Με τρία κόλπα, δύο νομότυπα και ένα παράνομο, ξένες πολυεθνικές και ελληνικές επιχειρήσεις βγάζουν στο εξωτερικό τα κεφάλαιά τους.
Την ίδια στιγμή το…δημόσιο χάνει πολύτιμα έσοδα από τη φοροαποφυγή ξένων εταιριών λόγω του ό,τι οι έλεγχοι των ενδοομιλικών συναλλαγών έχουν κολλήσει.
Ειδικότερα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τους τελευταίους δύο μήνες διαπιστώνεται αθρόα έξοδος χρημάτων εταιριών προς το εξωτερικό λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και του φόβου της εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.
Καλά πληροφορημένα στελέχη οικονομικών υπουργείων, διαπιστώνουν τρεις τρόπους με τους οποίους τα χρήματα ξένων πολυεθνικών κι ελληνικών επιχειρήσεων ταξιδεύουν… προς το εξωτερικό:
Ο πρώτος τρόπος είναι η μείωση κι επιστροφή κεφαλαίου εταιριών προς τους μετόχους. Αντί να δίνουν μέρισμα, το οποίο φορολογείται, γυρίζουν χρήματα στους μετόχους κι εκείνοι τα βγάζουν εκτός χώρας.
Ο δεύτερος τρόπος είναι η δημιουργία θυγατρικών εταιριών, χωρίς, όμως, δραστηριότητα σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Οι μητρικές τις δανείζουν κι έτσι τα χρήματα βρίσκονται εκτός Ελλάδας.
Ο τρίτος τρόπος που είναι και παράνομος είναι η μεταφορά ρευστού με βαλίτσες σε χώρες του εξωτερικού. Όπως για παράδειγμα στη Βουλγαρία. Αν τα ποσά είναι άνω των 3.000 ευρώ και δεν περνούν από το τραπεζικό σύστημα θεωρούνται «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος.
Κι ενώ το ελληνικό δημόσιο χάνει με αυτούς τους τρόπους φορολογικά έσοδα, άλλη μία πηγή απώλειας είναι και οι κολλημένες διαδικασίες ελέγχου στις πολυεθνικές επιχειρήσεις. Σε πρόσφατη διήμερη συνάντησης εργασίας ανάμεσα στα στελέχη της Task Force, των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών αλλά και ειδικών από τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία, τη Δανία και την Πολωνία διαπιστώθηκε πως οι έλεγχοι στη χώρα μας έχουν προχωρήσει από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά δεν υπάρχει συνέχεια στο υπουργείο Οικονομικών λόγω της μη έκδοσης υπουργικών αποφάσεων σχετικού νόμου.
Επίσης τα στελέχη των ελληνικών υπουργείων ενημερώθηκαν πως με το transfer pricing η Μ. Βρετανία έχει φορολογικά έσοδα 2 δις. ευρώ
imerisia.gr