Πραγματικός αγώνας δρόμου αναμένεται να συνετελεστεί στο β’ εξάμηνο για την αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων, ύστερα από την οριστική ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και το μπαράζ διαβουλεύσεων (τραπεζιτών, αρμόδιων φορέων κλπ) σε όλα τα επίπεδα. Η εξέλιξη αυτή είναι επιτακτική αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία στοιχεία φανερώνουν σοβαρά προβλήματα στην διαχερίση των προβληματικών δανείων. Μοχλός πιέσης προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί το γεγονός πλέον ότι 6 στους 10 δανειολήπτες αδυνατούν να παραμείνουν στην σχετική “ρύθμιση” , ενώ 2 στους 10 θεωρούνται πλέον στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο χαρακτηρίστηκε από νέες καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών, της τάξης του 1,5 με 2 δισ. ευρώ, που προήλθαν από ρυθμισμένα δάνεια που «ξανακοκκίνισαν», ενώ το 2016 τα NPLs είχαν μείωση της τάξης των 4 δισ. ευρώ. Αμετάβλητα παρέμειναν πάντως τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs)
Το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσης (που εμπόδισε την άρση της αβεβαιότητας) και η κωλυσιεργεία επίσης όσον αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό αποτέλεσαν αρνητικά στοιχεία στην γενική εικόνα.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως η επανεκκίνηση μερίδας των πλειστηριασμών ίσως αποτελέσει φόβητρο για όσους αγνοείται η τύχη τους, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς από την άλλη πλευρά. Τα αποτελέσματα άλλωστε δεν είναι ενθαρρυντικά από τις τελευταίες επιστολές που κοινοποιήθηκαν. Τα πρόσφατα στοιχεία κάνουν λόγο για 3 στους 10 δανειολήπτες που αγνόησαν την εν λόγω ενημέρωση…ή αγνοείται η τύχη τους.
Fund/Διαχειριστές
Απλοποιείται η διαδικασία για την ίδρυση κατη λειτουργία εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), καθώς οι θεσμοί ζήτησαν την τροποποίηση του νόμου Σταθάκη.
Η τροποποίηση του νόμου 4354/2015 αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Στόχος είναι να αρθούν τα εμπόδια για την ταχύτερη αδειοδότηση και τη διευκόλυνση δημιουργίας δευτερογενούς αγοράς. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει κάνει ήδη τη σχετική προεργασία.