Τις μεγάλες επιχειρήσεις φαίνεται πως έχουν βάλει στο μάτι οι τράπεζες, οι οποίες μέχρι πρότινος ακολουθούσαν την τακτική των καθυστερήσεων σε ότι αφορά τις δανειοδοτήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του euro2day.gr, ζητούν συνεχώς νέα στοιχεία από τις επιχειρήσεις, ερευνούν ολοένα και «βαθύτερα» σημεία που δεν συνήθιζαν να ψάχνουν κατά το παρελθόν και σίγουρα έχουν σκληρύνει κατά πολύ τη θέση τους, τουλάχιστον απέναντι στους μεγάλους οφειλέτες τους.
Μετά την πρόσφατη επανακεφαλαιοποίησή τους, οι τράπεζες αλλάζουν ρότα και έχουν πλέον την ευχέρεια να προχωρήσουν σε διαγραφές δανείων και σε ξεκαθαρίσματα λογαριασμών αν κρίνουν πως αυτό θα αποβεί προς όφελός τους. Το ίδιο, όμως, δεν ισχύει και για τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες οδηγούνται σε λουκέτο εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας,
Αυτό ισχύει για τις μικρές επιχειρήσεις. Για τις μεγάλες φαίνεται πως θα αποφασίσει κάποιος άλλος. Με άλλα λόγια, μέσα από το τραπεζικό τομέα θα περάσουν οι αποφάσεις για το ποιες μεγάλες επιχειρήσεις κάθε κλάδου θα συνεχίσουν να λειτουργούν και ποιες όχι.
Άρα, για το πώς θα διαμορφωθεί το επιχειρηματικό σκηνικό, όταν η ελληνική οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει. Είτε αυτό γίνει μέσα στο 2014 όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, είτε αργότερα.
Ο Σάλλας σκέφτεται τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις!
O Πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου φορέα ο οποίος θα αναδιαρθρώνει και θα διαχειρίζεται με έξυπνες μεθόδους τα επισφαλή δάνεια, κυρίως των επιχειρήσεων.
“Ο εξειδικευμένος αυτός φορέας δεν αποκλείεται να είναι η Γενική Τράπεζα. Θα έχει επαρκή κεφαλαιακή βάση, διεθνείς συνεργασίες, έτσι ώστε να αντλήσει την απαραίτητη τεχνογνωσία προκειμένου να παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα ήδη υφιστάμενα χρέη τους. Στόχος θα είναι η επιστροφή τους στην ανταγωνιστικότητα και η εξυγίανσή τους”, τόνισε ο κ. Σάλλας.
Οι διαδικασίες για την μετατροπή της Γενικής Τράπεζας σε επενδυτική που θα διαχειριστεί αποδοτικά και τα “κόκκινα δάνεια” έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ εως το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να δοθούν και οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα Πειραιώς θα διατηρήσει στο μετοχικό κεφάλαιο της Γενικής ποσοστό που θα κυμαίνεται από 20% έως 30% ενώ το υπόλοιπο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου θα καταλήξει σε ξένους επενδυτές (hedge funds, private equities) με ισχυρή τεχνογνωσία στην ενεργή και αποδοτική διαχείριση των επισφαλών δανείων.
Στη διαχείριση των “κόκκινων δανείων” με παρόμοιους τρόπους αναμένεται να στραφούν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες στο επόμενο διάστημα ενώ το θέμα συζητήθηκε και στην συνάντηση που είχαν οι τραπεζίτες με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τις “δάμασε” τις τράπεζες ο Αντώνης Σαμαράς!
Δεν είναι τυχαίο το κοσμητικό επίθετο που αποδίδει στον Αν. Σαμαρά η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.
Αυτό που δεν αποκαλύπτει το δημοσίευμα είναι οτι ο Έλλληνας πρωθυπουργός δαμάζει τις τράπεζες ταΐζοντας τες μέχρι να σκάσουν! Όπως άλλωστε, έκαναν κι οι προκάτοχοι του!
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει, μάλιστα, οτι ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο διαχειριστής της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Ελλάδα κι οτι έχει αυτή τη στιγμή μία από τις πιο δύσκολες θέσεις στον κόσμο”. Επίσης, προσθέτει ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να κινήσει τις τράπεζες, να κάνουν
επιτέλους αυτό που θα έπρεπε να είναι η αποστολή τους, να παρέχουν στις επιχειρήσεις της Ελλάδας κεφάλαιο.
Μετά από όλα αυτά, δεν είναι τυχαίο που, ο πρωθυπουργός σε μία κρίση του αναφώνησε «γ… το κεφάλι μου μ…».
Το΄ καψε ο «θηριοδαμαστής»…