Ενώ οι διαπραγματεύσεις για εξεύρεση λύσης στο ελληνικό πρόβλημα εντείνονται στο παρασκήνιο, ο φόβος και η ανησυχία κυριαρχούν στο προσκήνιο καθώς Ευρωπαίοι και Έλληνες αξιωματούχοι χρησιμοποιούν τα Media για να διαμορφώσουν κλίμα και να ελέγξουν το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ που έχει στηθεί στις Βρυξέλλες. Με το ΔΝΤ να επιμένει ότι χωρίς πολιτική απόφαση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους δεν μπορεί να υπάρξει νέα χρηματοδότηση, η Γερμανια αναγκάζεται να αποδεχθεί το άνοιγμα της συζήτησης αλλά ζητά χρόνο. Σύμφωνα με τους Financial Times η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης οδηγεί την Αθήνα κοντά σε στάση πληρωμών καθώς λήγουν ομόλογα ύψους €5 δισ. τα οποία βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ, ενώ σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά, τα διαθέσιμα της χώρας εξαντλούνται στις 16 Νοεμβρίου.
Αν και ουσιαστικός κίνδυνος χρεοκοπίας δεν υφίσταται από τη στιγμή που το χρέος βρίσκεται σε ασφαλή χέρια εν τούτοις οι Financial Times φαίνεται να συμμετέχουν στο γερμανικό παιχνίδι ισχύος προσπαθώντας να θέσουν το ΔΝΤ και τις αγορές προ απειλητικών εξελίξεων. Από την άλλη πλευρά το Bloomber με χθεσινοβραδινό του δημοσίευμα επιβεβαίωνε τα σενάρια που θέλουν τη λύση να καθυστερεί και το Eurogroup της Δευτέρας να μην λαμβάνει τις απαιραίτητες για την εκταμίευση της δόσης αποφάσεις,
Η συμμετοχή των media στη διελκυστίνδα καθιστά ακόμα δυσκολότερη την επίτευξη συμφωνίας ενώ θέτει τις αγορές σε περιδίνιση και προκαλούν τριγμούς στο ήδη εύθραυστο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τους FT η ΕΚΤ δεν φαίνεται διατεθειμένη να μετακυλίσει οικειοθελώς την ημερομηνία λήξης των ομολόγων δίνοντας τον αναγακίο πολιτικό χρόνο για την επίτευξη συμφωνίας, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προηγούμενο και θα υπέσκαπτε την αξιοπιστία της.
Αργά χθες το βράδυ σε κλειστό δείπνο στις Βρυξέλλες συζητήθηκαν μια σειρά από τεχνικές λύσεις ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τα ομόλογα της ΕΚΤ και να μην αναγκαστούν οι Ευρωπαίοι να καταβάλουν τη δόση στην Αθήνα.
Σε αυτό το πλαίσιο πιο πιθανό σενάριο φαίνεται αυτό της εμπλοκής του ESM ο οποίος θα επαναγοράσει τα ομόλογα από την ΕΚΤ με στόχο να στηρίξει την Αθήνα, κάτι που θεωρείται επιτεύξιμο. Η Κομισιόν ζήτησε από το ΔΝΤ την ενεργοποίηση της έκτακτης γραμμής ρευστότητας αλλά πληροφορίες αναφέρουν πως ο επικεφαλής του Ευρωπαικού Τομέα το αρνήθηκε καθώς η Ελλάδα βρίσκεται εκτός στόχων.
Οι FT επιμένουν ότι η λήψη πολιτικής απόφασης για το θέμα καθυστερεί καθώς οι Ευρωπαίοι αναγκάζονται να αποδεχθούν την προσέγγιση του ΔΝΤ για κούρεμα των διμερών δανείων ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος,
Ιδιαίτερη σημασία -και για την τεχνική λύση- έχει η συγκατάθεση του Μάριο Ντράγκι σττην επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα στην Αθήνα, αρνούμενος όμως περαιτέρω βοήθεια.
www.sofokleousin.gr