Πραγματικά ριζοσπαστικές προτάσεις, τις οποίες είχαν εισηγηθεί και στον Κώστα Καραμανλή κάποιοι συνεργάτες του μετά τον ανασχηματισμό του 2008, αναφορικά με τον έλεγχο των τραπεζών και την στενή παρακολούθηση των χρημάτων που διατίθενται για την αύξηση της ρευστότητάς τους (δηλαδή αν διαθέτουν την ρευστότητα στην αγορά και όχι για να αυξάνουν αποθεματικά) εξέφρασε πριν λίγο μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών Δημήτρης Στρατούλης
“Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι η επιλογή του είναι μέσα στο ευρώ. Θα προβούμε και σε δημόσιο έλεγχο των τραπεζών. Έχουμε δώσει ή θα δώσουμε ως ελληνικός λαός, 200 δισ. στις ελληνικές τράπεζες για να τις σώσουμε τα οποία ανήκουν στο λαό. Επομένως με το δημόσιο έλεγχο θα εγγυηθούμε καταθέσεις και θα έχουμε χρήματα για την ανάπτυξη Και το τρίτο άμεση κατανομή του πλούτου για να έχουμε ανάπτυξη και να δώσουμε μισθούς και συντάξεις που πρέπει να αποκατασταθούν”, τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών Δημήτρης Στρατούλης.
“Οι τράπεζες έχουν, ήδη, 165 δισ. σε καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών. Αυτές είναι δικές μας, όχι των τραπεζών”, είπε ο κ. Στρατούλης και αποκάλυψε ότι:…
“Με άμεσο δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, εγγυόμαστε τις καταθέσεις των πολιτών και χρησιμοποιούμε αυτά τα χρήματα για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας”.
“Πώς θα χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη αφού είναι των πολιτών;”, ήταν το ερώτημα στον κ. Στρατούλη. “Και πού πρέπει να χρησιμοποιηθούν; Μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν για τα κέρδη των μετόχων τους, των τραπεζιτών. Δεν πρέπει να δίνουν ρευστότητα οι τράπεζες, να δώσουν δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δάνεια στο λαό να κάνει σπίτια ή καταναλωτικά δάνεια να κινηθεί; Είναι θέμα πολιτικής βούλησης”, διευκρίνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεχίζοντας, ο κ. Στρατούλης επισήμανε: “Με αυτό τον προεκλογικό στόχο δεν εκλέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ; Όταν λέμε θα αξιοποιηθούν τα χρήματα των τραπεζών για ανάπτυξη, εννοούμε για στήριξη δημόσιων κοινωνικών και ιδιωτικών επενδύσεων –και ιδιωτικών, το τονίζω- για να υπάρξει μια παραγωγική ανασυγκρότηση στη χώρα”.
Το τραγικό είναι ότι αντί να το πράξουν αυτό οι λαϊκές κυβερνήσεις της ΝΔ ή το δήθεν “σοσιαλιστικό” ΠΑΣΟΚ, το εισηγούνται οι ριζοσπάστες της Αριστεράς. Δηλαδή αρνούντο να πράξουν τα αυτονόητα. Γι’αυτό έπεσαν στο 33,5% και στις επόμενες εκλογές ζήτημα είναι αν και οι δύο θα πιάσουν το 25%…