Οι ελληνικές τράπεζες στο παρελθόν λάμβαναν τόκους από τα ομόλογα 160 εκατ το μήνα ή 2 δις τον χρόνο και τώρα πληρώνουν 200 εκατ σε τόκους τον μήνα ή 2,4 δις τον χρόνο για ρευστότητα από ELA και ΕΚΤ

Πως άλλαξαν οι καιροί. Οι τράπεζες στο παρελθόν λάμβαναν σημαντικούς τόκους αυξάνοντας τα έντοκα έσοδα τους  από τα ομόλογα και τώρα πληρώνουν υψηλά επιτόκια ως έξοδο εκ τόκων μειώνοντας δραστικά τα καθαρά έντοκα έσοδα τους. Μια πραγματικά παθογενής και στρεβλωμένη κατάσταση που αποδεκατίζει το τραπεζικό σύστημα το οποίο όχι δεν μπορεί να επανεκκινήσει την οικονομία δεν μπορεί ούτε στο ελάχιστο να επιτελέσει τον θεσμικό του ρόλο να χρηματοδοτεί την οικονομία.

Ως γνωστό οι τόκοι καταθέσεων και ρευστότητας είναι έξοδο για τις τράπεζες που μειώνουν τα έντοκα έσοδα.
Στο παρελθόν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λάμβανε σε ετήσια βάση 2 δις ευρώ από τόκους ομολόγων.
Τα χαρτοφυλάκια ομολόγων που είχαν φθάσει τα 50 δις έδιναν καθαρό έσοδο 2 δις ευρώ στις τράπεζες. Μια ασφαλής επένδυση και αρκετά προσοδοφόρα.

Τα πράγματα άλλαξαν άρδην, τα ελληνικά ομόλογα αποδείχθηκαν  προϊόν απόλυτου ρίσκου και κινδύνου και οι τράπεζες λόγω της κρίσης και της συνακόλουθης μεγάλης εκροής καταθέσεων υποχρεώθηκαν να στραφούν στην ΕΚΤ για να αντλούν ρευστότητα.

Όσο πλήρωναν 1% επιτόκιο για ρευστότητα έως 100 δις που αυτό συνεπάγεται 1 δις ευρώ ετησίως ήταν ένα μεγάλο κόστος που μπορούσαν να διαχειριστούν.

Από την στιγμή που τα collaterals οι εγγυήσεις δηλαδή κατέπεφταν και πότε ετίθετο ζήτημα κεφαλαιακής ανεπάρκειας πότε εγείρετο θέμα εγγυήσεων οι τράπεζες στράφηκαν στο plan B το ELA της ΤτΕ που κατ΄ ουσία είναι πάλι η ΕΚΤ καθώς η ΤτΕ αντλεί την ρευστότητα από το ευρωσύστημα για να την χορηγήσει στις ελληνικές τράπεζες.
Το ELA είναι ακριβό 3% που συνεπάγεται ότι σε ετησιοποιημένη βάση για τα 62 δις ευρώ που έχουν αντλήσει από την ΤτΕ οι τράπεζες θα πληρώσουν 1,86 δις ευρώ.

Το ποσό αυτό είναι ετησιοποιημένο καθώς η ρευστότητα μέσω ELA είναι σχέση μεταβλητή και αυξανόμενη όπως αποδεικνύεται έως τώρα.

Αν ληφθεί υπόψη ότι το επιτόκιο 0,75% της ΕΚΤ αυτό συνεπάγεται σε ετήσια βάση επιβάρυνση 550 εκατ σε τόκους.
Άρα σε ετησιοποιημένη βάση 550 εκατ σε τόκους προς την ΕΚΤ και 1,86 δις ευρώ σε τόκους προς την ΤτΕ για το ELA σημαίνει 2,4 δις ευρώ σε τόκους πληρώνουν οι τράπεζες όταν στο παρελθόν λάμβαναν τόκους 2 δις ευρώ.
Πιστεύει κανείς ότι με τόσο κοστοβόρα εξάρτηση και σχετικά βραχυχρόνιας διάρκειας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να ανταπεξέλθει;

Αν δεν ανατραπεί αυτή η τεράστια παθογενής κατάσταση απλά δεν μπορεί να υπάρξει καμία βελτίωση, ούτε οι τράπεζες να επιτελέσουν τον θεσμικό τους ρόλο να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *