Την τρίτη, και «φαρμακερή» επιστολή θα λάβουν οι δανειολήπτες με καθυστερούμενες οφειλές από τις τράπεζες μετά στις επόμενες δύο εβδομάδες, με την πίεση πλέον να γίνεται ακόμη πιο έντονη αφού όσοι δεν ανταποκριθούν έχουν τον κίνδυνο να χαρακτηριστούν μη συνεργάσιμοι. Μόλις ο ένας στους δέκα δανειολήπτες ανταποκρίθηκε στις προηγούμενες δύο επιστολές και οι τραπεζίτες ελπίζουν ότι τώρα που ξεκαθαρίζει το τοπίο όσο αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και ανοίγει πλήρως η αγορά με δυνατότητα και είναι ορατό το ενδεχόμενο ακόμη και πώλησης σε funds μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογίας προβλέπει μία ακόμη ευκαιρία μέσω της τρίτης επιστολής, η οποία θα κρίνει αν οι οφειλέτες θα χαρακτηριστούν οριστικά συνεργάσιμοι ή μη, και θα ανοίξει το δρόμο ακόμη και πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας.
Οι τράπεζες βλέπουν ένα μέρος των δανειοληπτών που φθάνει σύμφωνα με εκτιμήσεις το 25% να είναι συνειδητά κακοπληρωτές, προσδοκώντας ότι «θα τη γλυτώσουν». Η ασυλία που υπήρχε συνολικά στο κομμάτι των πλειστηριασμών και η ολιγωρία από πλευράς της κυβέρνησης στη διαμόρφωση αποτελεσματικής πολιτικής για τα «κόκκινα» δάνεια ενίσχυσε την φιλοσοφία των στρατηγικά κακοπληρωτών,
Οι τράπεζες κατέγραψαν εντός του 2015 νέα καθυστερούμενα δάνεια ύψους 117 δισ. ευρώ, δηλαδή 10% περισσότερα σε ένα έτος γεγονός που οφείλεται στην παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας, που εκτινάσσει τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια στα ύψη, αλλά και στο γεγονός ότι σημαντική μερίδα δανειοληπτών εμφανίζεται απρόθυμη να συνεργαστεί με τις τράπεζες για τη ρύθμιση της οφειλής τους, υιοθετώντας τη νοοτροπία του «δεν πληρώνω».
Οι τράπεζες βλέπουν ένα μέρος των δανειοληπτών που φθάνει σύμφωνα με εκτιμήσεις το 25% να είναι συνειδητά κακοπληρωτές, προσδοκώντας ότι «θα τη γλυτώσουν».
Οι τράπεζες βλέπουν ένα μέρος των δανειοληπτών που φθάνει σύμφωνα με εκτιμήσεις το 25% να είναι συνειδητά κακοπληρωτές, προσδοκώντας ότι «θα τη γλυτώσουν».
Έξι φορές ρυθμίσεις
Είναι χαρακτηριστικό ότι τράπεζες κάνουν λόγο για πέμπτη και έκτη γενιά ρυθμίσεων, που έχουν συρρικνώσει το ύψος της απαιτούμενης δόσης, ακόμη και στα 100 – 200 ευρώ, αλλά περίπου οι μισοί από όσους έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση δεν την τηρούν.
Παρά τη γιγάντωση του προβλήματος, η κυβέρνηση δεν φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην αντιμετώπισή του, τηρώντας πολιτική που στόχο έχει περισσότερο να κερδίσει χρόνο, μεταθέτοντας τη λύση στο μέλλον.
Στη βάση αυτή και ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, το υπουργείο Οικονομίας προτείνει την απαγόρευση της πώλησης οφειλών από μικρομεσαίες επιχειρήσεις για δάνεια έως 500.000 ευρώ, από ελεύθερους επαγγελματίες για δάνεια έως 250.000 ευρώ και από καταναλωτικά δάνεια έως 20.000 ευρώ.
Στην ίδια λογική προτείνεται να απαγορευτεί για τρία χρόνια η πώληση «κόκκινων» δανείων όλων των κατηγοριών –και όχι μόνο των στεγαστικών– όταν αυτά συνδέονται με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας.
Η πρόταση συναντά την κάθετη αντίδραση των θεσμών που τάσσονται υπέρ της άμεσης πώλησης τραπεζικών δανείων όλων των κατηγοριών, περιορίζοντας την προστασία της πρώτης κατοικίας μόνο για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με συγκεκριμένα –χαμηλά– εισοδηματικά κριτήρια και με την προϋπόθεση ότι η αξία της προστατευόμενης πρώτης κατοικίας θα είναι έως ένα συγκεκριμένο όριο.
Κανονικά αυτά στέλνονται με εξώδικα που τα παραδίδουν οι δικαστικοί επιμελητές. Αλλά πού λεφτά για δικηγόρους και δικαστικούς επιμελητές. Πού λεφτά για παράβολα και μεγαρόσημα για κατασχέσεις, επιδόσεις και πλειστηριασμούς. Δεν υπάρχει φράγκο. Και ξέρουν πολύ καλά οτι δεν θα πάρουν και φράγκο από όποιο πλειστηριασμό και αν προχωρήσουν. Εγώ αυτό συμπεραίνω πίσω από τέτοιες εκφοβιστικές ειδήσεις.