Μπορεί οι επικεφαλής της τρόικας να έχουν αποχωρήσει από την Αθήνα από το Μάρτιο, ωστόσο η διαπραγμάτευση για ένα καυτό ζήτημα συνεχίζονται δι’ αλληλογραφίας. Είναι το ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη προς το δημόσιο για το οποίο η τρόικα απαιτεί ριζικές παρεμβάσεις προκειμένου να εκπλειστηριάζονται και να πωλούνται ακίνητα και το δημόσιο να εισπράττει.
Με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, η εφορία προχωρά στην κατάσταση ακινήτων των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Στη συνέχεια επισπεύδει τον εκπλειστηριασμό των ακινήτων όπου βάσει νόμου του 2008, η ελάχιστη τιμή δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία. Με δεδομένο, όμως, ότι πλέον οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές, οι πλειστηριασμοί καταλήγουν άγονοι. Αφού πραγματοποιηθούν δυο άγονοι πλειστηριασμοί η εφορία μπορεί να ζητήσει μέσω της δικαστικής οδού τη μείωση της τιμής εκκίνησης του πλειστηριασμού. Η διαδικασία αυτή, ωστόσο, είναι χρονοβόρα και πολυδάπανη με αποτέλεσμα να μην γίνονται πλειστηριασμοί και τελικά το δημόσιο να μην εισπράττει.
Η τρόικα εντόπισε αυτές τις αδυναμίες και στην τελευταία διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση του μνημονίου έθεσε το θέμα στην κυβέρνηση. Αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης ήταν να εμφανιστεί στο κείμενο της έκθεση της Κομισιόν για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, μια πρόβλεψη που άναψε φωτιές: η ελάχιστη τιμή στους πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών του δημοσίου θα είναι το ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας. Μάλιστα προβλέπει ότι η σχετική διάταξη θα θεσπιζόταν έως το τέλος Απριλίου. Αυτό δεν έγινε.
Στην κυβέρνηση έχουν αντιληφθεί ότι το θέμα είναι καυτό διότι αν εφαρμοστεί η λύση που επιδιώκει η τρόικα τότε ανοίγει ο δρόμος για την πραγματοποίηση μαζικών πλειστηριασμών ακινήτων που ανήκουν σε φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Για να αποτραπεί μια τέτοια αρνητική εξέλιξη, αυτήν την περίοδο γίνεται διαπραγμάτευση δι’ αλληλογραφίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας. Για τη διαπραγμάτευση ενημερώνεται άμεσα το πρωθυπουργικό επιτελείο καθώς η κυβέρνηση θέλει πάσει θυσία να αποφύγει μια αρνητική εξέλιξη σε αυτό το επίπεδο, η οποία θα προκαλούσε σημαντικό πολιτικό κόστος.
Η ελληνική πλευρά προτείνει την εναρμόνιση της νομοθεσίας για τις κατασχέσεις ακινήτων από το δημόσιο με όσα προβλέπει ο κώδικας πολιτικής δικονομίας, δηλαδή την θέσπιση ελάχιστης τιμής ίσης με τα δυο τρίτα της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Η διάταξη με τις αλλαγές στους πλειστηριασμούς αναμένεται να περάσει από τη βουλή έως τα τέλη Ιουλίου αν και το οικονομικό επιτελείο θα επιθυμούσε το θέμα να τεθεί και στην επόμενη αξιολόγηση της τρόικας το Σεπτέμβριο.