Σε οξεία κρίση ρευστότητας οδηγείται το ελληνικό Δημόσιο και το τραπεζικό σύστημα λόγω της απουσίας ολοκληρωμένου σχεδιασμού άμβλυνσης των επιπτώσεων της ύφεσης. Η καθυστερημένη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος δεν κατάφερε να λύσει προβλήματα παρά μόνο να εμποδίσει την κατάρρευση. Ο φαύλος κύκλος του δανεισμού του Δημοσίου με έντοκα γραμμάτια από τις τράπεζες αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα καθώς περιορίζει τα διαθέσιμα και αποτελεί πηγή ανασφάλειας.
Παράλληλα με αυτό τον τρόπο το ελληνικό Δημόσιο αναγκάζει τις τράπεζες να διατηρούν αυξημένη εξάρτηση από την ΕΚΤ και το Ευρωσύστημα με ιδιαίτερα υψηλό κόστος, οδηγώντας σε ντόμινο έλλειψης ρευστότητας.
Η καθυστέρηση των δόσεων και οι επιπλοκές στις αποκρτικοπιήσεις και τα Δημόσια έσοδα έχουν περιορίσει δραματικά τη ρευστότητα της κυβέρνησης η οποία προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις βεβαρυμένες υποχρεώσεις της αναγκάζεται να δανείζεται όλο και περισσότερα με έντοκα γραμμάτια 6μηνης και ετήσιας διάρκειας.
Ο εκτροχιασμός του προγράμματος καταβολής των δόσεων κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα ανάγκασε την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει βραχυχρόνιο δανεισμό για να αποπληρώσει μακροχρόνιο. Όπερ σημαίνει ότι οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης αυξάνονται και σωρευτικά κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους και διογκώνονται υπέρμετρα εντός του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους.
Με δεδομένο τον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές η λύση που αναζητηθεί θα είναι για ακόμη μια φορά η έκδοση εντόκων γραμματίων. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να καθυστερήσει το αναπόφευκτο, την ουσιαστική έλλειψη ρευστότητας η οποία θα οδηγήσει σε κρίση αγνώστων διαστάσεων.
Υπό τις παρούσες συνθήκες οι τράπεζες θα συμβάλλουν τα μέγιστα απορροφόντας και δανείζοντας εν συνεχεία στην κυβέρνηση το “μαξιλάρι” του ΤΧΣ και όσα διαθέσιμα έχουν.
με αυτό τον τρόπο όμως σταματά πλήρως η ροή κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις, εξέλιξη η οποία οδηγεί σε όξυνση της επικρατούσας κατάστασης και σε διαδοχικές εκρήξεις οι οποίες θα αποδεκατίσουν την ήδη λαβωμένη αγορά.