Οι αναλυτές αναθεωρούν τα αρχικά σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εκτιμώντας πλέον πως η πιο πιθανή εκδοχή είναι να παραμείνει η χώρα στη νομισματική ένωση.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters σε οικονομικούς αναλυτές που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, 45 από τους 64 ερωτηθέντες θεωρούν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Μαΐου, οι αναλυτές ήταν σαφώς πιο διχασμένοι, ενώ στη δημοσκόπηση του προηγούμενου Νοεμβρίου 14 από τους 20 αναλυτές θεωρούσαν ότι η ευρωζώνη δεν θα επιβιώσει υπό την παρούσα μορφή, εκτιμώντας ότι το πιθανότερο σενάριο είναι εκείνο της ελληνικής εξόδου.
«Δεδομένων των έκτακτων πιέσεων που ασκούνται στους ελληνικούς τίτλους εντός της ευρωζώνης, η ισχύς του πολιτικού παράγοντα δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί» δήλωσε η Lena Komileva, της ανεξάρτητης συμβουλευτικής G+ Economics και συμπλήρωσε: «Πραγματικά, σε αυτό το σημείο η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είναι μέλος της ευρωζώνης. Το γεγονός ότι είναι αποδίδεται σε πολιτικούς και όχι σε οικονομικούς παράγοντες. Η τρόικα επιστρέφει συνεχώς στην Αθήνα, γεγονός που υποδεικνύει ότι υπάρχει ευρύτερη πολιτική άποψη ότι θα γίνει καλύτερος χειρισμός της ελληνικής χρεοκοπίας εντός ευρωζώνης»
«Η στήριξη για το ευρώ είναι ισχυρότερη στις οικονομίες της νοτίου Ευρώπης» δηλώνει ο Martin McMahon της Commonwealth Bank of Australia συμπληρώνοντας ότι δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι τα μέλη της ευρωζώνης, εν μέσω βαθιάς κρίσης, θα επιβάλουν σε μία χώρα να φύγει. Δεν θεωρεί ότι αυτό είναι ένα αξιόπιστο σενάριο. «Δεν είναι μόνο ότι πρέπει να πει η Γερμανία και η Αυστρία να πουν «αρκετά»… θα πρέπει να συμφωνήσουν και άλλοι μαζί τους» εξηγεί.