Τέρμα οι διαγραφές των υψηλών επισφαλειών, ήλθε η ώρα για την παροχή κινήτρων και μάλιστα γενναίων προς τους δανειολήπτες ώστε να βρεθεί τρόπος για την μείωση των Κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.
Γράφει ο: Βασίλης Κατσαρός
Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα πρόκειται να μεταφέρει εκ μέρους της ΕΚΤ η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί κατά τις συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα με τις διοικήσεις των ελληνικών εμπορικών τραπεζών τις επόμενες μέρες. Η επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού ελέγχου και εποπτείας του τραπεζικού συστήματος έρχεται στην Ελλάδα αποφασισμένη να μιλήσει με σκληρή γλώσσα προς τις ελληνικές τράπεζες στενεύοντας τα όποια περιθώρια έχουν στην διαχείριση των χαρτοφυλακίων Κόκκινων δανείων. Άλλωστε σε κάθε ευκαιρία υποδεικνύει την άμεση εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων τους από τα Κόκκινα δάνεια, την επίσπευση των πλειστηριασμών, την πώληση προβληματικών δανείων αλλά και την αξιοποίηση ως «εργαλείου» της μείωσης των επιτοκίων.
Στην ΕΚΤ θεωρούν ότι αν οι τράπεζες δώσουν κίνητρα σε πελάτες τους τα δάνεια των οποίων έχουν «κοκκινήσει» αλλά και σε αυτούς που καθυστερούν την καταβολή των μηνιαίων δόσεων τους η κατάσταση θα αναστραφεί. Σε αυτά τα πλαίσια προκρίνεται η πρόταση για συνολική μείωση ορισμένων επιτοκίων βασικών τραπεζικών προϊόντων. Συγκεκριμένα μελετάται – και μάλλον κερδίζει έδαφος – το ενδεχόμενο συνολικής μείωσης των επιτοκίων των πιστωτικών τραπεζών από το 18% που είναι σήμερα στο 10%.
Τι θα συμβεί τότε; Οι μεν «κόκκινοι» δανειολήπτες θα σπεύσουν να επωφεληθούν από τη ρύθμιση εντασσόμενοι και τα Κόκκινα δάνεια θα αρχίσουν να «πρασινίζουν» όπως συνέβη σε πολλές περιπτώσεις που εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο μέτρο ενώ παράλληλα τα έσοδα των τραπεζών δεν πρόκειται να θιγούν αφού οι συνεπείς κάτοχοι πιστωτικών καρτών θα αυξήσουν τις αγορές τους, επωφελούμενοι από τα χαμηλά επιτόκια που τους προσφέρονται.
Σε ότι αφορά την αγορά των ακινήτων ο SSM φαίνεται να αντιμετωπίζει θετικά το σχεδιασμό των τραπεζών για σταδιακή και μελετημένη απεμπλοκή τους. Εκτιμά ότι η μη επίσπευση των πλειστηριασμών για ακίνητα οικογενειών μέσων εισοδημάτων και σε περιοχές που θεωρούνται ως λαϊκές συνοικίες δεν δημιουργεί προβλήματα στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών από την στιγμή που αυτές επιλέγουν να δώσουν προτεραιότητα σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές «αυξημένων προσδοκιών».
Άλλωστε οι τράπεζες έχουν «φροντίσει» να ενημερώσουν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας ότι αν προχωρούσαν σήμερα σε μαζικούς πλειστηριασμούς οι τιμές των ακινήτων θα υποχωρούσαν μέχρι και 30%. Αυτή η εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα την συμπίεση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας από το 17% στο 9% με αποτέλεσμα να απαιτούνται άμεσες αυξήσεις κεφαλαίου και μεγάλη αβεβαιότητα που θα επικρατούσε , ενόψει των αποτελεσμάτων των stresstestsτα οποία πρόκειται να ανακοινωθούν τον Μάϊο.
Παράλληλα αυτό το ενδεχόμενο θα δικαίωνε τις εκτιμήσεις των επιτελών του ΔΝΤ σύμφωνα με τις οποίες απαιτούνται επιπλέον κεφάλαια 10 δις ευρώ για την πλήρη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Θα αποτελούσε δηλαδή παραδοχή ήττας της ΕΚΤ που επιδιώκει να εμφανίζεται ότι λαμβάνει υπόψη της όλες τις παραμέτρους απέναντι στον «στυγνό» τεχνοκρατικό απαράτ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται φθάνουν σήμερα σε αξία τα 30 δις ευρώ δηλαδή αντιπροσωπεύουν το 65% των συνολικών υπολοίπων των τραπεζών που υπολογίζονται τα 65 δις ευρώ. Από τα δάνεια αυτά με προβλέψεις καλύπτονται 9 δις ευρώ με την συνολική αξία των ακινήτων να καταγράφεται στα βιβλία των τραπεζών στα 19 δις ευρώ. Οι τράπεζες δηλαδή έχουν ήδη αναπληρώσει κατά 40% και πλέον την πτώση που έχουν παρουσιάσει οι τιμές στην κτηματογορά κατά από την αρχή της κρίσης.