Διπλάσιες οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών με βάσει τους ελέγχους του SSM για την ΕΚΤ
Πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες που υπερβαίνουν τα 4,5 δις. της δεύτερης ανακεφαλαιοποίησης εντοπίζει για τις ελληνικές τα τράπεζες ο SSM, ο νέος μηχανισμός εποπτείας της ΕΚΤ που θα είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των stress tests. Οι έλεγχοι της BlackRock μετά από συμφωνία της κυβέρνησης, της τρόικας, του ΤΧΣ, της ΤτΕ και των τραπεζιτών αποφασίστηκε να αναδείξουν μόνο τις άμεσες ανάγκες δίνοντας στίγμα σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος,
Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές στο Sofokleousin.gr οι Ευρωπαϊκοί έλεγχοι, τα αποτελέσματα των οποίων θα δημοσιοποιηθούν το Νοέμβριο θα αναδείξουν πρόσθετες ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης τάξης των 3-4 δισ. για τις συστημικές τράπεζες. Με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες θα εξαντλήσουν με δόσεις το σύνολο των διαθέσιμων κεφαλαίων του ΤΧΣ, ενώ καθυστερεί περαιτέρω και η διαδικασία επανιδιωτικοποίησής τους.
Στις εξελίξεις καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει η BIS, η οποία δρα ως κυτίδα για την επώαση νέων τάσεων και ως προπομπός των αλλαγών.
Από την άλλη πλευρά ο σχεδιασμός των Ελλήνων τραπεζιτών είναι η σταδιακή ανάδειξη των αναγκών ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να καλύπτουν με συμμετοχή ιδιωτών μέρος των αυξήσεων κεφαλαίου και ναπεριορίζεται σταδιακά η εξάρτηση από το Δημόσιο χρήμα. Πάνω σε αυτό τον άξονα η τρόικα δέχθηκε την ανακεφαλαιοποίηση σε κύματα ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να ξεκλειδώσουν την πόρτα των αγορών.
Όι έλεγχοι της BlackRock εστιάζουν στα μη εξυπηρετούμε δάνεια (NPL’s) το ύψος των οποίων είναι ενδεικτικό της τρύπας των τραπεζών, ενώ δεν εξετάζει ενδελεχώς την ποιότητα των κεφαλαίων που συγκροτούν τους δείκτες επάρκειας.
Αντιθέτως ο SSM και τα κριτήρια της Βασιλείας ΙΙΙ αναμορφώνουν πλήρως το πλαίσιο και τις τεχνικές που προσδιορίζουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Υπό το νέο πρίσμα που θέλει να εξετάσει τις τράπεζες η ΕΚΤ πολλά θα αλλάξουν, ενώ η εναρμόνιση των κανόνων καθώς και του κατώτατου επιτρεπτού ορίου θα αναγκάσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να προσφύγουν στις αγορές αναζητώντας περί τα 50 δισ. το 2015.
Όπως έχει και στο παρελθόν αποκαλύψει το Sofokleousin.gr οι μέχρι τώρα έλεγχοι εστιάζουν στα δάνεια με έμφαση στα NPL’s ενώ μετά την πρόσφατη κρίση και τη διάλυση των αξιών στο real estate και τα χρηματιστήρια οι επόπτες δίνουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στη διάρθρωση των κεφαλαίων και στην ποιότητά τους.
Προσφάτως έληξε και η διελκυστίνδα για την εφαρμογή των κριτηρίων της Βασιλείας ΙΙΙ, τα οποία καθυστερούν αλλά θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από το 2015, οδηγώντας τις τράπεζες σε αγώνα δρόμου κατά το 2014.
Όπως είχε εγκαίρως επισημάνει το Sofokleousin.gr η BIS αναπροσαρμόζει τον τρόπο καταγραφείς της βραχυχρόνιας και ημερήσιας ρευστότητας, αναγκάζοντας τις τράπεζες να αναζητήσουν πρόσβαση σε ισχυρότερα και ποιό αξιόπιστα στοιχεία για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Οι δείκτες πλέον από ποσοτικοί γίνονται ποιοτικοί, όπερ σηξμαίνει ότι η επάρκεια σε κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης θα είναι ικανοποιητική και στο 7-8% αλλά τα κεφάλαια θα είναι πολύ ισχυρότερα, με πολύ μικρότερο ρίσκο και θα προσφέρουν στις τράπεζες απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές.
Με αυτό τον τρόπο οι επόπτες προσπαθούν να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του συστήματος και να απεξαρτήσουν τις τράπεζες από το δημόσιο χρήμα, εξορθολογίζοντας παράλληλα τη λειτουργία των αγορών και βελτιώνοντας την ασφάλειά τους.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι δηλώσεις της επικεφαλής του SSM, Nouy, η οποία υποστηρίζει το σενάριο των σκληρών stress tests κάτω από τα οποία αρκετές τράπεζες θα οδηγηθούν σε εκκαθάριση. Ετσι θα πιστοποιηθεί η αξιοπιστία των ελέγχων, θα ισχυροποιηθεί το υπάρχων σύστημα και θα πειστούν οι αγορές για την ποιότητα και τη φερεγγυότητα των παιχτών.
Για τις ελληνικές τράπεζες η συγχώνευση των θυγατρικών στο εξωτερικό και η δημιουργία ισχυρού ενιαίου βραχύονα στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη για στον οποίο θα συμμετάσχουν και κεντροευρωπαϊκές τράπεζες από τη Γαλλία ή τη Γερμανία και ενδεχομένως και των ΗΠΑ, προβάλει ως επιτακτική ανάγκη για την προσαρμογή στο νέο περιβάλλον.