Κάθε φορά που οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου φέρνουν μέτρα για το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τα αστικά μέσα ενημέρωσης γεμίζουν με τίτλους για τις «συντάξεις – μαϊμού».
Μαζί με αυτές πλασάρονται δημοσιεύματα για επίσης «μαϊμού» αναπηρικές συντάξεις, για εφάπαξ πολύ μεγαλύτερα των εισφορών που παρακρατήθηκαν και άλλα παρόμοια, που έχουν ένα κοινό στόχο: Να δείξουν ότι η άθλια οικονομική κατάσταση των Ταμείων δημιουργήθηκε τάχα εξαιτίας αυτών των παραγόντων.
Έτσι θέλουν να κρύψουν την πραγματική αιτία που είναι η επί δεκαετίες άγρια λεηλασία των αποθεματικών και των περιουσιών των ασφαλιστικών ταμείων από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, μέσα από τις εισφοροαπαλλαγές, την εισφοροδιαφυγή, το τζογάρισμα και προσφάτως το μεγάλο τσεκούρι που έπεσε με το λεγόμενο «κούρεμα».
Προέκταση αυτού του ψευδούς ισχυρισμού είναι ότι η κατάσταση είναι τέτοια που πλέον δεν μπορεί να αντιμετωπιστει παρά μόνο με μέτρα που πλήττουν αναγκαστικά το σύνολο των εργαζομένων και των συνταξιούχων.Η μεθόδευση αυτή συμβαίνει και τώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει για μια ακόμα φορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να μειώσει τις συντάξεις. Γι’ αυτό και οι τίτλοι όπως «Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης οι συντάξεις «Μαϊμού»» ή «Εισαγγελέας για τις παράνομες συντάξεις», το πλήθος πανομοιότυπων δημοσιευμάτων σε εφημερίδες, ηλεκτρονικές ειδησεογραφικές σελίδες, οι σχετικές συζητήσεις σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.
Τα δημοσιεύματα όμως αυτά όχι μόνο παραποιούν τα στοιχεία που παρουσιάζουν αλλά και αποκρύπτουν τα άλλα μισά, δημιουργώντας έτσι ένα μεγάλο ψέμα.Αναφέρουν, για παράδειγμα, για το ΙΚΑ ότι 7.500 συνταξιούχοι δεν παρουσιάστηκαν στη διαδικασία απογραφής. Ομως αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι δεν υπάρχουν ή ότι δεν δικαιούνται να παίρνουν σύνταξη. Κάτι που έτσι κι αλλιώς ακόμα δεν έχει ελεγχθεί.
Πιο κάτω τα δημοσιεύματα (είναι σχεδόν πανομοιότυπα) αναφέρουν πως από τις 7.500 περιπτώσεις οι 2.500 αφορούν σε συνταξιούχους που έχουν πεθάνει.Ούτε εδώ μπαίνουν στον κόπο να αναφέρουν αν πράγματι κάποιος εισπράττει τις συντάξεις αυτές ή για λόγους γραφειοκρατίας κάποιες συνεχίζουν να μπαίνουν σε τραπεζικό λογαριασμό χωρίς όμως να τις παίρνει κανείς. Και τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν αρκετές…
Τέλος, αναφέρουν ένα από τα στοιχεία που θα έπρεπε να αναφέρουν εξαρχής.Ότι από τις 7.500 περιπτώσεις μόνο οι 58 υποθέσεις έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη. Δηλαδή, μόνο το 0,77% των περιπτώσεων που δεν έχει απογραφεί πήγαν στη δικαιοσύνη και για τις οποίες ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί αν είναι παράνομες ή όχι.
Το μεγάλο ψέμα συμπληρώνεται από την απουσία του βασικότερου από τα στοιχεία. Οτι ο αριθμός των συνταξιούχων στο ΙΚΑ είναι περίπου 1.200.000!Δηλαδή, ακόμα και αν υποθέταμε ότι οι 7.500 περιπτώσεις ήταν όλες παράνομες, αποτελούν μόλις το 0,62% επί του συνόλου των συντάξεων και οι 58 υποθέσεις που πήγαν στη δικαιοσύνη το 0,004%!
Να πώς τα αστικά μέσα ενημέρωσης δημιουργούν τα μεγάλα ψέμματα για να «νομιμοποιήσουν» την επίθεση των κυβερνήσεων του κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Χ. Μ.
ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης