασίες πλειστηριασμού κατά των οφειλετών που κατέχουν μεγάλη περιουσία, ή έχουν κόκκινα δάνεια για ακίνητα αξίας άνω των 350.000 ευρώ. Προτεραιότητα θα δώσουν στην εκποίηση ακινήτων που εκτιμάται ότι μπορούν εύκολα να πουληθούν.
Θα “κοκκινίσουν” κι άλλα
Με την υποστήριξη των τραπεζών η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αποσπάσει τη συναίνεση των Θεσμών για ρυθμίσεις που θα ανακόψουν τον ρυθμό δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων, επιτρέποντας τη διευθέτηση μιας μεγάλης γκάμας μη εξυπηρετούμενων.
Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, τα προβληματικά δάνεια παρουσιάζουν ακόμη αυξητική τάση και στα μέσα του έτους θα φθάσουν στο 45% – δηλαδή θα «κοκκινίσουν» δάνεια 7 δισ. ευρώ επιπλέον.