Οι τράπεζες «χτυπάνε» τα ακίνητα που βγάζουν στο “σφυρί”

Εφτά στα δέκα που εκπλειστηριάζονται τα αγοράζουν ξανά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λόγω έλλειψης αγοραστών

Οι τράπεζες αγοράζουν τα 7 με 8 στα 10 ακίνητα που βγάζουν οι ίδιες στο ηλεκτρονικό σφυρί, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που μεταφέρουν πηγές που παρακολουθούν στενά τη διαδικασία. Ενας από τους βασικούς λόγους είναι η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος στις συγκεκριμένες τιμές, που τις αναγκάζει να πλειοδοτήσουν για να προστατέψουν την αξία των ενεχύρων τους και άρα των ισολογισμών τους, έτσι, ώστε όταν έρθει η ώρα να πουλήσουν τα ακίνητα αυτά, να μη γράψουν ζημίες.

Διότι σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν «χτυπήσουν» τα ακίνητα για τα οποία δεν υπάρχει ενδιαφέρον και ο διαγωνισμός κηρυχτεί άγονος, τότε στον δεύτερο ή τον τρίτο πλειστηριασμό το ακίνητο θα βγει έως και 40% χαμηλότερα από την σημερινή εμπορική του αξία, η οποία σημειωτέον από το 2008 έως σήμερα έχει υποχωρήσει ήδη άνω του 40% με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ.

Ξενοδοχεία

Είναι προφανές ότι με τον τρόπο αυτό επιχειρούν να μεταφέρουν για αργότερα τις πωλήσεις των ακινήτων «στοιχηματίζοντας» στην ανάκαμψη της οικονομίας και της ταλαιπωρημένης αγοράς του real estate. Αυτή η πρακτική έχει λάβει και τις ευλογίες των Ευρωπαίων που υποστηρίζουν ότι οι όποιες κινήσεις γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πορεία της οικονομίας. Τραπεζικά στελέχη τονίζουν στο «mp» ότι εάν η πορεία της οικονομίας πάει καλά θα μειωθούν σημαντικά και τα NPL’s. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν τον κλάδο των ξενοδοχείων. Πολλά μεγάλα ξενοδοχεία που έχουν τοποθετηθεί ως ενέχυρο σε κάποια «κόκκινα» δάνεια, πριν λίγα χρόνια θα πουλιόντουσαν για ένα κομμάτι ψωμί. Τώρα με την ανάπτυξη του τουρισμού πολλοί επιχειρηματίες μπορούν να αποπληρώσουν δόσεις δανείων. Αυτά τα ίδια ξενοδοχεία καταγράφονται με άλλες αξίες στα βιβλία των τραπεζών- και άρα απαιτούνται λιγότερες προβλέψεις – και αν στο τέλος της ημέρας πουληθούν, οι τιμές στις οποίες θα γίνει η πώληση θα είναι ασφαλώς αυξημένες. Βέβαια, δεν τρέχουν όλοι οι παραγωγικοί τομείς με την ίδια ταχύτητα. Γι’ αυτό θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνει χρήση και άλλων εργαλείων όπως πχ. ο εξωδικαστικός συμβιβασμός κλπ. Σε κάθε πάντως περίπτωση εφόσον υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας οι τράπεζες θα επηρεαστούν θετικά από αυτήν.

Αριθμοί

Όπως και να έχει, τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά. Από τους 1350 περίπου ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που έχουν διενεργηθεί από τις 28 Φεβρουαρίου, που ξεκίνησε να λειτουργεί η πλατφόρμα, έως και χθες Πέμπτη 22 Μαρτίου, γύρω στους 400 έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, δηλαδή υπήρξαν γόνιμοι, ενώ αντίστοιχος ήταν και ο αριθμός των άγονων. Οι υπόλοιποι ανεστάλησαν ή ματαιώθηκαν λόγω ρύθμισης της οφειλής ή κατόπιν συνεννόησης οφειλετών και επισπεύδοντα. Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που σε λίγες εβδομάδες από σήμερα, δηλαδή από την Πρωτομαγιά, το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όπως προβλέπεται στο αναθεωρημένο μνημόνιο, υπάρχει ρητή δέσμευση να επεκταθούν και στο δημόσιο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, δεν εξαιρεί κανένα ακίνητο από τον πλειστηριασμό οπότε είναι πολύ πιθανό, αν κάποιος δεν κινήσει διαδικασίες προστασίας (βασικά μέσω του νόμου Κατσέλη που είναι το τελευταίο… καταφύγιο), να χάσει και την κύρια κατοικία του. Εξάλλου η συγκεκριμένη ημερομηνία συμπίπτει και με την άφιξη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την τεχνική ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Όπως είχε αποκαλύψει το «moneypro» στις 3 Μαρτίου η εντολή των θεσμών προς τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης ήταν σαφής.
«Κόψτε τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και εστιάστε στα ακίνητα των οφειλετών». Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο αριθμός των ακινήτων που θα βγαίνει στο e-σφυρί θα αυξηθεί σημαντικά, αφού τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο- Εφορία-Ταμεία- ξεπερνούν τα 120 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πάντως, οι τράπεζες, δεν φαίνονται διατεθειμένες να προχωρήσουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων μικρής αξίας, καθώς η συντήρηση, η φύλαξη, αλλά και η πληρωμή των φορολογικών βαρών, όπως ο ΕΝΦΙΑ, καθιστούν ιδιαίτερα ζημιογόνα την συγκέντρωση ακινήτων, την ίδια ώρα που είναι πολύ πιθανό να βυθίσουν περαιτέρω τις τιμές τους σε μία περίοδο που οι αγοραπωλησίες ακινήτων γίνονται με το σταγονόμετρο παρά την σημαντική υποχώρηση των τιμών. Οπότε προτιμούν να τα αφήνουν «ανέγγιχτα» έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο. Αντίθετα πλειστηριάζουν ακόμη και ακίνητα μικρής αξίας της τάξης των 6.000 – 7.000 ευρώ, τα οποία ανήκουν όμως σε οφειλέτες με μεγάλες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, προκειμένου να τους πείσουν να έρθουν στα… γκισέ τους για ρυθμίσεις.

ΑΡΙΘΜΟΙ

Περίπου 1.350 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν διενεργηθεί από τις 28 Φεβρουαρίου, που ξεκίνησε να λειτουργεί η πλατφόρμα

Περίπου 400 έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, δηλαδή υπήρξαν γόνιμοι, ενώ αντίστοιχος ήταν και ο αριθμός των άγονων

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *