Νέα άδεια θα πρέπει να λάβουν από την Τράπεζα της Ελλάδος όλες οι εταιρείες διαχείρισης που λειτουργούν ήδη στη χώρα μας από το 2019, όπως προβλέπει το νέο νομοσχέδιο που έχει θέσει σε διαβούλευση το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και προβλέπει αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των servicers.
Στόχος τόσο του ΥΠΕΘΟ όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος είναι να ξεχωρίσει η “ήρα από το στάρι” προχωρώντας σε ανάκληση των αδειών λειτουργίας όσων από τους servicers δεν διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο Capital.gr ότι οι υφιστάμενες εταιρείες διαχείρισης θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτημα αδειοδότησης από την ΤτΕ η οποία θα αξιολογήσει τα αιτήματα σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου. Περαιτέρω πληροφορίες θα περιέχει η Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής που θα εκδοθεί από την κεντρική τράπεζα σε συνέχεια της ψήφισης του σχετικού νόμου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις 23 εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων που έχουν αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, μόλις οι επτά διαχειρίζονται “κόκκινα” χαρτοφυλάκια, με τις υπόλοιπες 16 να παραμένουν ουσιαστικά ανενεργές.
Σε αυτές στοχεύει η νέα νομοθεσία η οποία προβλέπει ανάκληση της άδειας λειτουργίας διαχειριστή πιστώσεων υπό προϋποθέσεις όπως, μεταξύ άλλων, η μη χρήση της άδειας λειτουργίας εντός 12 μηνών από τη χορήγησή της, καθώς και η παύση των δραστηριοτήτων για διάστημα άνω των έξι μηνών, όπως αναφέρεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.
Ακόμη πιο αυστηρή είναι η διάταξη που προβλέπει ανάκληση της άδειας λειτουργίας σε περίπτωση που η εταιρεία “διαπράττει ή έχει διαπράξει σοβαρή παράβαση της ενωσιακής ή εθνικής νομοθεσίας και των κανονιστικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, περί προστασίας του καταναλωτή ή της εθνικής νομοθεσίας”.
Προς υψηλότερη συγκέντρωση στον κλάδο
Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκέντρωση στον εγχώριο κλάδο των NPEs είναι τόσο υψηλή που το 90% των συνολικών απαιτήσεων ύψους 70 δισ. ευρώ που διαχειρίζονται οι servicers βρίσκεται στα “χέρια” μόλις τριών εταιρειών: της Cepal -θυγατρικής της Alpha Bank, της Intrum -θυγατρικής της Πειραιώς και της doValue -θυγατρικής της Eurobank.
Πηγές μικρότερων servicers προειδοποιούν, πάντως, με δηλώσεις τους στο Capital.gr ότι έρχεται ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση εφόσον εφαρμοστούν οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου. Ο λόγος είναι ότι προβλέπει υποχρεωτική υλοποίηση ψηφιακής πλατφόρμας ενημέρωσης των δανειοληπτών σε πραγματικό χρόνο για κάθε εταιρεία διαχείρισης έως τις 31 Μαρτίου 2024.
Το κόστος υλοποίησης, σύμφωνα με πηγές του κλάδου, είναι τόσο υψηλό που δύσκολα θα μπορέσουν να το “σηκώσουν” τα business plans μικρότερων servicers. Ο κίνδυνος είναι τα funds ή οι μητρικές εταιρείες τους που βρίσκονται στο εξωτερικό, κρίνοντας ως μη βιώσιμο το εν λόγω κόστος, να αναγκαστούν να πωλήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους στους τρεις leaders του κλάδου.
Ακόμη και για αυτούς, πάντως, το κόστος υλοποίησης των online συστημάτων -στα πρότυπα του ebanking των τραπεζών- είναι δυσανάλογα υψηλό και η προθεσμία υλοποίησης έως το τέλος Μαρτίου “υπερβολικά φιλόδοξη”. Οι ίδιοι παραδέχονται, πάντως, ότι η ελληνική αγορά δεν “χωρά” περισσότερους από 5-6 servicers και θεωρούν το consolidation του κλάδου δεδομένο τους επόμενους μήνες.