Ουρές σχηματίζονται τις τελευταίες ημέρες έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ. Πολίτες περιμένουν υπομονετικά τον «κ. προϊστάμενο» για να του ζητήσουν να εγκρίνει την πληρωμή του λογαριασμού όχι όμως και του ποσού που αντιστοιχεί στο χαράτσι. Ο «κ. προϊστάμενος» προς το παρόν τους κάνει το χατίρι καθώς έχει ήδη λάβει σχετικές οδηγίες από τους προϊσταμένους του. Σφραγίζει τον λογαριασμό με μια σφραγίδα η οποία αναφέρει τη λέξη «έναντι τιμολογίου» και στέλνει τον ενδιαφερόμενο στο ταμείο. Ο ενδιαφερόμενος πληρώνει μόνο ρεύμα, δημοτικά τέλη και ΕΡΤ, και αφήνει το χαράτσι απλήρωτο. Ως πότε; Ουδείς γνωρίζει. Από το υπουργείο Οικονομικών, ακόμη περιμένουμε διευκρινήσεις.
Τι γίνεται λοιπόν από εδώ και πέρα; Το βέβαιο είναι ότι όσοι θα ζητήσουν να μην πληρώσουν το χαράτσι στη ΔΕΗ, θα το βρουν μπροστά τους στην εφορία. Το πότε θα το βρουν δεν είναι καθόλου βέβαιο. Εξαρτάται από το πότε θα στείλει η ΔΕΗ τα στοιχεία με τις οφειλές στο υπουργείο Οικονομικών και στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Πάντως, η περυσινή εμπειρία, δείχνει ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς.
Ας πάρουμε για παράδειγμα το τι συνέβη πέρυσι. Περίπου 450.000 νοικοκυριά, δεν πλήρωσαν το χαράτσι στη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ έστειλε τις οφειλές στο υπουργείο Οικονομικών. Το υπουργείο Οικονομικών έκανε την επεξεργασία μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και τα ειδοποιητήρια καταβολής των οφειλών εστάλησαν στους ιδιοκτήτες μόλις πριν από λίγες ημέρες. Το δε υπουργείο Οικονομικών δεν είναι σίγουρο ότι θα εισπράξει αυτά τα χρέη. Κι αυτό διότι το ειδοποιητήριο έχει σταλεί ακόμη και σε οφειλέτες οι οποίοι είναι ενοικιαστές. Μην ξεχνάμε όμως, πόσοι μήνες έχουν περάσει από τότε που έπρεπε να πληρωθεί το χαράτσι μέχρι την ώρα που ταχυδρομήθηκε το ειδοποιητήριο. Περίπου ένας ολόκληρος χρόνος και ακόμη οι οφειλές δεν έχουν χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμες.
Προφανώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων διατηρούν το δικαίωμα να πάνε στην εφορία και να ζητήσουν την αποσύνδεση του χαρατσιού από το λογαριασμό της ΔΕΗ στηριζόμενοι στην εγκύκλιο που έχει εκδοθεί προ μηνών.
Η διαδικασία
Για να μεταφέρετε την οφειλή από τη ΔΕΗ στην εφορία, θα πρέπει να επισκεφτείτε την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Εκεί θα σας ζητήσουν:
- Να υποβάλλετε τη σχετική αίτηση και
- να πληρώσετε την τρέχουσα δόση του φόρου και όσες δόσεις έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες
Αν ανταποκριθείτε, ο υπάλληλος της Δ.Ο.Υ θα μεταφέρει τον φόρο στο ηλεκτρονικό αρχείο της εφορίας. Το υπόλοιπο ποσό, θα καταβληθεί κανονικά σε διμηνιαίες δόσεις. Έστω για παράδειγμα ότι μέσα στον Δεκέμβριο, έρχεται ο λογαριασμός με τη δεύτερη δόση του ΕΕΤΗΔΕ έτους 2012. Αν δεν πληρώσετε το ποσό στη ΔΕΗ, θα πάτε στην εφορία (με το λογαριασμό ανά χείρας). Εκεί θα σας ζητήσουν να πληρώσετε το ποσό που αντιστοιχεί στο ΕΕΤΗΔΕ. Το υπόλοιπο ποσό, θα το πληρώνετε πλέον στην εφορία ενώ για να εξοφλήσετε, θα έχετε στη διάθεσή σας τρεις διμηνιαίες δόσεις. Αν δεν έχετε τα χρήματα, η μεταφορά του φόρου από την εφορία στη Δ.Ο.Υ γίνεται και σε αυτή την περίπτωση. Θα πρέπει να επικαλεστείτε οικονομική αδυναμία και να πληρώσετε τουλάχιστον 50 ευρώ.
Αρ γιου τώκιν το μι ;