Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη
Oι αναχρηματοδοτήσεις των δανείων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και από μόνες τους οι τράπεζες ρίχνουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων στο 30% της αρχικής με στόχο να εξασφαλίσουν την ενημερότητα του δανειολήπτη και να μην καταγράψουν επισφάλειες. Κατά δεύτερον προσφέρουν προϊόντα αναχρηματοδότησης είτε σε καθυστερούμενα δάνεια είτε ακόμα και σε ενήμερα.
Σχετικές κινήσεις έχουν ξεκινήσει τόσο η Πειραιώς όσο και η Alpha. H δεύτερη μάλιστα έχει τόσο το “αποπληρωμή στα μέτρα σας΄΄ που ανασχεδιάζεται η δόση ανάλογα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όσο και το “χαμηλής εκκίνησης” που αναφέρεται σε καθυστερούμενα. Όπως γίνεται αντιληπτό οι κινήσεις αυτές γίνονται για να αποφευχθούν μαζικές διαγραφές δανείων, που θα επιδεινώσουν την εικόνα των τραπεζών, όμως από την άλλη πλευρά δίνουν στους πελάτες την δυνατότητα να αποπληρώσουν και να αποφύγουν ακραίες καταστάσεις πτωχεύσεων, όπου αυτοί θα κινδυνεύσουν να χάσουν περιουσιακά τους στοιχεία.
Ολα αυτά δείχνουν ότι η παραδοσιακή φοβέρα των πτωχεύσεων στην “χρεοκοπημένη” χώρα μπορεί να ανατραπεί, κερδίζοντας χρόνο. Στο χέρι μας είναι με την συνεργασία όλων.
Την ίδια ώρα η πορεία του χρηματιστηρίου χτίζει σίγα σιγά επίπεδα, αντανακλώντας αισιοδοξία μετά από καιρό για την πορεία της αγοράς. Και συνήθως η αγορά γνωρίζει κάτι παραπάνω. Οι σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ θα είναι καθοριστικές και θα διαμορφώσουν περιβάλλον μεγαλύτερης ασφάλειας για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Η δήλωση Σόιμπλε εξάλλου ότι η σύνθεση της Ευρωζώνης δεν αλλάζει είναι μια έμμεση, πλην σαφής στήριξη για την χώρα μας. Εναπόκειται σε μας η μέθοδος και η αποτελεσματικότητα με την οποία θα βγάλουμε την οικονομίας μας από την κρίση. Η απομόνωση της τελευταία διετίας πρέπει να τελειώσει, θα απαιτήσει όμως ιδιωτικοποιήσεις και αναπτυξιακό σχέδιο. Και σε αυτά είμαστε ακόμα στο μηδέν.
Αυτό το λέμε γιατί πολιτικά πρέπει ο κόσμος να καταλάβει πού πηγαίνει και γιατί υπόκειται στις θυσίες διαρκείας, όταν φτάνουν πανεπιστημιακοί ιατροί να ζουν με 1100 ευρώ τον μήνα.
Να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί με το τι σας βάζουν οι τράπεζες να υπογράψετε.