Στο 45,2% όλων των δανείων που έχουν εκταμιεύσει οι ελληνικές τράπεζες αυξήθηκε ως τον Μάρτιο το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, σύμφωνα με νεότερα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.
Το ποσοστό ανερχόταν σε 44,2% το Δεκέμβριο του 2015 και σε 39,9% το Δεκέμβριο του 2014.
Στην έκθεσή της για νομισματική πολιτική, η ΤτΕ χαρακτηρίζει τα «κόκκινα» δάνεια ως τη «σημαντικότερη πρόκληση» για το τραπεζικό σύστημα.
Σημειώνει πως η αντιμετώπιση του προβλήματος θα επιτρέψει στα ελληνικά ιδρύματα να κατευθύνουν χρήματα στις πιο δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις, τονώνοντας τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας.
Η ΤτΕ πάντως χαιρετίζει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε η Βουλή στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, που ουσιαστικά προωθούν το άνοιγμα της αγοράς μεταπώλησης και διαχείρισης των δανείων.
Μεταξύ άλλων, η κεντρική τράπεζα ζητά να υλοποιηθεί ταχύτερο δυνατό η ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς δανείων «ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων και να εμπλουτιστεί η τεχνογνωσία» στο πεδίο της διαχείρισης.
Παράλληλα, ζητά την αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους, για να γίνονται γρήγορα οι ρυθμίσεις, αλλά και βελτίωση της δικαστικής διαχείρισης των πιστώσεων με «βελτίωση των υποδομών της Δικαιοσύνης» και «εξειδικευμένη τεχνογνωσία των δικαστών».
Ολόκληρη η έκθεση ΕΔΩ