Περισσότερες από 11.500 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνταν στο τέλος του 2014 στη Βουλγαρία σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια.
Μπορεί αυτή την περίοδο να μην υπάρχει η έξαρση του καλοκαιριού λόγω των capital controls, ωστόσο, το ψάξιμο ακόμη και μεταφορά έδρας συνεχίζεται καθώς τα πλεονεκτήματα είναι πολλά: χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, χαμηλότερη φορολογία, μικρότερο εργατικό κόστος.
Ο μέσος μισθός στη Βουλγαρία διαμορφώθηκε στο β’ τρίμηνο του 2015 στα 449 ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 7,6% σε ετήσια βάση. Γενικότερα, ο μέσος μισθός παρουσιάζει ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια ενώ από τις αρχές του 2013 μέχρι τώρα έχει αυξηθεί κατά περίπου 15%.
Ο κατώτατος μηνιαίος μισθός ανέρχεται από την 1/1/2015 στα 194 ευρώ για το 8ωρο. Η Βουλγαρία επιβαρύνει με 18% τον εργοδότη για τις ασφαλιστικές εισφορές (στην Ελλάδα είναι 25% και συζητείται αύξηση) ενώ για τον εργαζόμενο ο συντελεστής είναι στο 13%.
Ο εταιρικός φόρος είναι ενιαίος στο 10% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις (10%) ενώ τα μερίσματα επιβαρύνονται με 5%.
Φόρος 8% επιβάλλεται στους τόκους καταθέσεων ενώ ο ΦΠΑ (20% αντί για 23% στην Ελλάδα) επιβάλλεται μόνο στις εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των 25.000 ευρώ (στην Ελλάδα είμαστε ακόμη στις 10.000 ευρώ).
Η διαδικασία σύστασης επιχείρησης
· Το κόστος σύστασης εταιρείας στη Βουλγαρία ανέρχεται συνολικά περίπου στα € 500–600 (συνυπολογίζεται η μετάφραση των σχετικών εγγράφων στην αγγλική).
· Εάν ο ιδιοκτήτης της νέας εταιρείας είναι φυσικό πρόσωπο, τότε τα έξοδα μετάφρασης του διαβατηρίου του είναι ελάχιστα.
· Εάν ο ιδιοκτήτης είναι νομικό πρόσωπο, απαιτούνται επικυρωμένα αντίγραφα του πιστοποιητικού προσωρινής κατάστασης και του καταστατικού λειτουργίας της μητρικής εταιρείας. Εάν η νέα εταιρεία είναι θυγατρική ελληνικής εταιρείας τα ως άνω έγγραφα πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα στη βουλγαρική (κόστος περίπου € 9 ανά σελίδα, εφόσον η μετάφραση γίνει στη Βουλγαρία).
· Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ορίσουν με πληρεξούσιο δικηγόρο, ο οποίος θα κατοχυρώσει την επωνυμία και θα τους εκπροσωπεί ενώπιον των τραπεζών και των βουλγαρικών αρχών. Συνιστάται η φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου στη Βουλγαρία για την υπογραφή του σχετικού συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου και την παρακολούθηση της όλης διαδικασίας. Η τράπεζα εκδίδει πιστοποιητικό για την κατάθεση του ελάχιστου απαιτούμενου κεφαλαίου, που μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, υποβάλλονται στην υπηρεσία εμπορικού μητρώου.
· Βάσει της βουλγαρικής νομοθεσίας δεν είναι υποχρεωτική η εγγραφή σε κάποια επαγγελματική ένωση ή επιμελητήριο.
· Εκτός από τις ΑΕ & ΕΠΕ, η βουλγαρική νομοθεσία αναγνωρίζει και ορισμένες πρόσθετες οργανωτικές μορφές για την άσκηση επιχείρησης όπως (α) ο ατομικός έμπορος (soletrader), (β) η επιχείρηση holding, (γ) το παράρτημα, (δ) το γραφείο εμπορικού αντιπροσώπου και (ε) η συνεργατικής επιχείρηση (cooperative). Κατά κανόνα,όμως, προτιμώνται οι ΑΕ και ΕΠΕ, λόγω της απλής διαδικασίαςίδρυσής τους και του χαμηλού κόστος, αλλά και διότι στις ως άνω μορφές επιχείρησης η προσωπική ευθύνη των εταίρων/εμπόρων είναι απεριόριστη.